HASSELBACK JAKO PŘÍLOHA I HLAVNÍ JÍDLO

LESK JAKO BLESK
8.11.2017
LAMPIČKY ZE SKLENIC NA VÍNO
10.11.2017

stuha_ruzova
Kdybych vyjmenovala deset základních bramborových jídel, patrně na každé kývnete, že je máte rádi. Bez brambor by byl náš jídelníček dost chudý. Čas od času si jej však můžete obohatit něčím méně známým…

Například přílohou, která má svou historii, pro niž se stala proslulou. Ale především jsou tyhle brambory pastvou pro oči i pro mlsný jazýček. Při přípravě celého menu vás nezatíží víc než pár minutami věnovanými rozkrájení brambor na jemné plátky, mezi něž si pak zaleze koření, bylinky a další příchuti, které k pokrmu přidáte. K rozkrájení brambory slouží jednoduchý trik; ten vám předvedu na následující fotografii.

Brambory Hasselback dostaly své pojmenování podle místa, kde je poprvé připravil šikovný kuchař. Stalo se tak ve 40. letech ve Stockholmu, v restauraci Hasselbacken. K původní úpravě patřila pouze směs másla a extra panenského olivového oleje, mořská sůl, černý pepř a podlouhlá odrůda brambor. Elegantní příloha byla na světě. Celý vtip spočívá v tom, že se tuk dostane díky naříznutí brambory hluboko dovnitř. Na povrchu zůstane brambora opečená, uvnitř vláčná.

Protože brambory jsou skvělé ve spoustě dalších kombinací, do rozevřeného vějíře se začal přidávat čedar, sušená šunka, česnek i bylinky. Takto vylepšené brambory společně se zakysanou smetanou vydají za samostatný, chuťově bohatý pokrm. Připravte si tedy pěknou zapékací mísu, protože lákavě vypadající přílohu naservírujte na stůl i s ní.

stuha_ruzova
BRAMBORY HASSELBACK

Příprava: 1 hodina * Získáte: v této míse upečete 10-12 ks brambor

Přílohové brambory

  • 10-12 ks salátových brambor, správně mají být podlouhlého tvaru
  • 6 stroužků česneku
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • lžička hrubé mořské soli
  • čerstvě mletý černý pepř
  • ½ lžičky pálivé papriky

Samostatné jídlo

k předchozí úpravě brambor ještě přidejte

  • 150 g parmské šunky, pršutu
  • lžičku másla
  • 2 jarní cibulky
  • zakysanou smetanu

1. Brambory oloupejte, položte mezi dvě silné špejle (poslouží i slabší tužky apod.) a ostrým nožem je rozkrájejte na 2-3 mm plátky. Pekáček vymažte máslem a brambory naskládejte vedle sebe. Nemusí být úplně natěsno, protože se pečením trošku otevřou. Povrch brambor poprašte pálivou paprikou.

2. V misce smíchejte olej a rozpuštěné máslo, přidejte prolisovaný česnek, menší lžičku soli a pepř. Pomocí silikonového štětce naneste směs mezi plátky brambor i na povrch.

3. Pekáček přikryjte alobalem a brambory dejte do trouby vyhřáté na 200 °C asi na ¾ hodiny. Pečte na spodním roštu. Potom alobal sejměte a změklé brambory nechte dojít při 180 °C tak, aby byl jejich povrch lehce opečený.

Brambory jako samostatné jídlo

Na pánvi opečte na másle šunku rozkrájenou na drobné kousíčky. Vyklopte ji na papírové utěrky, které odsají tuk. Pak šunku přidejte na jednotlivé porce brambor, posypejte je jemnými kolečky jarní cibulky a přelijte zakysanou smetanou.

hasselback1

Brambory je třeba rozkrájet asi na 2-3 mm plátky, ale brambora musí ve spodní části držet pohromadě, abyste ji mohli vcelku naservírovat na talíř. Tenké plátky jsou důležité, aby se brambora mohla lehce rozevřít a spolykala veškeré další ingredience. K rozkrájení brambor slouží malý trik. Podél brambory položte silné špejle a krájejte. Těch pár milimetrů zůstane uchráněných, protože nůž narazí na špejle a bramboru nepřekrojíte.

hasselback2

Základní úprava přílohových brambor je jednoduchá. Uložte je do tukem vymazaného pekáčku a snažte se dostat česnek a směs másla dovnitř. Před pečením ještě poprašte povrch brambor ostrou paprikou a pekáček zakryjte alobalem.

hasselback3

Příloha je hotová. Nádhera, což? Mají-li brambůrky dost prostoru, trochu se rozježí, a vy se těšte na skvělý kulinářský zážitek. Na úvodní fotografii jsou brambory dochucené opečenou šunkou, cibulkou a hodně tučnou zakysanou smetanou.

Brambory si připravte s oblíbenými bylinami. K pečení se hodí rozmarýn, k servírování zase můžete přidat čerstvou nasekanou bazalku. Najděte si svou oblíbenou kombinaci. Nechte si chutnat!


stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.