JAK NA KARAMEL A KAM S NÍM

DEKY A PLÉDY PRO VAŠE POHODLÍ
7.10.2019
BARVY V BYTĚ V: MODRÁ
9.10.2019

Znáte-li karamel jako cosi lepkavého a přeslazeného, pak jste neměli štěstí na ten správný. Zajděte si do nejlepší cukrárny, a pak se o něj pokuste doma. Zaručeně se povede.

Karamel vzniká karamelizací cukru (teplota tání závisí na jeho druhu), kdy dostává svou charakteristickou, maličko přepálenou chuť. Správně uvařený karamel má konzistenci husté omáčky s nádherně zlatou barvou, která chladnutím houstne. Využijete ji jako výborné dochucovadlo, k dokončení polev na cukrovinky, i jako teplé omáčky na palačinky, zmrzlinové a ovocné dezerty apod.

Dalšími důležitými ingrediencemi je máslo a smetana. Ve správném poměru se postarají o to, aby byl karamel hustý tak akorát, a především naředí sladkost páleného cukru v příjemně stravitelnou. Karamel si můžete připravit do sklenic a uskladnit v chladničce. Později ho jen mírně nařeďte máslem a použijte podle potřeby. Při vaření postupujte opatrně, abyste se nepopálili. Se správným postupem (viz následující článek) zvládnete tuto základní cukrářskou dovednost bez problémů.

DOMÁCÍ KARAMEL

1

Vyrobit domácí karamel není vůbec nic složitého. Jen si dejte pozor, abyste v některé fázi vaření nesmíchali ingredience z chladničky s horkým základem. Stále je třeba pracovat s teplými surovinami (recept naleznete pro prokliknutí obrázku). Jakkoli se zápolení s karamelizujícím cukrem obáváte, s výsledkem budete spokojeni hned napoprvé. Sklenice výborného karamelu se v domácnosti neztratí, a kromě toho tak můžete připravit perfektní dárek pro někoho blízkého. Pořiďte si na to zajímavou sklenici s dekorem.

KOLÁČ BEZ PEČENÍ

2

Nepečené dorty patří k oblíbeným pochoutkám. Francouzi, kteří jsou nepřekonatelní ve vytváření dezertů, s oblibou připravují tento karamelový banánový koláč, i když jeho původ náleží Irsku. Máte-li rádi banány, vyzkoušejte ho. V koláči se vznášejí na podušce z čokolády a karamelu, který protentokrát vytvoříte z kondenzovaného mléka.

HORKÝ NÁPOJ

3

Chladné dny kážou zahřívat se zevnitř. A teď nenarážím jen na kapku alkoholu, který si do horkého nápoje můžete dát, ale například přidaná skořice patří k ingrediencím, které naše tělo rychle dokážou rychle zahřát. Připravte si lahodný nápoj, který vznikne z hruškového sirupu. Také tady naleznete karamelovou příchuť. Postará se o ni rozehřátý třtinový cukr. Ale základ sirupu můžete získat přímo i naředěním připraveného karamelu. Vyzkoušejte všechny varianty. 

ZAVAŘTE SI NA ZIMU

4

Zkaramelizovaný cukr je základem pro rozvaření hruškového džemu. Ve výsledku jeho nezaměnitelnou chuť docela jistě poznáte. Jen dejte pozor, abyste do horkého karamelu nedali chladnou jablečnou šťávu. Nechte ji ohřát na pokojovou teplotu a při vaření buďte opatrní.

LAHODNÝ DEZERT

5

Tenhle dezert jsem si nechala nakonec. Patří k cukrářské klasice a karamel k ní neodmyslitelně patří. Větrníky z odpalovaného těsta jsou snadné a rychlé. Naplňte je krémem z našlehané smetany s mascarpone a místo tradiční polevy je posaďte do vlažného karamelu zhotoveného podle prvního receptu (ke všem postupům se prokliknete fotografiemi). Nechte si chutnat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.