MOTÝLCI Z LISTOVÉHO TĚSTA

KUCHYNĚ PLNÁ KVĚTIN
15.3.2023
MUFFINOVÉ FORMY UŽIJETE NA DEZERTY, PŘEDKRMY I MÝDLO
17.3.2023

Extra rychlé a super jednoduché pohoštění z hotového listového těsta se vám bude hodit i k oslavě velikonočních svátků.

Slovy „extra a super” obvykle šetřím, ale tuhle sladkost budete mít na stole skutečně jedna, dvě, a téměř bez práce. Zavřete-li oči nad tím, že si listové těsto koupíte hotové, během okamžiku z něj vytvoříte velké sladké motýlky. Výsledek potěší především vaše děti, takže vám budou určitě pomáhat.

Pečivo vás překvapí křehkostí a nevtíravou chutí. Do šnečků zamotejte kvalitní třtinový cukr, voňavou skořici, a pokud vám zbývají nějaké oříšky, jemně je umelte a přidejte do pečení. Děti bude ze všeho nejvíc bavit motýly sestavovat. Křidélka dohromady spojí prošlehané vajíčko a pak už svou sbírku svěřte rozpálené troubě. Tam motýli vyrostou a zkrásní dozlatova, a po vychladnutí se mohou hned usadit na novém jarním ubruse. Jak jinak, než na motýlím...

Pestré a veselé jarní textilie na svůj stůl naleznete na našem e-shopu v sekci BYTOVÉHO TEXTILU. Zaručeně si vyberete.

Příprava: 20 minut * Získáte: 7 ks motýlů

  • 1 chlazené listové těsto, na pečicím papíru
  • 40 g másla, rozpuštěného
  • 40 g třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 30 g lískových oříšků, jemně mletých (nemusejí být)
  • 1 vejce, prošlehané

1. Listové těsto nechte chvilku v pokojové teplotě a rozviňte ho. Plát přesuňte na pomoučený vál a potřete ho rozpuštěným máslem.

2. Plochu hustě posypte třtinovým cukrem a pak rovnoměrně skořicí. Máte-li oříšky, přidejte je, ale motýlci budou chutní i bez nich.

3. Pak z jedné kratší strany začněte těsto rolovat do pevné ruličky zaujímající asi dvě třetiny plátu. Stejně srolujte i druhou stranu těsta, až se ruličky potkají.

4. Nyní je třeba ruličky rozkrájet asi na 1,5 cm široké kousky - viz foto. Nejlépe se pracuje nožem na sýr s jemnou pilkou. I kdyby se vám ruličky krájené jiným nožem trochu zdeformovaly, není problém je na plechu srovnat. Větší a menší spirála nad sebou vytvoří vždy polovinu křídel. Celkem připravíte 14 ks křidélek.

5. Pečicí papír dejte na plech a každé křídlo po obvodu pomažte máslem. Dvojice zrcadlově složených křídel se tak spojí. Sestavte všech 7 motýlů, přičemž mezi nimi ponechte větší mezery, protože pečivo hodně nabude. Rozpalte troubu na 180 °C.

6. Nakonec máslem potřete i horní plochy motýlků a pečte je 20 minut, až povrch zezlátne. Po vychladnutí můžete motýlky jemně pocukrovat cukrem s vanilkou.

Připravený vyválený plát těsta je velkou pomocí. Navíc pro svůj záměr potřebujete pěkně zarovnaný obdélník, který se jen obtížně vyválí z kusu těsta. Na másle nešetřete a snažte se o rovnoměrné rozprostření třtinového cukru i skořice. S přídavkem oříšků bude výsledek ještě o poznání lepší.

Plát srolujte směrem k sobě v poměru 1 : 2 třetinám. Tak docílíte toho, aby spodní křidélko bylo o něco menší, než horní, a celek lépe vystihne tvar motýla. Na rozkrájení ruliček se mi nejlépe osvědčil nůž na sýr s otvory. Jeho ostří má jemnou pilku, pomocí níž spirály těsta nesmáčknete k sobě. Nyní půlky křídel po obvodu natřete prošlehaným vejcem. Dobře k sobě přilnou a při pečení se spečou v jeden celek.

Motýlí koláčky nechte vychladnout a jemně je poprašte cukrem s vanilkou. Vanilka a skořice k sobě patří a nádherně provoní celou vaši kuchyň. Zbývá už jen prostřít zbrusu nový ubrus a svátky mohou přijít. Už po neděli bude první jarní den!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.