TRADICE NA ŠTĚDRÝ DEN, KTERÉ VÁM ZLEPŠÍ NÁLADU

KRABIČKY NA DROBNÉ DÁRKY + ŠABLONA
21.12.2023
VYCHYTÁVKY PRO (NEJEN) DOMÁCÍ MAZLÍČKY
27.12.2023

Máme tu poslední předvánoční pátek. Spousta škol má na dnešek vyhlášené volno a školáci, kteří tam dnes přece jen ještě musí, mají besídky. V zaměstnáních se loučíme slovy Tak pěkné svátky a přemýšlíme, co nám všechno ještě zbývá doma dořešit a nachystat.

Nákupní seznam na svátky, dát včas vařit brambory, nezapomenout na strouhanku, vyndat ozdoby ze sklepa, připsat na nákupní seznam hořčici, kam jsem to jednom dala tenhle dárek a kde sakra je ten pro babičku? Taky to znáte? Bohužel, kde všude jsou poschovávané dárky nevím (každý rok se chystám psát si seznam, ale tato položka zůstala na seznamu věcí, které bych chtěla dělat), za to ale vím, čím vším si o víkendu ještě můžete přidělat práci. Vánočních tradic je totiž spousta!

Lití vosku místo olova

1

Sadu na lití olova sice můžete v obchodech koupit (mívají ji, trochu netradičně, třeba v knihkupectvích), nebo to můžete vyřešit mnohem jednodušeji a použít vosk ze svíčky – stačí i úplně obyčejný kahánek. Věštění budoucnosti na spoustu způsobů je velmi starý zvyk, který se váže k dobám dávno předkřesťanským. Tak si to taky aspoň letos vyzkoušejte, ať už to bude lití vosku, házení střevícem nebo třeba krájení jablíčka. Kdo by nechtěl vědět, co jej v novém roce čeká!

20231_eshop (1)

Svíčky s vonným voskem

Využít na to můžete i svíčky, které vám u toho provoní byt. Nádherná vůně je třeba tohle jablko se skořicí, já osobně mám ještě moc ráda mandarinku nebo perníkové koření. Chcete-li ekologičtější variantu, sáhněte po sójových svíčkách.

Skořápkové lodičky

2

Pouštění lodiček z ořechových skořápek je typické pro střední Evropu, kde hojně rostou i vlašské ořechy: hezké velké poloviny skořápek prostě vylijte voskem a doprostřed nezapomeňte upevnit kousek knotu. Lodičky pak nechte plout po hladině vody třeba v lavoru. Symbolizuje to přechod od starého k novému, odstranění starých problémů a starostí a přivítání nových začátků a nadějí. Lidé si přejí, aby jejich lodičky symbolicky odpluly pryč se všemi negativními vlivy a aby přinesly štěstí, zdraví a úspěch v nadcházejícím roce.

 

Šupiny pod ubrus či polštář

3

Tohle pro vás určitě není žádná novinka, ani to, že šupiny mají zajistit dostatek peněz v novém roce. Bohužel, stejně jako se z našich stolů ztrácí kapr (častěji než kapr se v Česku večeří kuřecí řízek!), ztrácí se u zvyk šupin, mnoho lidí jej navíc nahrazuje rovnou bankovkami pod talířem. Pokud letos toho kapra (či jinou šupinatou rybu) mít budete, připomeňte si ale tento zvyk postaru!

27206430729_cc62532b36_k

4. Zajděte si pro betlémské světlo

Pokud najdete chvilku, odeberte si od někoho plamínek betlémského světla. Skauti už ho sice dávno rozvezli, ale pokud se poptáte v regionální skupině např. na Facebooku, určitě se vám někdo, kdo jej od nich má, ozve. Vezměte s sebou pár kousků cukroví a využijte předání světla k tomu, k čemu má sloužit: ke sbližování lidí. Více se o betlémském světel dozvíte v prokliku na této fotce.

Přivolání ženicha

5

Ano, dnes už jsou k dispozici lepší nástroje, třeba internetové seznamky a rozhodně už není zapovězeno se seznamovat kdykoliv s kýmkoliv, jako tomu bylo v minulosti. Dívky dřív ženichy přivolávaly třesením jabloní o Štědrém dnu, sbíraly 9 patek od vánočky, 4. prosince řezaly větvičky barborek nebo házely střevícem a doufaly, že dopadne špičkou ven. A vy ostatní se aspoň polibte pod jmelím, ať vám láska a štěstí vydrží i na další rok!

 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Fotokredit úvodní fotografie: https://cz.123rf.com/free-photo_186114063_christmas-tree-lights-ball-decor-ornaments-holiday-season-blur-bokeh.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.