JAK DAROVAT NÁUŠNICE A DALŠÍ ŠPERKY

MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA PRO MALÉ I VELKÉ
28.11.2023
kalendar nahled
ADVENTNÍ KALENDÁŘ PLNÝ RECEPTŮ, TRADIC I DÁRKŮ
1.12.2023

Nenechte si nápady pro balení dárků na poslední chvíli. Teď ještě máte čas vytvořit něco mimořádného.

Například k zabalení něčeho tak maličkého - jako jsou náušnice nebo řetízek s přívěskem, se nemusíte omezovat jen na bižuterní krabičku. Pod stromečkem se může skrývat i miniaturní polštářek v celofánu přizdobeném vánoční dekorací. Vyrobit takovou textilní drobnost bude docela jednoduché. 

Postačí k tomu kousek zajímavé tkaniny s dekorem, trocha výplně a zbytky tkalounů nebo ozdobných šňůrek sloužící k uchycení bižuterie či šperků. Máte-li šicí stroj výroba dárku vám zabere jen krátkou chvíli.

EFEKTNÍ POLŠTÁŘKY NA ŠPERKY

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO UŠITÍ POLŠTÁŘKŮ

Návod bude víc jak jednoduchý. Postačí malé odstřižky bavlněné tkaniny, nejlépe s vánočním dekorem. Na jeden polštářek velký 8 × 8 cm si celkem připravte:

  • látku pro oba díly 20 × 10 cm / nebo vytvořte každý díl z jiné tkaniny
  • zlaté tkalouny, kulatou gumičku apod.
  • stužku na poutko širokou 4 - 5 mm
  • trochu výplně
  • zlaté knoflíky
  • nůžky, šicí potřeby

1  Nastříhejte dva díly velké 10 × 10 cm, dejte je lícem k sobě a připravte si 4 cm dlouhé poutko. Ustřihněte 6 cm z úzké zlaté stužky, přehněte ji v polovině a vložte ji doprostřed jedné strany budoucího polštářku. Poutko bude směřovat dovnitř a přesahovat 1 cm ven. Nyní díly prošijte na třech stranách (vlevo a vpravo od strany s poutkem), okraje začistěte. Polštářek obraťte, vypíchněte růžky a vyžehlete.

2  Vložte výplň tak, aby byl polštářek poměrně pevný. Otevřené strany zahněte do rubu a prošijte drobným stehem nití v barvě tkaniny. Polštářek je hotov a teď se rozhodněte jak ho dozdobíte pro svůj záměr. Třeba ho můžete prošít pomocí knoflíku. Díky němu zachytíte členění zlatou šňůrkou pod níž lze později naaranžovat řetízek s přívěskem apod. Polštářek si také ušijte libovolně velký - např. jednobarevný zelený polštářek má velikost 9 × 9 cm.

SKVĚLÝ TIP: Nemáte-li už zrak jako rys, při navlékání jehel pro ruční šití vám pomůže úžasná vychytávka. V galanterii si kupte speciální jehly pro špatný zrak (na obrázku vlevo, ale výrobců je víc), které mají geniálně tvarované ouško, do něhož navléknete nit nasunutím shora. Malá pojistka (kterou dozajista neuvidíte) se postará o to, aby nit zůstala na místě i při prošívání hustě tkané látky. Nitka z jehly nevyklouzne a vy si ušetříte čas i nervy :o)

NÁUŠNICE NAARANŽUJTE

ŠPERKY ZACHYTÍ SŇŮRKY NEBO PÁR STEHŮ

Pomocné šňůrky slouží k tomu, abyste na ně zavěsili náušnice, navlékli prstýnek, připíchli brož apod. Pro řetízky s přívěsky je ideální vytvořit kostru (viz polštářek vpravo) pod níž lze řetízek provléknout dokola. Šňůru s korálky nebo těžký náramek je vhodné omotat přímo kolem většího polštářku a zapnout. 

Některé náušnice mají zapínání na šroubek, takže je na pomocnou šňůrku neuchytíte. Tady nepomůže nic jiného, než je zachytit několika stehy.

VYBERTE SI Z NABÍDKY E-SHOPU

POLŠTÁŘKY LIBOVOLNĚ DOZDOBTE

Vánoční dárek uložte do celofánového sáčku, aby na něj bylo vidět, a přidejte nějakou drobnou ozdobu s papírovým přáním a věnováním. Vaše práce nepřijde nazmar ani po svátcích. Z polštářku se může stát praktický jehelníček nebo pěkná dekorace do vitríny s cennostmi.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.