VLAŠSKÉ ROHLÍČKY S KARAMELOVÝM KRÉMEM

kalendar nahled
ADVENTNÍ KALENDÁŘ PLNÝ RECEPTŮ, TRADIC I DÁRKŮ
1.12.2023
CUKROVÍ, LIKÉR I ŠTÓLA: CO JE TŘEBA NECHAT ROZLEŽET?
6.12.2023

Silikonové formy významně urychlují práci v kuchyni. Pokud jste si dosud žádnou nepořídili, je čas to napravit. Vyzkoušejte například pečení rohlíčků.

Kdo z nás má momentálně času nazbyt? Pečení několika druhů cukroví sice milujeme, ale každá uspořená hodinka se hodí. Silikonové formy s výřezy pro drobné cukroví jsou absolutní výhrou. Nemáte-li s formou žádné zkušenosti, budete okouzleni hned po první várce, kterou vyndáte z trouby. Jedním pohybem se vám na talíř vysype celá hromádka hotového pečiva.

Několik forem jsem pro vás vyzkoušela a své zkušenosti sepsala. Pokud vás recepty zaujmou, budeme v redakci jen rádi:

silikonova_forma2

ROHLÍČKY PEČENÉ V SILIKONOVÉ FORMĚ

V naší formě napečete naráz 30 ks rohlíčků. Využijte ji k pečení libovolných těst. Se stejným úspěchem napečete oříšková, kakaová i linecká těsta. Kromě toho lze ve formě vytvarovat domácí čokoládu.

Příprava: 20 minut + pečení a zdobení

Rohlíčky

  • 280 g hladké mouky, prosáté
  • 100 g moučkového cukru, prosátého
  • 100 g vlašských ořechů, jemně mletých + trocha na ozdobení
  • 200 g másla, změklého
  • 2 žloutky
  • 1 - 2 lžíce smetany, drobí-li se těsto

Karamelový krém

  • 100 g krupicového cukru
  • 100 ml smetany, 30%
  • 150 g másla
  • 2 lžičky vanilkové pasty

Na dokončení

  • hořká čokoláda naředěná trochou másla
  • ½ šálku namletých vlašských ořechů

1. V míse robotu vytvořte sypkou směs, nasaďte hnětací metlu a přidejte zbytek ingrediencí. Těsto zpracujte, obvykle je dostatečně vláčné, ale je-li to třeba, přidejte trochu smetany. Z těsta vytvořte válec, vložte ho do fólie a nechte v lednici uležet do druhého dne.

2. Zpracujte karamel - Cukr dejte do kastrůlku se silnostěnným dnem a při mírné teplotě ho nechte tavit. Hlídejte ho a stěrkou jen občas odškrábněte ode dna, nemíchejte. Když cukr zkapalní a má světlou barvu karamelu, opatrně vlijte horkou smetanu a směs promíchejte. Nechte krátce provařit na hladkou hmotu. POZOR - Hmota začne pěnit a je hodně horká. Nenaklánějte se nad ni, mějte na rukou chňapky a míchejte opatrně, aby na vás karamel nevystříkl! Hladký tekutý karamel nechte v kastrůlku do druhého dne.

3. Pečení - Silikonovou formu podložte plechem. Z těsta oddělujte stejné kousky, v dlaních vytvořte váleček a vtlačte ho do prohlubní formy. Pečte ve vyhřáté troubě při 175 °C 15 minut. Rohlíčky vyndejte z trouby a hned vyklopte na rovnou podložku.

4. Polovinu vychladlých rohlíčků vyskládejte na mřížku podloženou velkým tácem a polijte je čokoládou smíchanou s trochou másla. Později čokoládu z tácu stěrkou stáhněte a znovu rozehřejte.

5. Krém - Máslo s vanilkovou pastou ušlehejte do pěny, pak po malých troškách zašlehejte připravený vláčný karamel. Karamelový krém nechte trochu vychladit, pak naplňte sáček s libovolnou špičkou a druhou polovinu rohlíčků nazdobte. Přiklopte rohlíčky s čokoládou a do změklého povrchu zamáčkněte trochu oříšků. Cukroví uchovávejte v lednici.

Moje silikonová forma vytváří obyčejné hladké rohlíčky, ale forma, kterou si u nás můžete vybrat, má zajímavější reliéfní povrch imitující staré kovové formičky - určitě je znáte nebo je doma ještě opatrujete. Poprvé jsem v ní pekla vanilkové rohlíčky (viz článek) a byla jsem s ní spokojená. Forma je zhotovená ze zdravotně nezávadného materiálu, neváže pachy a velmi rychle vychladne, takže práce nevázne. Silikonový povrch je absolutně nepřilnavý, takže vyklopíte bez úhony každičký kousek svého cukroví.

Uvařený karamel je druhý den krásně vláčný, jen si ho nenechejte příliš ztuhnout v lednici. Měl by se táhnout tak jak to vidíte na lžičce.

Po malých dávkách karamel zašlehejte do másla, až vznikne miska hladkého krému. Před nastříkáním do rohlíčků nechám krém maličko vychladit, aby máslová hmota trochu ztuhla. Lépe se s ní pracuje a po přidání čokoládového rohlíčku si ji neroztlačíte do stran.

Čokoláda na druhé polovině rohlíčků musí trochu ztuhnout, ale ne dost, aby do ní šly vtlačit nastrouhané vlašské ořechy. Při slepování rohlíčků se u toho dost upatláte, a tak nabízím ještě jednu variantu, možná praktičtější - rohlíčky slepujte bez čokolády, nechte ztuhnout v lednici a pak je namáčejte v čokoládě od středu k jedné špičce.

Po cukroví spojeném krémem se většinou jen zapráší. Slepujte ho na poslední chvíli, kdy je předem napečené těsto pěkně rozleželé a lahodný krém ho jaksepatří dokončí.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.