MUFFINOVÉ FORMY UŽIJETE NA DEZERTY, PŘEDKRMY I MÝDLO

MOTÝLCI Z LISTOVÉHO TĚSTA
16.3.2023
RŮŽOVÁ JE BARVOU ROKU 2023
20.3.2023

Muffiny se už dávno staly nedílnou součástí pečení i v českých rodinách. Do košíčkových formiček totiž můžete dát prakticky jakékoliv oblíbené těsto, které se ve formě muffinu prostě lépe přenáší.

Ať už pečete na jarní či letní piknik či svačinu do školy nebo do práce, muffinové formy se dost možná staly i vaším oblíbeným pomocníkem. U nás doma do nich dělávám i různé bábovkové těsto: dětem se lépe jí a muffiny se jim navíc hrozně líbí. Muffiny a cupcaky (což jsou vlastně muffiny zdobené krémem) se staly i běžnou alternativou narozeninových dortů či svatebních sladkostí. 

Košíčkové formičky ale můžete využít i na mnohé jiné: muffiny mohou být slané, efektně z nich vypadají sázená vejce, využijete je i na výrobu domácích svíček či mýdel, ty ve formě plechu na třídění lego kostiček, při tvoření z drobných komponent jako jsou korálky a další, i jako organizér na drobné šperky.

Muffiny navíc netřeba omezovat jen na tvar košíčku – nejrůznější formičky mají tvar např. srdce nebo hvězdy (a příležitostně je seženete i na našem decoDomáckém e-shopu), medvídka či malých báboviček. Vyrábí se jako jednotlivé i jednolité silikonové kousky, plechy bývají kovové i keramické, neobvyklé nejsou ani samostatné větší keramické formičky, které využijete i např. na pudinky, jednotlivé zapečené porce např. těstovin atp.

Zkrátka, s muffiny prostě nikdy není nuda!

 

 

V obchodech se začínají objevovat první jahody, které po jahodách opravdu voní a chutnají, ačkoliv jejich sezona je u nás až v červnu. Tyhle muffiny jsou plněné jahodami, použít ale můžete i mrazené či kompotované nebo prostě sáhnout po jiném ovoci. Jejich kouzlo je totiž v krásných květech z bonbonů marshmallow, které nejsou vůbec náročné na výrobu. Já už přesně vím, jak budu zdobit muffiny na dceřinu oslavu narozenin.

 

Připadá vám, že podle fotky tyhle karamelové košíčky nemají s muffiny nic společného? Taky jsem si to říkala. Pak jsem ale zjistila, že kolegyně Jana využila převrácené silikonové košíčky jako formičku na těsto. Za mě naprosto geniální nápad, jak udělat z obyčejné muffinové formičky multifunkční záležitost.

 

Míchaná vejce nebývají naservírovaná na talíři vzhledem zrovna vábná. Muffinová forma je skvělý způsob, jak je udělat trochu jinak a servírovat je klidně jako elegantní předkrm nebo večeři. Základem jsou plátky slaniny... Ale to už se dočtete přímo v receptu!

 

Nemáte formičky na nanuky a domácí zmrzlinu nechte dávat do mrazáku ve velké míse, ale mít nachystané jednotlivé porce? Opět vám pomohou formičky na muffiny. Když je zmrzlina zcela zmrzlá, můžete ji z nich vyndat a proložené pečicím papírem (aby nepřimrzly k sobě a při rozdělování se nepolámaly) naskládat do větší krabičky.

 

Výroba domácího mýdla není nic složitého, zejména, když stejně jako my použijete už hotové mýdlo, zakoupit ale můžete i mýdlové směsi nebo se do výroby pustit pěkně „z gruntu“. Jako formičky poslouží třeba muffinové košíčky, jako velikonoční dárek by se ale mohla líbit i ta ze silikonové formy ve tvaru plastických kraslic.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.