Reaguji na to, že se na nás žene chřipková epidemie. Jakmile zachytím tuto zprávu, mořím rodinu podpůrnými prostředky, abychom vydrželi vzpřímení.
Když už se ale přihodí, a musíte koukat na svět naležato z teplých peřin, zpříjemněte si stonání kvalitním a dobrým čajem. Určitě znáte systém servírování čaje z kompletu Tea For One. Řekla bych, že byl vymyšlen pro docela jiné chvíle – pro chvíle pohody. Nicméně v uslzeném období mezi kapesníky, tvoří soukromá pyramidka konvičky s romantickým čajovým šálkem takový záchranný ostrůvek. Do konvičky se vejdou přesně dvě porce čaje a tak jsem i recepturu připravila na chlup akorát. Horký čaj v konvičce krásně nahřeje šálek umístěný pod ní, zatímco uzavřená konvička zachová veškeré aroma. Trojdílný komplet je praktický na servírování i prostorově úsporný. K celoročně hojně využívaným pomocníkům v kuchyni u nás patří také elektrický lis na citrusy. V podstatě je stále v jednom kole. Doporučuji ho.
Nápoj obsahuje černý čaj pro povzbuzení, a pro zdraví podíl šťávy z brusinek (tu si musíte koupit) a podíl čerstvě vymačkané šťávy z pomeranče. Nechybí samozřejmě vylouhovaný čerstvý zázvor. Kdo ho máte v oblibě, víte, jak cennou složkou je v položkách našeho jídelníčku. Pochopitelně nezbývá než dodat, že pokud si tento čaj uvaříte včas, zdraví a spokojení, opravdu si ho vychutnáte. A možná vás vyzbrojí vitaminy, podobně jako domácí zázvorový sirup, a dokáže vás zbavit bacilů. Další informace naleznete pod článkem.
ČAJ S BRUSINKAMI A ZÁZVOREM
Příprava: 15 minut * Získáte: 2 šálky čaje celkem o objemu 450 ml
1. Brusinkovou šťávu nalijte do kastrůlku, přidejte plátky zázvoru a pomalu přiveďte k varu. Okamžitě vypněte hořák a do tekutiny přisypte čaj a cukr. Promíchejte, kastrůlek těsně přikryjte a nechte v klidu 10 minut.
2. Mezitím z pomeranče vylisujte šťávu a nechte ji stranou. Vylouhovaný čaj nalijte přes husté sítko do konvice a teprve teď přilijte pomerančovou šťávu. Konvičku uzavřete, aby čaj zůstal teplý. Podávejte s kolečkem citronu.
Brusinkovou šťávu nevařte, jen ji přiveďte k varu. Po přidání zázvoru a čajových lístků s cukrem, hrnec dobře zakryjte, aby čaj zůstal teplý. Ještě ho totiž za chvilku naředíte pomerančovou šťávou. Cukru dávám 1 plnou lžíci, ale oslaďte si podle své chuti.
Takto vypadá komplet konvičky s šálkem a talířkem zdobený magnolií (v galerii naleznete ještě další tvary a dekory). Hotový čaj je třeba rychle přecedit, a to přímo do konvice, aby nevychladl. Nakonec přilijte šťávu z pomeranče a ihned servírujte. Pomerančová šťáva tekutinu mírně zakalí, ale čaj je voňavý a zůstane krásně červený.
Ještě pár informací: