SILVESTR RYCHLE A S CHUTÍ

VYCHYTÁVKY PRO (NEJEN) DOMÁCÍ MAZLÍČKY
27.12.2023
NA SILVESTRA VSAĎTE NA MASO A BRAMBORY 5x JINAK
29.12.2023

Něco malého k zakousnutí k vínu chystáme všichni. Stačí chvilka v kuchyni, a hosté můžou přijít...

Poslední den v roce se blíží a s ním i přání, aby ten další rok přinesl jen dobré věci (i když platí, že nejdůležitější věci v životě nejsou věci). Na upřímná přání je třeba si připít, i kdyby jen jedinou sklenkou v roce právě v této noci. A tak srdečně vinšujeme, abyste do nového roku vstoupili střízliví a s pocitem, že dobře zvládnete vše, co vám přinese. Aby vás nic neporazilo, alespoň na Silvestra, tak nezapomeňte, že ke každé sklence je třeba chutné sousto a každou sklenku vína je třeba zapít! Samozřejmě pramenitou vodou :o)

Když v podvečer rozpálíte troubu a vyndáte plát hotového listového těsta, rychle si poradíte se slaným pohoštěním. Pečivo je nejlepší ještě vlažné, takže necháte-li další plech připravených stromečků v chladu, můžete je rozpéct i během večera. Krásně si to užijte!

Příprava: 35 minut + pečení * Získáte: 13 ks pečiva

Stromečky

  • plát listového rozváleného těsta
  • trocha hladké mouky
  • 150 g bazalkového pesta (malá sklenička)
  • 80 - 100 g jemně mleté goudy
  • šálek mletých ořechů, směs lískových a vlašských
  • 13 špejlí

Na dokončení

  • 1 vejce, prošlehané
  • 2 lžičky sezamových semínek
  • kuličky růžového pepře
  • 7 koktejlových rajčátek

1. Plát listového těsta nechte povolit v pokojové teplotě a rozviňte ho. Přeneste ho na dost pomoučený vál.

2. Na těsto nožem rovnoměrně rozetřete pesto, posypejte ho mletým sýrem a ořechy.

3. Potom plát nožem rozdělte na pruhy široké cca 3 × 25 cm a začněte skládat stromečky. Pruh těsta zvedněte a stromky skládejte od špičky doleva a doprava jako harmoniku vzhůru kolmo k sobě. Vzniklý stromek propíchněte špejlí a odložte na plech opatřený pečicím papírem.

4. Stromečky natřete prošlehaným vejcem, posypejte sezamovými semínky a růžovým pepřem.

5. Plech vložte do trouby vyhřáté na 170 °C program horkovzduch / 180 °C program horní a dolní ohřev. Pečte dozlatova přibližně 20 - 25 minut. Před podáváním stromky dozdobte růžovým pepřem a půlkami rajčátek.

Jak vidíte, nic složitého vás nečeká - zkrátka těsto namazat tím co máte rádi - a složit. Možná naleznete lepší systém skládání proužků, ale mě se osvědčilo postavit stromek „na hlavu” a skládat od špičky směrem vzhůru. Pruhy těsta se totiž pod váhou náplně v rukách natahují a taky byste se u práce dost upatlali. Tímhle způsobem to jde rychle a elegantně.

Náplň pro ochucení těsta může být lecjaká. Od klasické pizza chuti s hustým rajčatovým sugem až po jemné houbové směsi. Když jsem u pizzy, tady se můžete nejlépe inspirovat, jen je třeba vytvořit základ, který jde na plát těsta namazat. Nakonec můžete zůstat i u různých sýrů doplněných klasicky kmínem, solí a nejrůznějšími semínky. K vínu chutnají výtečně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.