AMERICKÉ LEDOVÉ POHÁRY

MANDALA V OBÝVÁKU
31.5.2018
5 JAHODOVÝCH POKUŠENÍ
5.6.2018

Nevíte-li vedrem kudy kam, dopřejte si mražený dezert. Alespoň na chvíli přestaňte hlídat kalorie, a pochutnejte si na ledové kávě, ovocném sorbetu nebo na zmrzlině.

K létu to zkrátka patří, a řekla bych, že udeřilo pořádně. Země suchem nemůže dýchat a když lokálně spadne déšť, je prudký a počastuje nás kroupami velkými jak třešně. Mnohým z nás se také nedýchá moc dobře. A tak připomínám zvýšené nároky na pitný režim, a jste-li momentálně v klidu na dovolené, pak doporučuji i špetku rozmazlování!

Ve velkém horku se ale nechce dělat vůbec nic… ledaže bych vás inspirovala k přípravě osvěžujících ledových pohárů. Jejich vytvoření je ještě jednodušší a rychlejší než výroba klasických pohárů se šodó, krémy a ovocem. Mám jich v rukávu hned několik. Sice budu tentokrát opisovat, ale stoprocentně vás potěším, přinejmenším zábavnými názvy nápojů, jimž se v Americe říká Floats, plováky.

Ledové poháry jsem se naučila od mé oblíbené autorky kuchařek, paní Mary Berry. Jsou připraveny z naprosto běžných surovin a kupovaných mražených krémů, takže je snadné udělat si je kdykoli na ně dostanete chuť. K venkovnímu stolování budete potřebovat ještě nerozbitné plastové poháry na nožce (v nabídce jsou i poháry na vodu). Skvěle se hodí na víno i na zmíněné dezerty, a především je fajn, že budoucí prázdninovou sezonu přečkají bez úhony.

Recepty na americké poháry může těžko otevřít jiný produkt, než je Coca-Cola. Kombinace se zmrzlinou mě přinejmenším udivila. Výsledek je však překvapivě osvěžující:

ČERNÁ KRÁVA 

Na 1 porci

  • 150 ml chlazené Coca-Coly
  • naběračka kvalitní vanilkové zmrzliny

Sklenici vychlaďte a nalijte do ní nápoj asi do dvou třetin výšky. Na povrch dejte plnou naběračku mírně změklé vanilkové zmrzliny. Podávejte okamžitě s brčkem a dlouhou lžičkou.


Prostřední pohár je určen dospělákům. Jak název napovídá, Sametové kladivo vás může v parném létě skolit jedna, dvě:

SAMETOVÉ KLADIVO

Na 4 porce

  • 600 ml vanilkové zmrzliny
  • 2 lžíce pomerančového likéru (můžete vyzkoušet Skořicový likér)
  • 2 lžíce koňaku
  • kůra z neošetřeného pomeranče, v malých spirálkách

Všechny přísady ušlehejte elektrickým šlehačem. Nesmíte přešlehat, aby nápoj nebyl příliš hustý. Rozdělte ho do vychlazených sklenic na víno a každou porci ozdobte spirálkou pomerančové kůry. Ihned podávejte.


A nakonec něco pro děti - i když, kdo z nás nemiluje čerstvý jahodový koktejl:

JAHODOVÝ KOKTEJL

Na 6-8 porcí

  • 300 ml mléka
  • 300 g mražených jahod, částečně rozmrazených a nakrájených
  • 600 ml kvalitní jahodové zmrzliny
  • na zředění 450 ml chlazené sodovky, nemusí být

V mixéru rozmixujte dohladka mléko s kousky jahod. Vlijte do 5 sklenic zhruba nad polovinu a nahoru přidejte naběračku jahodové zmrzliny. Pomalu přilévejte sodovku až k okraji. Ihned podávejte.

Tomu říkám blažené zátiší.... nevím, na co dříve dostanete chuť. Suroviny na všechny tři ledové poháry se sem samozřejmě nevešly. Připomenu tedy jen to nejdůležitější. Zmrzliny si vybírejte smetanové a takové, v nichž převládá chuť hlavní ingredience. Barevných odstínů si nevšímejte, za ty nejsytější většinou hovoří éčka. Pomerančový likér Cointreau můžete směle nahradit domácím skořicovým likérem. Ve výsledku to vůbec není špatné. Jahody do koktejlu postačí pořádně vychladit.

Jahodový koktejl budete většinou připravovat pro malé děti. Pokud ho našleháte z mírně rozmrazených jahod, bude naprosto luxusní. Ale také pořádně ledový. Dětem ho raději připravte z čerstvých jahod a ochlaďte ho zmrzlinou. Úplně to postačí. Také naředění sodovkou nechám na vás. Kdo to rád pořádně husté, nechť neředí.

A ještě pohled zblízka. Nepochybuji, že jste se zorientovali, ale pro úplnost - zleva osvěžující šumivá Černá kráva, uprostřed elegantní alkoholické Sametové kladivo a vpravo jemný jahodový koktejl pro děti. Plastové pohárky vypadají na první pohled jako běžné sklenice. Dokonce zobrazily v Cole bublinky vzduchu a podpořily tak název nápoje. Jen fotografování bylo heroickým úkolem; respektive výroba třech různých pohárů najednou v absolutním horku. První várka zkrátka utonula v loužičkách.

Připravte si vše, co budete potřebovat na zahradní party. Zahradní nábytek, nádobí, mixéry, džbány i zásobníky na led, to vše naleznete na našem e-shopu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.