ČAJE PRO ZDRAVÍ I DOBROU NÁLADU

KARAMELOVÉ KOŠÍČKY A KOUZLO SERVÍROVACÍCH TÁCŮ
24.5.2021
DESATERO PRO ÚTULNÝ BALKON
26.5.2021

Mnoho bylinek má výrazný vliv na naše zdraví. Stojí zato ochutnávat a vzájemně je kombinovat.

Příprava čajů a čajových nápojů patří ke kulinářským dovednostem, o nichž moc nepřemýšlíme. Většinou stačí zalít vodou oblíbený sáček, přidat citron nebo sladidlo, a můžeme se napít. S trochou informací však zjistíte, že teplý nebo studený čajový nápoj může být zážitkem stejně tak, jako dobře uvařené jídlo. Spoustu surovin si k tomu můžete vypěstovat v květináčích i na zahrádce. Z kombinací s ovocem, medem nebo bylinnými sirupy vznikne celá řada nápojů, které lze pít po celý rok pro dobré trávení, detoxikaci, pro povzbuzení i pro pohodu.

Zároveň vás zveme na náš e-shop, kde naleznete vše, co budete potřebovat pro vnitřní i venkovní stolování. Máme celou spoustu nových hrnečků, konvice pro přípravu čajů, doporučujeme využití french pressů a nezapomeňte se vybavit džbány a karafami pro období plné slunce. 

Čaj pro uklidnění, který opravdu funguje, vám při přípravě nezabere mnoho času. Pokud si právě zakládáte bylinkovou zahrádku, neměla by na ní chybět meduňka a rozmarýn. Třetí důležitou ingrediencí je sušená levandule, kterou lze koupit, než si vypěstujete další do zásoby. 

  • Levandule lékařská - napomáhá k uvolnění přetažené nervové soustavy, zklidňuje před spaním a zmírňuje svalové napětí.
  • Meduňka lékařská - je příjemná svou citronovou vůní, zklidňuje a podobně jako levandule zmírňuje stres; patří ke spolehlivým antivirotikům.
  • Rozmarýn - dodává energii, zrychluje krevní oběh, čímž okysličuje mozek, a dokáže tak zklidnit bolesti hlavy.

Výtečný mátový čaj si připravíte pomocí filtrovací konvice na kávu a čaj - french pressu. Jemné sítko, kterým je opatřen mechanický píst, oddělí nabobtnané čajové lístky nebo bylinky od nápoje, takže vás čeká libovolně silný čaj, krásně přefiltrovaný a čistý. V kombinaci se zeleným čajem vám tento nápoj zachutná na první doušek.

  • Máta peprná - uklidňuje trávení po hlavním jídle i při nevolnostech. Horký nápoj uvolňuje dýchací cesty a ucpaný nos.
  • Máta klasnatá - je ideální do čajových směsí, oproti mátě peprné je méně výrazná. Má stejné účinky, zmírňuje bolesti hlavy i krku při nachlazení a zklidňuje zažívání.

Jakmile přijde na pořad zázvor, je jasné, že si potřebujeme vybudovat hráz proti bacilům. Horký čaj s brusinkami a zázvorem je ale tak dobrý, že ho budete ochotně pít i plni zdraví. Připravíte ho z brusinkové šťávy, čerstvého zázvoru a pomerančů, a silného čaje Earl Grey. Nápoj je příjemné trochu osladit.

  • Zázvor lékařský - výrazně podporuje trávicí ústrojí, zahřívá organizmus a vyvolává pocení. Má silné antimikrobiální účinky a užívá se při chřipce a nachlazení. Lze ho konzumovat jen v omezené míře.
  • Brusinky - Brusinky posilují imunitní systém, ochraňují pojivovou tkáň a napomáhají při léčbě močového ústrojí, které bývá při zánětech a velkém prochladnutí často zasaženo. Plody obsahují kyselinu listovou příznivě ovlivňující paměť.

Deštivý květen nás docela nechal na pochybách, že přijde krásné slunečné počasí. Na studené nápoje není právě chuť, ale recepty si můžete schovat na hezčí dny. Však se jich dočkáme stejně, jako zdravějšího ovzduší a posezení na zahrádkách. Řadu let si pochutnáváme na domácích limonádách, pro něž jsou mnohé recepty postaveny na základu z vylouhovaných ovocných, černých i zelených druhů čajů. V článku naleznete recepty na:

  • Citrusový nápoj s okurkou
  • Ovocný nápoj z tmavých bobulí
  • Broskvový nápoj s citronem a medem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.