5 TIPŮ KOLEM ZIMNÍHO STOLOVÁNÍ

ZÁCLONY PLNÉ KVĚTIN BEZ PRÁCE A ŠITÍ
7.1.2019
MIKROPLYŠ JE NA ZIMU TO PRAVÉ
9.1.2019

Ponořili jsme se do všedních dnů nového roku. Ale scházíme se kolem stolu u dobrého jídla, tak si svá setkání užijme alespoň občas nevšedně.

Seveřané pořádají pikniky i v zimě na sněhu. Na fotkách se mi to nesmírně líbí, ale nevím, zda bych dokázala být celý ten čas v pohodě. Mnohem raději plánuji u domácího stolu, kde tu a tam potěším hosty něčím zajímavým. Stačí vytáhnout pěkné stolní nádobí, koupit ubrousky, které dokonale ladí, naaranžovat květiny na stůl.

Kolem přípravy samotného jídla je spousta práce. V lednu potěšíte nejvíc krajovými jídly a hutnějšími pokrmy patřícími k zimě. Lahůdek bylo o svátcích dost a dost, nyní dávám přednost jídlům připravovaným v jednom hrnci, vydatným polévkám, slaným koláčům, plackám všech druhů a horkým nápojům. Určitě vám ostatní rádi pomohou, a vy si zatím dejte trochu práce s prostíráním. V galerii pod článkem naleznete několik tipů, které se vám mohou hodit. Mnohých se však týkají novoroční slevy, takže mizí jako pára nad hrncem.

Takto prostřít v lednu je trochu prvoplánové, ale pořádně působivé. Bílá barva ve spojení s odlesky stříbrných kovů a větviček natřených na bílo nemůže evokovat nic jiného, než zasněženou krajinu. Nejpůsobivějšího efektu docílíte plyšovými sedáky na židlích nebo kruhovými kožešinami použitými místo prostírání. Vlastnit v domácnosti jednu modrobílou talířovou soupravu považuji téměř za povinnost. Během života je mnoho příležitostí, kdy se hodí ta, a žádná jiná...

Zatímco hosté čekají u stolu a povídají si, přineste na stůl podnos s příbory a ubrousky, které si ochotně rozeberou. Ke každému setu můžete přidat slanou sušenku k vínu, ale také poslední zásoby vánočního cukroví jako hezké rozloučení s uplynulými svátky. Kdybyste náhodou potřebovali recept na cukroví z bílého vína, tady je.

Než začnete prostírat, nezapomeňte na jednoduché květinové aranžmá. Může být ze živých květin, ale také stylizované, z proutků a umělých dekorací. Důležité je vystihnout celkovou atmosféru, které pochopitelně vévodí výběr připravených pokrmů. Vždy mám po ruce pár sezonních dekorací a květin, s kterými jdou dělat kouzla. Když mě omrzí, skončí na čas v objemné krabici, ale ke cti přijdou zas.

Ubrousky mám moc ráda a kupuji je, kudy chodím. A bavím se různými způsoby jejich skládání. Sváteční podání se neobejde bez úhledně nažehlených látkových ubrousků, které jsou také při skládání pracnější. Ale ty papírové jsou často stejně tak působivé, a mnohdy i zajímavější. Stolu dodají barvy a výrazné vzory, což dokáže bleskově vytvořit třeba středomořskou náladu nebo barokní pompéznost. Tento typ skládání patří k super jednoduchým; vyzkoušejte si ho.

Při večerním posezení málokdy schází svíčky a nejrůznější typy světýlek. Ještě, než uklidíte veškeré vánoční dekorace, možná se vám připletou do cesty transparentní samolepky, které se hodí k pojednání skla. Společně se svítícím řetězem tak lehce vznikne náladová lucernička. V těchto dnech se tak brzo stmívá, že si ji užijete každý den.

2 Comments

  1. Marie Malhocká napsal:

    Zdraví Majka,souprava je hřejivá,lehká,příjemná na dotek,budu doporučoval všem známým,jsem velmi spokojená.

  2. Jana napsal:

    Paní Malhocká,
    vaši zprávu předávám s potěšením do našeho e-shopu. Děkujeme!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.