NA SILVESTRA VSAĎTE NA MASO A BRAMBORY 5x JINAK

SILVESTR RYCHLE A S CHUTÍ
28.12.2023
HORKÉ NÁPOJE PROTI NACHLAZENÍ (+ JEDEN EXTRA TIP NAVÍC)
3.1.2024

Cink, cink, cililink... Taky už za dveřmi slyšíte něžné cinkání? Nebo to snad cinká vaše andělské zvonění? Ať už je to cokoliv, oznamuje nám to, že odbývá čas i pro ty nejposlednější opozdilce v objednávání dárků.

Tak abychom vám ten čas trochu zpříjemnili, nabízíme pár tipů, jak si letos zpestřit vánoční ozdoby. Ne každý je fanoušek klasických foukaných skleněných baněk nebo třpytivých flitrovaných moderních ozdob. Však ony ty přírodní tóny mají také něco do sebe!

Tak zapomeňte na všechen ten shon pojďte vyrábět skřítky z borových šišek a sušit pomeranče!

Divíte se, co dělá recept na škvarkové placky v článku s nadpisem o bramborách? Je to prosté: brambory patří do těsta – a škvarky zcela naplňují tu část o mase. Placky můžete samozřejmě různě tvarovat nebo je udělat jen jako bochánky, tohoto efektního vzhledu docílíte ale velmi snadno díky kráječi na jablka, použít můžete i krájecí kolečko na brambory a další podobné nástroje.

Langoše v našem výběru možná vypadají ještě bizarněji, teď už vás ale určitě nepřekvapí, že brambory jsou opět součástí těsta, dodají mu totiž úžasnou vláčnost. Podávat je můžete klasicky s česnekem a sýrem, případně i kečupem, stejně tak je ale můžete potřít vyškvařenou slaninou.

Ať už je zvolíte jako hlavní jídlo, předkrm nebo prostě jen chuťovku na mlsání místo obligátních chipsů, brambory s tajemným názvem hasselback budou tou pravou volbou. Oproti klasickým pečeným bramborám zabere trochu času navíc jen jejich krájení na tenké plátky, stojí to ale za to: právě do těchto škvír se totiž vpije koření, bylinky, máslo či olivový olej a vůbec všechno, čím se je rozhodnete dochutit.

Když naše, tehdy ještě bezdětná, asi desetičlenná parta jezdila ke kamarádce na Slovensko na horskou chalupu, v repertoáru toho týdne nikdy nechyběly francouzské brambory a živáňská pečeně. Tehdy jsme jednotlivé porce balili do alobalu, tenhle způsob vyskládání do zapékací mísy je ale ještě jednodušší a na pohled efektnější. A každý, na koho přijde během silvestrovské noci malý hlad, si může nabrat, kolik chce.

Kuřecí paličky dělávala na rodinné oslavy moje mamka. Je to levné, chutné a efektní. Brácha tehdy miloval Pokémony, takže paličky máma kořenila kurkumou, aby byly krásně žluté jako Pikachu – a jako děti jsme z toho měli ohromnou legraci. Vy ale klidně sáhněte po pestřejším způsobu dochucení: třeba tak, jak je pro vás s olivami, žampiony a zeleninou nachystala kolegyně Jana.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.