RŮŽE V ZIMNÍM ARANŽMÁ

NOTESY PRO KAMARÁDKY
29.1.2016
8 STÁLIC PRO LIKVIDACI NACHLAZENÍ
2.2.2016

ornament_01

Únorem počínaje startují dětem zimní prázdniny. Dnes jsem četla, že se ještě můžeme těšit na sníh. Pokud vás čeká dovolená, po návratu vás přivítá krásná zimní kytice, která na stole rozhodně neuvadne.

Hory a sníh přinášejí okouzlení. Když se bílé peřiny zavřou nad černou zemí a nasněží do korun stromů, připadá mi to každý rok jako zázrak. Jakoby to bylo poprvé. Přijít z koulovačky do tepla s sebou přináší zvláštní náladu. Pak i kytice ve váze může být bílá, mimořádná…

Nemám žádný zvláštní vztah k umělým květinám. Živé nenahradí, ale dívám se na ně, jako na objekt, jako na surovinu, s kterou lze vytvořit zajímavou dekoraci. Domov je přece místem, které si každou chvíli krášlíme. Tentokrát mě zlákaly bílé růže, ale stejně tak si pusťte do bytu zářivé barvy.

ornament_02

ruze_bile2

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Pro aranžování vázy jsem zvolila bílou drť kamínků a bílé oblázky. Celkem si připravte:

  • skleněný silnostěnný válec (použila jsem průměr 22 cm)
  • 6 bílých růží
  • březové větvičky, dlouhé 25-30 cm
  • bílý akrylový lak a houbičku, případně štětec
  • drť bílých kamínků
  • dekorační bílé kameny (oboje z květinářství nebo z prodejen s dekoracemi)
  • štípací kleště

Vrstvy drobných i větších kamínků vhodně zatíží široký skleněný válec a vytvoří pevný základ, který udrží stonky květin a větviček. Růže je třeba zkrátit podle výšky skleněného válce. Květy by měly kopírovat jeho okraj. Je důležité, aby měly všechny stonky stejnou délku. Korunka z růží tedy bude v jedné rovině. Listy ze stonků odstraňte, aby v konečném aranžmá převládala bílá barva.

ruze_bile1

NATŘENÉ VĚTVIČKY

Větvičky si dejte na noviny a štětcem nebo obyčejnou kuchyňskou houbičkou je natupujte na bílo. Nevadí, když bude někde prosvítat dřevo. Vytvořte základ z kamínků a natřené březové větve napíchejte doprostřed. Snažte se, aby růže stály nad masivním okrajem válce v jednotné výšce. Jediné co porušuje řád, jsou právě křehké větvičky, které vystupují z aranžmá.

Chcete-li, můžete bílou břízu tu a tam natřít štětcem transparentním lakem s glitry (malou lahvičku koupíte ve výtvarných potřebách); větve se pak nepatrně zatřpytí. Postup aranžování využijte i pro čerstvě řezané růže. V tomto případě pouze přidejte vodu do výšky kamínkové drtě.

 

2 Comments

  1. Krásné. Mám ráda aranžování květin a s těmi kamínky to je fajn nápad.

  2. Jana napsal:

    Děkuji! Na těchto aranžích je prima, že suroviny můžete donekonečna doplňovat a obměňovat. Jsou to smysluplně vynaložené peníze :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.