LANGOŠOVÉ MUFFINY

5 TIPŮ NA JARNÍ DEKORACE S ŽIVÝMI KVĚTY
10.3.2023
KUCHYNĚ PLNÁ KVĚTIN
15.3.2023

Oblíbené smažené pochoutky si můžeme dopřát pouze občas. Je tu však možnost, jak je připravit jiným, zdravějším způsobem.

Co mohu svěřit troubě, to ochotně dělám. Nejenže šetří můj čas, protože se vždy jedná o více porcí pro četnější strávníky, které tak udělám naráz, ale především pokrmy nepotřebují plavat v tuku. Vím, smažené koblížky nelze nijak obejít, i když můžete vyzkoušet dietnější donuty z trouby (recept naleznete ZDE), případně lívance (ZDE) a pochutnáte si také. Podobným způsobem si připravíte i oblíbené langoše. Klasický recept pro nadýchané těsto vytvořené na pánvi (RECEPT) určitě znáte, ale i v tomto případě lze vyzkoušet něco nového. Pokud jste příznivcem kynutých těst, a máte klasický plech na muffiny, nebude v tom žádný problém.

Ne vždy máme po ruce všechny suroviny, ale pro toto výborné pohoštění nebudete potřebovat nic zásadního. Mléko, sušené droždí, bílý jogurt a olej určitě patří ke standardní výbavě vaší domácnosti. Večeři vylepšete zeleninovým salátem, a chcete-li, sklenkou bílého vína.

Příprava: 40 minut + kynutí a pečení * Získáte: 12 ks = klasický plech na muffiny

Kynuté těsto

  • 330 g hladké mouky, proseté
  • 7 g sušeného droždí, 1 balíček
  • 150 ml mléka
  • 100 g bílého jogurtu, pokojové teploty
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • řepkový olej na vymazání plechu a dokončení

Obloha

  • kelímek zakysané smetany / domácí kečup
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • rukola
  • rajčátka, rozpůlená
  • 150 g goudy, jemně nastrouhané

1. Do mísy robotu dejte mouku, droždí a směs promíchejte.

2. Přidejte vlahé mléko prošlehané s jogurtem, 2 lžičkami oleje a solí. Nechte dlouze zpracovat, až těsto nelepí a vytvoří kompaktní měkkou hladkou kouli. Uzavřete ho pod fólii a nechte kynout v pokojové teplotě, asi 35 - 40 minut.

3. Na vále vytvořte válec a rozdělte ho na 12 dílů. Každý vytvarujte do koule a zaplňte jimi olejem vymazanou muffinovou formu. Pomocí důlkovače (nebo použijte obrácenou skleničku - panák) vmáčkněte těsto do důlků. Muffiny nechte ještě 10 minut kynout pod utěrkou, pak je pomažte olejem a vložte do horké trouby vyhřáté na 185 - 190 °C. Pečte zprudka 25 - 30 minut, do zezlátnutí.

Muffiny podávejte s oblíbenou oblohou, nejčastěji je to kečup a nastrouhaný sýr, anebo se zakysanou smetanou ochucenou rozmělněným česnekem, sladkými rajčátky a libovolným zeleninovým salátem.

Jak vidíte, popis práce je velice jednoduchý. Aby těsto dobře vykynulo, je třeba, aby veškeré ingredience měly pokojovou teplotu. Umíchá ho za vás robot a v mezičase si můžete připravit oblohu....

... při pečení v troubě máte opět volné ruce. Důležité je dát těstu čas, aby pěkně nakynulo a bylo vláčné a lehké. O to se nebojte, jakmile vmáčknete těsto do muffinových mističek, okamžitě se zvedne vzhůru (vidíte to hned na prvním kousku těsta). Tenhle manévr je důležitý, aby muffin dostal správný tvar.

TIP: Pokud si pořídíte plech na malé muffiny, upečete 24 kousků efektního pohoštění, hodícího se k vínu a večernímu posezení s přáteli.

Oblohu langošového těsta si zvolte podle svých preferencí. Děláte-li si domácí kečup, neváhejte ho použít. Z nastrouhaných sýrů doporučuji goudu, která je sice tučnější, ale muffiny skvěle doladí.

Pokud se přece jen rozhodnete pro smažení na pánvi, pak nezapomeňte, že existují ochranná sítka, díky nimž vás nebude ohrožovat horký tuk. Naleznete níže:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.