HORKÉ NÁPOJE PROTI NACHLAZENÍ (+ JEDEN EXTRA TIP NAVÍC)

NA SILVESTRA VSAĎTE NA MASO A BRAMBORY 5x JINAK
29.12.2023
UBROUSEK PRO ZIMNÍ POEZII PANA LADY
4.1.2024

Nový rok se často nese ve znamení sychravého počasí, stejně jako je tomu letos. Teploty nad nulou navíc nahrávají šíření respiračních onemocnění. Teplé nápoje se v takových chvílích stávají účinnou zbraní, jejich blahodárný účinek spočívá v jejich schopnosti zahřát tělo a posílit imunitní systém.

Tradičními bojovníky jsou suroviny jako zázvor nebo brusinky, zapojit toho ale lze mnohem víc, ať už se jedná o byliny, ovoce a zeleninu nebo koření. Nebojte se toho a pusťte se do přípravy šálku horkého nápoje, který vám pořádně prohřeje kosti. Ať už jako prevence nebo jako součást řešení nepříjemného nachlazení či nějaké té sezonní virózy.

Sáhněte rovněž pro pořádné dávce vitaminu D a C, neopomíjejte ani zinek nebo hořčík – to všechno je zcela nezbytné pro správné fungování imunitního systému. Od věci není ani opečovat po cukrem a sacharidy obecně nabitých Vánocích a zavést dop jídelníčku dostatek vlákniny, aby se pročistila; ne nadarmo se říká, že imunita sídlí ve střevech.

Nezapomínejme ani na výživnou a teplou zeleninovou polévku, která je bohatá na živiny a vitamíny. Rozmanitá zelenina tělu poskytne potřebné vitamíny a minerály, posiluje imunitní systém a působí jako prevence proti nachlazení. Nejlepší strategií proti nachlazení je prevence. Dopřejte si teplé nápoje pravidelně a udržujte tělo v teple. Kombinace teplých nápojů a zdravého životního stylu může být klíčem k posílení imunitního systému a ochraně před nachlazením nejen v novém roce.

Můj tip navíc: Už roky si v případě nějakého toho neduhu vařím speciální dryák, jehož základem je rooibos. Ten je totiž nejsilnějším přírodním antihistaminikem, takže pomáhá splasknout otoky sliznic. Do něj přidám kousek zázvoru (ale jen kousek a na chvíli, nemám ráda zázvorový čas), kousek cejlonské skořice a pár hřebíčků, oboje je antibakteriální a protizánětlivé, přisladím medem a podle chuti i dochutím citronem.

na přípravu pravého marockého mátového čaje je samozřejmě nejlepší čerstvá máta, ale chápu, že ta se v zimě shání obtížněji. Pokud v obchodech neseženete květník plný čerstvé máty, sáhněte do zásob v mrazáku nebo prostě po klasické sušené bylině. Ani sušením totiž máte neztratí nic ze svých blahodárných účinků.

Na přípravu rýmovníkového sirupu není špatné roční období, takže pokud nemáte po ruce sirup, pusťte se do přípravy nového. Pár lžiček takového sirupu pak stačí zalít horkou vodou a skvělý horký nápoj plný zdraví je na světě. Přidat můžete i nějaké to oblíbené koření nebo sáček čaje.

Exotické ovoce plné vitaminů a koření jako skořice, hřebíček nebo badyán plné pro imunitu prospěšných látek. Příprava exotického pečeného čaje není nijak složitá a zvládne ji opravdu každý, přidat můžete o rozinky nebo křížaly, které se z čaje pak dají parádně vyjíst. Pozor, vhodné i jako dárek!

Přiznávám, že horká hruška, zejména, pokud do ní přidáte nějaký ten alkohol, není zrovna esence zdravého životního stylu. Pokud si ale dáte tu práci s rozvařením hrušek nebo sáhnete po kvalitním hruškovém moštu, doplníte tělu aspoň vlákninu a pročistíte zažívání. A s alkoholem v zimě opatrně, však to znáte. :-)

Jestli je snadné něčím kromě respiračních onemocnění v chladném počasí trpět, pak jsou to různé nepříjemnosti s močovými cestami. Na oboje jsou skvělé staré dobré brusinky, tak neváhejte, přidejte kousek zázvoru, čaje earl grey a pomerančové šťávy a pusťte se do výroby tohoto lahodného čaje. Za mě je to jeden z nejlepších receptů na našem blogu!


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.