BRUSINKOVÉ MINI KOBLÍŽKY PRO TY, CO NEPEČOU CUKROVÍ

CUKROVÍ, LIKÉR I ŠTÓLA: CO JE TŘEBA NECHAT ROZLEŽET?
6.12.2023
ŽIVÝ, NEBO UMĚLÝ? STROMEČKOVÉ DILEMA NENÍ LEHKÉ ROZLOUSKNOUT
9.12.2023

Sladký křupavý dezert, nejlépe ještě teplý, to je v zachumelené zimě velké lákadlo. Čekají-li vás svátky na chalupě, k horkému punči se skvěle hodí čerstvé koblížky.

Já vím, smažená kalorická pochoutka..., ale ruku na srdce, kdo si o svátcích nedopřeje porci hranolků nebo langoš na lyžovačce? Udělíte-li si pro jednou výjimku, tady je recept. Do kynutého těsta dávám velkou porci brusinkového pyré barvící ho dorůžova a další várku přidám navrch. Vůbec to není špatné.

Grog, punč i svařené víno vám k tomu bude chutnat ze sklenic s vánočním dekorem, které mohou být i prima vánočním dárkem pod stromečkem. Udělejte někomu radost a mrkněte do galerie pod článkem.

Příprava: 25 minut + 60 minut kynutí

  • 100 ml mléka, vlažného
  • ½ kostky droždí, 21 g
  • 50 g krupicového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 2 lžičky vanilkové pasty
  • 50 g másla, rozpuštěného 
  • 1 lžíce rumu
  • 200 g brusinkového pyré
  • 500 ml řepkového oleje na smažení
  • vanilkový cukr navrch

1. Z části vlahého mléka, rozdrobeného droždí a lžičky cukru nechte vzejít kvásek.

2. Do mísy robotu dejte cukr, obě prosáté mouky, kvásek a zbytek surovin kromě brusinek, a hnětacím hákem zpracujte těsto. Trvá to asi 10 minut, než bude hladké a nelepivé - 100 g brusinek přidejte k těstu asi v polovině této doby, zbytek odložte. Hotové těsto lehce poprašte moukou a nechte pod utěrkou kynout na teplém místě až zdvojnásobí svůj objem.

3. Vykynuté těsto přemístěte na vál, pěstí z něj vymáčkněte vzduch, krátce ho propracuje a nechte ještě 30 minut odpočívat. Pak vyválejte asi 1 cm vysokou placku, vykrájejte malé koblížky a pod utěrkou je nechte kynout alespoň 20 minut.

4. Olej rozpalte v širokém kastrolu na 175 °C a koblížky vložte dovnitř vykynutou stranou dolů nejlépe tak, aby se příliš nedotýkaly. Jakmile začnou zlátnout, obraťte je a dosmažte. Vyndejte je na naskládané kuchyňské papírové utěrky a lehce odsajte tuk i shora. 

5. Dokončení - Druhou polovinu brusinek prohřejte v kastrůlku s kapkou vody a 2 lžícemi rumu, brandy nebo portského vína, porci koblížků omáčkou polijte a podávejte.

Těsto obohacené o ovocnou složku se zabarví dorůžova. Doporučuji svěřit suroviny robotu, protože tak se brusinkové pyré do těsta lépe zapracuje. Také je vhodné přidat trochu rumu, aby těsto nepřijímalo tolik tuku při smažení. Jak je vidět, než jsme nafotili, těsto už se snaží pěkně kynout. Nezapomeňte, že ke zdaru přispějí pouze suroviny ponechané před přípravou v pokojové teplotě.

Vykynuté těsto rozválejte na vyšší placku a vykrájejte malé koblížky. Teď je čas znovu je přikrýt utěrkou a nechat je v teple ještě jednou odpočinout. Během chvíle znovu vykynou a pak už se pusťte do smažení. Z horkého pečiva odsajte přebytečný tuk a koblížky udržujte v pokojovém teple až do konzumace.

TIP: Dobrým pomocníkem v kuchyni je digitální teploměr s nímž budete mít jistotu, že olej má správnou teplotu. Pro smažení je vhodných 175 °C.

Nadýchané koblížky přelijte horkou brusinkovou omáčkou a přidejte pár rozmrazených plodů na ozdobu. Pokud brusinky nemáte, klidně přidejte rybíz z letní úrody. Horké koblížky můžete také obalit v cukru ovoněném vanilkou a podávat jen tak k horkému čaji či grogu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.