ADVENTNÍ KALENDÁŘ PLNÝ RECEPTŮ, TRADIC I DÁRKŮ

JAK DAROVAT NÁUŠNICE A DALŠÍ ŠPERKY
30.11.2023
VLAŠSKÉ ROHLÍČKY S KARAMELOVÝM KRÉMEM
4.12.2023

Slovo advent pochází z latinského adventus a znamená příchod. Advent je obdobím očekávání příchodu – dříve se čekalo zejména na oslavu zrození Ježíše Krista, dnes se těšíme na stromek a Ježíška.

U nás doma zapalujeme svíčky na adventním věnci, chodí k nám jednoznačně Ježíšek a večeříme smaženou rybu se salátem u ozdobeného stromečku, ani jedna ze jmenovaných tradic ale není ani stará, ani česká: všechny tyto zvyky pochází z Německa, k nám se dostaly obvykle v průběhu 19. století a do podoby, jak ji známe dnes, zlidověly až v průběhu 20. století, třeba adventní věnce jsou věcí úplně novodobou, která se ještě za mého dětství vlastně moc nevedla, zatímco často proklínaný Santa Claus je podobou svatého Mikuláše, který českým dětem naděloval dárky po celá staletí. Jen to datum se posunulo na magickou noc z 24. na 25. prosince: právě tehdy se totiž podle starých pohanských příběhů znovu rodil bůh slunce, kterému už naši dávní germánští předkové venku zdobili stromy světly. A aby se pohanský rituál ze společnosti snáz „vymazal“, začali křesťané slavit zrození Krista ve stejném termínu.

Tradice se ale v průběhu staletí mění stejně jako svět kolem nás a třeba onen adventní věnec nebo oblouky svíček v oknech dnes už patří k českým Vánocům stejně jako prastaré vánočky a perníčky.

U nás ve skladu teď všichni pracují na plné obrátky, aby vaše objednávky byly odeslané co nejdříve, tak si s námi pojďte zpříjemnit čekání na zásilku a třeba i doobjednat ještě něco hezkého. Na případné vrácení máte 90 dní, takže nebojte: pokud se s dárkem netrefíte, bez problémů jej zvládnete vyměnit.

V našem originálním adventním magazínu najdete vše potřebné. Pojďte se s námi zachumlat do teplých beránkových dek a pročíst si v klidu u hrnku kávy náš adventní speciál. Jako každý rok vás provede celým adventním obdobím a den po dni vám nabídne nápady na tvoření dekorací, pečení nejen cukroví i poradí co s úklidem nebo připomene, co je třeba dodělat nebo jak zabalit dárky.

 A pochopitelně vám nabídne i tipy na dárky, které můžete vybírat z pohodlí domova a bez front na našem e-shopu, kde Vánocům věnujeme samostatnou sekci – včetně tipů na dárky podle obdarovaného i podle ceny.

Přejeme poklidný advent, milé čtenářky a milí čtenáři!

Screenshot (11)

Nápady na každý den

V úterý vybrat dárky rodině, ve středu si dopřát něco dobrého, ve čtvrtek naplnit krmítko, v pátek vybalit dekorace, v sobotu něco upéct a v neděli zapálit svíčku na adventním kalendáři. Za nesplnění "úkolu" se na vás nikdo samozřejmě zlobit nebude, třeba vám ale náš plán adventních činností aspoň trochu usnadní hektické předvánoční období, kdy se dohání resty v práci a zároveň chystají všechny ty dárečky a ozdobičky.
20231117_002

Adventní kalendáře od Mikuláše

První adventní neděle letos připadá na 3. prosince. Leckde se tento víkend budou rozsvěcet vánoční stromy, a tak je na čase chystat případnou mikulášskou výslužku. A pokud vám zbude trocha času, můžete letos adventní kalendář vyrobit sami.
20231110_004

Věnec i k malým dětem

A když už jsme u první adventní neděle a svíčky na věnci, mrkněte na tenhle nápad kolegyně Jany. Díky LED svíčkám se nemusíte obávat, že by snad někde něco začalo hořet a oceníte je nejen v domácnostech s malými dětmi nebo třeba zvědavými kočkami.
20231109_009

Cukroví 3v1

Všichni dobře víme, že krása se skrývá v jednoduchosti. Tak až vyjde čas na pečení, sáhněte po takovém těstě, ze kterého vyrobíte tři různé druhy. Ušetří vám to spoustu práce s odměřováním surovin a zaděláváním těsta.

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.