5x PRO SILVESTROVSKÉ MENU

RYCHLÁ VAZBA SE JMELÍM PRO ŠTĚSTÍ
21.12.2020
KRÁSNÉ VÁNOCE!
23.12.2020

Poslední den v roce patří zamyšlení nad uplynulým rokem, což pro mnohé znamenalo mnoho starostí - ale také pocitům, že odcházející rok otevírá cestu roku novému roku, který určitě přinese i radost.

Silvestr si každý tráví hodně po svém. Není to den svázaný nějakými konvencemi, všichni se chceme především bavit. Celkovému uspořádání dne pak odpovídá i zvolená jídla, která se budou podávat. Sejde-li se více lidí, většinou se vzájemně i podílejí na přípravě pokrmů, a jejich servírování je pak docela živelné.

Trávíte-li tento den komorněji, pak si vše naplánujte tak, abyste měli co nejméně práce. Ideální je zahájit den pořádně dlouhým brunchem (jídlo pozdního rána nebo časného dopoledne vhodné jak k snídani, tak i k obědu), na předěl dne připravte vydatnou horkou polévku, a pak se může pohoštění jednoduše zopakovat. Důležité je nepustit si v tento den k sobě starosti a do čerstvě příchozího roku vkročit s optimizmem.

Robin-Zaraguza-AA

ROBIN OBJEVIL

 

DALŠÍ RECEPTY VHODNÉ PRO SILVESTROVSKÝ DEN NALEZNETE ZDE!

Nakládaný sýr, jednohubky nebo pochoutky z listového těsta nemohou chybět na vašem stole.

Efektní sýrovou rychlovku, kterou můžete mít v záloze pro nečekané hosty, vykouzlíte ze sýra Camembert. Vyplatí se dát si před svátky pár porcí do lednice. Tučný sýr s bílou plísní na povrchu je pojmenovaný po francouzské vesnici v Normandii, odkud receptura pochází. Má charakteristickou chuť, kterou výtečně doplní ostřejší brusinky. Nebojte se sladké chuti na talíři, v sýru se téměř vstřebá a zůstane po ní lahodné souznění. Tuto kombinaci zvláště oceníte s nasládlými bublinkami.

K vítaným předkrmům, případně chuťovkám k vínu, patří rybí pomazánky. Musí být čerstvé, vychlazené a lehce pikantní. Použijete-li sardelky (ančovičky), pomazánku nemusíte nijak dochucovat. Drobné mořské rybky koupíte nejčastěji naložené v oleji, výrazně dochucené solí a kapary (kapary jsou nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité, mají příznivý vliv na imunitní systém a pomáhají proti kašli). S ostatními ingrediencemi z receptu vytvoří luxusní chuť.

Přijde-li chuť na něco sladkého, dejte si jednu z těchto dobrůtek. Míchané americké zmrzlinové koktejly mohou být alko i nealko. Floats, jak se jim říká v Americe, si připravíte z naprosto běžných surovin a kupovaných mražených krémů, které možná máte v lednici. Není nic snazšího, než si je namíchat v závěru roku, kdy se chceme pořádně rozmazlovat. Pobaví vás i jejich názvy - jako třeba Černá kráva (s Colou, mimochodem je moc dobrá) nebo Sametové kladivo, na nějž si dejte pozor...

Polévka plná masa a opražené zeleniny může být výtečným obědem, anebo si ji schovejte skutečně na závěr dne. Podávám k ní osmaženou topinku, a je fakt, že ať už je půlnoční polévka z uzeného kolene s majoránkou, nebo tradičně z kombinace hovězího a vepřového masa se špetkou chilli, vždy se jedná o maso libové a žaludek si s ní nezatížíte. Polévka není zapražená a často obsahuje sklenku exotických vín - madeiry, portského nebo cherry. Vyznačuje se spoustou chutí a těžko vám ji vypodobním. Prostě si ji musíte uvařit. Aby byla hned, připravte si ji v tlakovém hrnci.

Tato severská varianta svařeného vína vás pořádně zahřeje. Pokud budete vítat Nový rok na sněhu, pak vřele doporučuji. Glögg vařím o poznání nevinnější, než jak ho připravují ve Švédsku. Tamější tradiční nápoj obsahuje kromě červeného vína také vodku, dokonce někdy v poměru 1:1. Od našeho svařáku se glögg liší tím, že má větší říz a přidává se do něj drobné sušené ovoce a mandle. Takže nakonec si ještě lžičkou vyberete ze dna sklenic nacucané dobroty.

Musím říct, že slabším náturám se může docela pěkně zatočit hlava, takže vám přeji střízlivý start do dalšího roku! :o)

2 Comments

  1. Květoslava Miklášová napsal:

    nacházím zde plno užitečných informací

  2. Jana napsal:

    Paní Miklášová,
    děkuji mockrát a přeji vám krásný nový rok!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.