KARAMELOVÉ KOŠÍČKY A KOUZLO SERVÍROVACÍCH TÁCŮ

KAM UMÍSTIT STYLOVÉ HODINY
20.5.2021
ČAJE PRO ZDRAVÍ I DOBROU NÁLADU
25.5.2021

Tak takhle nějak má vypadat jarní ráno. Krásné ložní povlečení a dezert s hořkou čokoládou, a sladkým karamelem...

K přípravě téhle dobroty mě dohnalo deštivé květnové počasí. Zdá se, že příroda je spokojená, ale častý studený vítr nás letos docela prohání. Občas stůněme, někdy nám není dobře po duši. Pokud si alespoň jednou za čas dokážete naplánovat lenošivou neděli a naordinujete si nicnedělání, romantické ráno je dobrou vstupenkou do příjemného dne.

V takovou chvíli přijde ke slovu rozměrný servírovací tác. Připravte si na něj nejlépe malé porce něčeho, co jde pohodlně strčit do pusy. Třeba karamelové košíčky. Karamel patří k oblíbeným pamlskům. Není jen součástí dezertů, ale dělám ho jako základ některých džemů, patří do nápojů i do svíčkové (více v článku Jak na karamel a kam s ním). K pečení košíčků vám prozradím malý trik - jak si vyrobit ze silikonových košíčků na muffiny nízké tartaletkové formičky, abyste je nemuseli kupovat. Nadýchaný krém vyvažuje super hořké čokoládové těsto. Po naplnění nechte košíčky odpočinout, aby se chutě dostaly do sebe. Dejte je do rána vychladit a pak je lehce dozdobte lupínky mandlí a jedlými šeříkovými kvítky. 


ROMANICKÉ LOŽNÍ PRÁDLO SLUŠÍ JARNÍM LOŽNICÍM

Ještě slovo k ložnímu prádlu. Ložnice v posledních letech hodně změnily svůj charakter. Staly se obytným prostorem, který rodina užívá po celý den. Je to únikový prostor, místo pro hraní, zařizujeme si zde jednoduchou pracovnu. Lůžkoviny většinou putují do úložných boxů postelí a tak v tomto případě zvolte textilní úpravy, které se méně mačkají, například mikrovlákno nebo mikroflanel, vypadající na peřinách a polštářích stále dobře. Klasické bavlněné materiály jen přikryjte efektním přehozem, aby večer vypadaly úhledně, jak si představujete.


 

Příprava: 60 minut * Získáte: 14-16 košíčků, záleží na velikosti formiček 

Víte, že křehké těsto lze vyrobit i pomocí mixéru s křížovými noži? Perfektně tím splníte podmínku téměř se ho nedotýkat kvůli zahřívání, a hotové je během několika minut. Korpusy a karamelový základ na krém vypracujte večer, zdobení košíčků ponechte na ráno:

Čokoládové těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 40 g kvalitního kakaa, pozor těsto je výrazně hořké, chcete-li, uberte
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2-3 lžíce cukru, dávám 2
  • 90 g chlazeného másla
  • 3 lžíce ledové vody, víc ne

Krém karamel

  • 120 g krupicového cukru
  • 200 ml smetany, 40%
  • 250 g mascarpone
  • mandlové lupínky a hrst borůvek na zdobení

1. Všechny suché přísady promíchejte a dejte do mixéru. Přidejte na malé kostičky nakrájené vychlazené máslo. Zapněte krátce mixér, asi 3-4 vteřiny, kdy začne směs hrudkovatět a pojit se.

2. V tu chvíli přilijte 3 lžíce ledové vody a mixér zapněte asi na 2 vteřiny, až se začne tvořit těsto. Okamžitě ho přesuňte do misky, rukou rychle spojte do koule, jde to skvěle, a ponechte ho 30 minut v mikrotenovém sáčku v lednici. 

3. Silikonové košíčky obraťte naruby, prstem zatlačte do dna a ony se samy složí do tvaru tartaletek (viz následující foto). Je třeba, aby košíčky měly průměr alespoň 9-10 cm, aby nízké košíčky nebyly maličké. Těsto vyndejte z lednice, rozválejte ho na placku vysokou asi 5 mm a vykrájejte kolečka asi o 2 cm větší, než je formička. Těsto vtlačte dovnitř a propíchejte vidličkou. Pokud jste ho zahřáli, nechte korpusy chvíli vychladit v mrazáku. Troubu vyhřejte na 175-180 °C a pečte 15-20 minut.

4. Základ karamelového krému - Cukr vložte do rendlíku se silným dnem a nechte ho tavit. Po chvíli začněte míchat a vytvořte světlý karamel. Pak opatrně vmíchejte 100 ml horké smetany - pozor na opaření! - a krátce povařte. Hmotu nenechte příliš ztuhnout, odstavte ji z plamene a dejte vychladit. 

Dokončení

Do vychlazeného karamelového základu přidejte zbylých 100 ml smetany a důkladně ušlehejte. Nakonec  zašlehejte mascarpone. Košíčky naplňte pomocí cukrářského sáčku s rovně řezanou trubicí a posypejte mandlovými lupínky, borůvkami a jedlými šeříkovými kvítky.

Nápad s vytvořením košíčků je jednoduchý - máte-li hluboké, a asi 9 cm široké silikonové košíčky, zmenšete je popsaným způsobem, aby se vám těsto pohodlně tvarovalo. Upozorňuji, že silikon je zkrátka silikon a jakmile se v troubě zahřeje, dokáže vystřelit do své původní pozice. Peču tak, že košíčky naplněné těstem přikryju druhým lehkým plechem (používám děrované plechy na pizzu) a zatížím ho většinou talířem. Pak mi formičky nemohou nikam utéct. Čokoládové těsto dělám ultra čokoládové, samotné košíčky mají tak výraznou chuť, že by vám bez krému nechutnaly, ale perfektně vyvažují chuť karamelu. Chcete-li, můžete ubrat kakaa, třeba napolovic.

Ještě chvilka se zdobením. Krém je výtečný a je ho poměrně dost, dávka vystačí i k plnění jiného cukroví, například z odpalovaného těsta. Protože je dost pevný, používám ke zdobení cukrářský sáček s rovnou hubicí, je to nejrychlejší. Aby mandlové lupínky křupaly, košíčky nazdobte skutečně až před podáváním.

Kvítky šeříku jsou jedlé, jen dejte pozor, kde rostlinu utrhnete. Pokud máte dost šeříku na zahrádce, můžete se právě teď pustit do výroby šeříkového sirupu - návod naleznete ZDE.

Sváteční dobroty jsou tu. Prostřete na rozměrném proutěném podnose, který si pro podobné akce oblíbíte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.