5x ZIMA SE ZÁZVOREM

DEKORAČNÍ MÍSA Z VĚNCE
11.11.2019
PŘIPRAVME SE NA POHODOVÝ ADVENT
13.11.2019

Se zázvorem jsme se potkali nejčastěji v asijské kuchyni. Pěkných pár let už se však zabydluje v kuchyních naší kotliny.

Zázvor je nezbytnou přísadou pokrmů s kari kořením, dušených masových jídel, čatní, marinád k nakládání masa i ryb. Kandovaný zázvor se dává do sladkého pečiva, a dokonce se jí jako cukrovinka. A nelze se nezmínit o nápojích - zahřívacích čajích, tonikových zázvorových limonádách, speciálních likérech a pivě.

Zázvor je zkrátka výtečným dochucovadlem. Oblíbil si ho už Konfucius (čínský filozof a politik), o němž se traduje, že si zázvorem kořenil každé jídlo. Narodil se zhruba 500 let př. n. l. a ve zdraví se dožil vysokého věku. Bylinná medicína chová tuto trvalku i dnes ve velké úctě. Oddenky zázvorovníku lékařského se zpracovávají mnoha způsoby, a tradičně se používají k utlumení příznaků spojených s nachlazením, špatným trávením, artrózou, artritidou a nevolnostmi.

využití zázvoru

  • Mladé oddenky zázvoru mají nasládlou chuť a jsou křehké. Jeho štiplavá chuť není tak výrazná. V těle zázvor rychle navodí pocit tepla.
  • Starší zázvor je pálivější a pevnější, protože oddenky mají více vláken.
  • Koupíte-li si sušený zázvor jako rozemleté koření, je výrazně pálivější, jeho chuť je hodně koncentrovaná, takže se s ním naučte pracovat.
  • Zázvor má silné antioxidační a protizánětlivé účinky, posiluje imunitní systém.
  • Pomáhá udržet pohodu při cestování, protože potlačuje receptory způsobující zvracení. Máte-li na cestách potíže, vyzkoušejte například kandovaný zázvor.
  • Ačkoliv účinky zázvoru jsou prokazatelně prospěšné našemu zdraví, jezte ho jen v omezeném množství, asi 2 g denně (sušený ještě méně), diabetici a malé děti by ho neměli konzumovat vůbec. Látky v zázvoru obsažené mohou dráždit žaludeční stěny a také negativně ovlivnit užívání některých léků.
  • Pokud jste koupený zázvor nespotřebovali, pevné oddenky zabalte do potravinové fólie a uložte do zeleninové přihrádky v chladničce.
  • Zázvor kandovaný nebo naložený v cukru uzavřete do vzduchotěsné dózy a uložte na chladném a suchém místě. Vydrží vám až 1 rok.

zázvorové sušenky

1

Zázvor můžete přidat v podstatě do každého svého oblíbeného receptu na sušenky. Využijte sušený mletý zázvor, který se dokonale smísí s ostatními ingrediencemi. Těsto ho spolyká poměrně dost, ale sušenky nebudou ostré nebo pálivé. Zůstane jim zcela charakteristická chuť, a dodají vám trošku zdraví na zimu. K receptu (proklik obrázkem) přidávám hezký nápad, jak sušenky rychle vytvarovat a dozdobit. Jako raznici používám dno silnostěnné sklenice. Podobný reliéf naleznete také na nožkách sklenic na likéry.

brusinkový čaj

2

Tenhle čaj obsahuje samé dobré věci. Máte-li doma maroda, docela určitě mu trochu zpříjemníte otravné rýmové stavy. Obsahuje černý čaj pro povzbuzení, a pro zdraví šťávu z brusinek a pomerančů. Nechybí samozřejmě vylouhovaný čerstvý zázvor. Pijte ho jako prevenci a pro zahřátí. Tak si ho vychutnáte úplně nejlíp.

zázvorový sirup

3

Zázvorový sirup není třeba představovat. V našich končinách si ho vaříme poměrně často jako přípravu na ataky chřipkových epidemií. Ale pokud jste přece jen nevyzkoušeli jeho výbornou chuť, tady je recept (ke všem článkům se prokliknete obrázky). Láhev sirupu může patřit také k vítaným vánočním dárkům ze spíže, takže raději vyrobte dvojnásobné množství.

vánoční perníkový trifle

4

Přehlídka vánočních chutí v jednom, to jsou brusinky, whisky, krém s dýňovým pyré, perníkové koření a mletý zázvor ve vrstveném dezertu se sprškou z granátového jablíčka. Když si tenhle ryze anglický dezert dopřejete, zabrousíte hluboko do historie jejich tradiční kuchyně. Připomínám tedy aktuální zpracování dýní, abyste byli včas nachystaní...

glög s jablíčky

5

Tato severská varianta svařeného vína může být pořádný lomcovák, ale také si ji lze užít s rozumem. Jak známo, v chladu vás alkohol zahřeje jen na okamžik, takže stavte raději na voňavém koření a všudypřítomném zázvoru, který podrží teplíčko v těle mnohem déle.

Užívejte si vstup do chladných měsíců s radostí a pohodou!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.