ZAJDĚTE SI LETOS PRO BETLÉMSKÉ SVĚTLO

PAPÍROVÍ ANDÍLCI NA DÁRKY I NA STROMEČEK
2.11.2023
ČOKOLÁDOVÝ SALÁM S OŘECHY
6.11.2023

Vánoce bez světýlek by byly jen poloviční, to ví každé dítě. A není to žádná zhůvěřilost moderní doby, svíčky k Vánocům, které i vlastně tak trochu vychází z oslav zimního slunovratu, patří odnepaměti. Zajděte si letos pro plamínek míru betlémského světla a rozsviťte svá okna (nejen jím).

Živě si pamatuji, jak jsem příběh betlémského světla četla poprvé a dodneška mi vlastně trochu běhá mráz po zádech. Z centrální Palestiny, z města Betléma, se každoročně v jeskyni pod bazilikou Narození Páně z věčného ohně odebere plamínek. V téhle jeskyni se prý narodil Ježíš Kristus. Ten se pak udržuje při životě několik nekonečných týdnů v milionech domácností po celém světě, kam jej rozvážejí skauti. Do Evropy se světlo dostane letadlem, obvykle v prvním prosincovém týdnu přiletí do Vídně, odkud jej pak skauti vlaky rozváží dál.

Betlémské světlo po Evropě rozváží vlaky, na starosti jej mají skauti (foto 2x Junák - český skaut)

Slavnostní ceremoniál betlémského světla letos v Linci proběhne 9. prosince. Do Rakouska se na ekumenický obřad sjíždí skauti z celé Evropy, aby poselství míru, které plamínek nese, pak mohli šířit do svých domovin. Prvním místem, kam se v Česku podívá, je už tradičně Brno. Poprvé si pro pro něj lidé v Česku mohli přijít v roce 1990, nezastavila ho ani covidová pandemie a striktní omezení.

V katedrále na Petrově letos plamínek přivítají v neděli 10. prosince v 9 hodin. Kudy pak bude od 16. prosince putovat po Česku zatím známé není, když ale budete pravidelně sledovat stránky betlemskesvetlo.cz, najdete tam cestu plamínku po celé zemi. V různých městech a vesnicích každoročně plamínek opatrují nejen skauti, ale i tamější farnosti.

A nebojte se, pokud by letos skauti nepřijeli až k vám, zkuste se poptat v okolí, určitě jej někdo doma mít bude a nechá vás vaši svíčku (nebo petrolejku, kterou už jen tak zhasnout nejde) připálit.

Anebo máte ještě jednu možnost a můžete se stát opatrovníkem tohoto světélka, které překonává tisíce kilometrů napříč planetou. Můžete totiž vytvořit místní událost, domluvit se s kurýry, abyste si jej od nich z rozvozu vyzvedli, a pozvat sousedy na svařák a adventní přátelské klábosení a při té příležitosti rozdávat i doslova plamennou radost :-).

19664-11

Krása do oken

Už loni u vás měla velký úspěch podobná dekorace do oken se svítícími domky, letos sněhulák a vločka potěší i ty nejmenší: z domova vytvoří doslova kouzelné místo. Báječně se budou vyjímat zejména na oknech do temných zahrad, rozzáří ale i skleněné dveře na balkon nebo mezi jednotlivými pokoji.

No a než se dočkáte betlémského světla, pusťte si do oken klidně jen nějaké to zásuvkové. LED diody dnes mají tak nízkou spotřebu, že se nemusíte bát nechat je pár hodin denně svítit sobě i kolemjdoucím pro radost. V pokoji navíc udělají útulnou atmosféru, zároveň není v případě potřeby těžké odstínit je závěsy.

Už za chvíli začíná to období, kdy budu s dětmi po setmění bloudit městem a budete pozorovat světýlka v oknech. Ostatně, právě dnes, kdy článek píšu, jsou dušičky a večer jsme jako každý rok byli zapálit svíčku na hřbitově a ten zatajený dech ze záplavy světýlek je k nezaplacení.

Pojďme si společně dát předsevzetí, že uděláme města krásnější. Já třeba budu příští týden věšet řetězy na okna, aby byly nachystané na svatého Martina. Atmosféra ulic, ve kterých žijeme, je přímo odvislá od naší péče o ně, a takový svítící řetěz v okně stojí pár korun a přitom nadělá tolik radosti všem okolo!

17571-(1)-eshop_z1

Andělské zvonění

Tenhle nádherný klasický stromek určitě znáte třeba z filmu Pelíšky, možná si jej pamatujete i z domova. V Česku byla před pár lety jejich výroba na původních raznicích obnovena a vy si ho teď můžete koupit i do svých domovů. Více se o něm i jeho historii dozvíte, když si tuhle fotku rozkliknete :-).
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.