KVĚTINOVÁ LOŽNICE A LÍVANCE DO TROUBY

MLÝNEK NA VÝROBU NUDLÍ + VIDEO
19.4.2018
UŽITEK Z NEPOTŘEBNÝCH VĚCÍ
24.4.2018

Ptáte se, jak to jde dohromady? Naprosto skvěle. Řeč bude o snídani do postele v novém jarním převleku…

Výběr ložního prádla jde ruku v ruce s interiérovým vybavením, našimi nároky a vkusem, a v neposlední řadě i v souladu s ročním obdobím, v kterém jej pořizujeme. Jsme totiž lidé plní emocí a tak, když máme duši plnou romantiky, není divu, že nám padne do oka látka jako vystřižená z květinové louky. Musím říct, že když jsem povlečení vytřepala z pytlíků a převlékla postele, celá místnost se rozzářila.

Květinový trend patří letos při přeměně interiéru k výrazné motivaci (čtěte např. zde). V ložnicích se bude vyjímat přirozeně a jedním slovem nádherně. Plocha lůžka je v prostoru natolik dominující, že mu dá okamžitě hlavní slovo. Květiny se mohou usadit nejen na lůžkovinách, ale pokud preferujete přehozy, pak samozřejmě i tam. Přednost můžete dát také velkým plochám závěsů a nezapomeňte na krátké běhouny k oběma stranám lůžka. Je příjemné spustit ráno nožky na zateplenou podlahu.

Ložní prádlo je první věc, kterou ráno vidíte po probuzení. Je nasnadě, že by mělo být příjemné a odpovídající vašemu naturelu. Neutrální tóny hodící se k zimním měsícům, jsou v tuto jarní dobu zcela upozaděné. V každém z nás se probouzí něco pěkného, co po dlouhou dobu dřímalo. Máme chuť plánovat, cestovat a vrací se nám energie. K tak krásnému ránu si dovolte jednou za čas i lenošení. To nejromantičtější začíná sladkou snídaní. Mám tu úžasný tip, jak se s ní během chvilky vrátit do postele. Jsou to lívance pečené v troubě – těsto vytvoříte za 10 minut a za dalších 10 minut je upečete. Lívanečky nejsou přeslazené, ani nacucané tukem, a hlavně se vytvoří bez vaší asistence. Vy si zatím můžete v klidu uvařit kávu nebo našlehat tvaroh. Jedí se teplé, kdy jsou nadýchané a nejchutnější. Samy se vytvarují do prohnutého tvaru, takže se výborně plní.

maky1

Tyhle lívance jsou skvělé na přípravu. Během deseti minut jich vyndáte z trouby hned 12 kousků. Používám k tomu keramickou formu na muffiny.

LÍVANCE DO TROUBY

Příprava: 10 minut + pečení * Získáte: cca 16 ks

  • 180-200 g hladké mouky, prosáté
  • špetka soli
  • 2 vejce L, prošlehaná
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 3 lžíce medu
  • citronová kůra z poloviny BIO citronu, jemně nastrouhaná 
  • 5 ml přírodního vanilkového extraktu Ambrose
  • 250 ml smetany, 12%

1. Mouku prosejte do misky a přidejte sůl. Troubu vyhřejte na 200 °C a trochou oleje vytřete prohlubně v plechu na muffiny.

2. V mouce vytvořte důlek a přilijte prošlehaná vejce, řepkový olej, med, přidejte citronovou kůru a vanilkový extrakt. Metličkou nebo ručním mixérem začněte těsto zpracovávat, přičemž ve větších dávkách přilívejte smetanu. Když je těsto hladké a našlehané, dejte plech na 1-2 minutky do trouby, aby se nahřál, okamžitě rozdělte těsto do prohlubní a plech vraťte do trouby. Pečte zprudka na spodním roštu po dobu 12-14 minut. Zde záleží na tom, jak máte těsto vysoké. Mističky plním do ¾ u mělkého plechu a do ½ u hlubokého plechu.

Lívance vyndejte, jemně pocukrujte a jezte teplé! K oslazení použijte agávový sirup, pampeliškový med, mírně slazený našlehaný tvaroh, ovocnou pěnu z malin, domácí zavařeninu, zkrátka to, co máte nejraději.

POZN.: Lívance jsou nejchutnější, když je upečené těsto vyšší. Lité těsto se v troubě začne okamžitě nafukovat a tvarovat do mističek. Po vyndání z trouby trošku spadne, ale to je v pořádku. Má-li správnou výšku, lívancům zůstane nadýchaná struktura a uvnitř budou propečené.

maky2

Aby těsto v troubě rychle vyskočilo, je třeba prázdný plech trochu nahřát. Dejte pozor, abyste neměli olej nakapaný kolem prohlubní, připálil by se. Totéž platí pro těsto, ale to dobře znáte. Když mi zbude málo těsta, dávám ho do samostatných silikonových formiček.

maky3

Pak už se jen těšte, jak lívance vyskočí z formy ven (máte-li klasický hluboký plech, plňte ho jen do poloviny). Lívance přímo vybízejí k nejrůznějším náplním, které díky jejich tvaru nevytečou. Úplně postačí pampeliškový med, ale úžasný je i řecký jogurt s naloženými brusinkami, nebo našlehaný oslazený tvaroh s jogurtem a malinami (viz foto nahoře).


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.