KRABIČKY NA DROBNÉ DÁRKY + ŠABLONA

5 NÁPADŮ NA VÁNOČNÍ OZDOBY DOMÁCÍ VÝROBY
20.12.2023
TRADICE NA ŠTĚDRÝ DEN, KTERÉ VÁM ZLEPŠÍ NÁLADU
22.12.2023

Zabalit knížky, ba i nejrůznější měkké a neforemné tvary, je stále snazší než balit drobnosti. Tady je nejlepším řešením krabička. Ale kde ji na poslední chvíli vzít?

Ty nejjednodušší nápady nemusejí být zákonitě nejsnazší, ale tahle krabička je. Anebo jsem se alespoň snažila, aby byla. Stále jsem zjednodušovala, až mi vznikl domeček. Rovné stříhání a minimum lepení se vám určitě zalíbí. Vycházím z toho, že balení dárků těsně před Vánoci není vůbec žádná zábava. 

Vyrábění vám nakonec půjde jak na běžícím pásu. Velikost šablony na krabičku si snadno přizpůsobíte svým potřebám zvětšením na kopírce. Samozřejmě platí, že čím větší rozměr, tím je třeba zvolit pevnější karton. Do krabiček se vejdou dárkové dobroty z vaší kuchyně, teplé ponožky, drobná kosmetika nebo bižuterie. Použijete-li přírodní karton (zrecyklujte nepotřebnou krabici), objeví se vám pod rukama výrobky vkusné, nepřipomínající dětské hraní. 

STÁHNĚTE SI ŠABLONU

ŠABLONA SE VEJDE DO FORMÁTU A4

Připravenou šablonu si stáhněte ZDE. Podle ní vytvoříte krabičku se základnou 7 × 7 cm a výškou 10 cm. Šablonu přeneste na papír a vystřihněte ve vyznačených obrysech. Dále pokračujte podle návodu.

KARTON, NŮŽKY, PAPÍR

JAK VYROBIT KRABIČKU - DOMEČEK

Budete potřebovat silnější karton, kancelářské lepidlo a nůžky. Bonusem navíc jsou nůžky se zubatými čelistmi a karton oboustranně potištěný, protože do krabičky je vidět a tak bude krásná i zevnitř. Připravte si:

  • karton s vánočními nebo grafickými motivy
  • tužku
  • pravítko s ostrou hranou, nejlépe kovové
  • nůžky / pro silnější karton řezací nůž
  • lepidlo na papír
  • děrovačku
  • barevné odstřižky papírů, hvězdičky a zdobítka
  • provázek / úzké stužky
  • staženou šablonu (viz výše)

1  Vytištěnou šablonu překreslete na rub kartonu a v obrysech vystřihněte.

2  Všechny vyznačené plné čáry naohýbejte pomocí kovového pravítka, z lícové strany vytvořte ostré hrany.

3  Přerušovaná čára na šabloně značí rozhraní mezi stěnami a střechou - toto místo můžete i nemusíte naohýbat. Nebudete-li krabičku dál zdobit (viz žlutá krabička), ve vrcholu obě části střechy proděrujte, krabičku složte a slepte na vyznačených místech. Naplňte ji a svažte pomocí provázku nebo stužky.

KRABIČKY LZE ZVĚTŠIT

SLEPENÉ KRABIČKY DOZDOBTE

Zdobení jsem zvolila hodně minimalistické. Nejlépe se mi pracovalo na slepených krabičkách, kde jsem viděla všechny proporce a mohla si domečkem otáčet. Ale polepovat můžete i vystříhané tvary ještě než je složíte. Uvidíte, co je vám bližší.

4  Střecha domečku - Vyznačení střechy polepte kartonem s odlišným dekorem, může být i slabší. Tady využijete i zubaté nůžky. Teprve pak ve vrcholu obě části střechy proděrujte.

5  Domeček dokončete podle své fantazie. Lze ho polepit třpytkami, pomalovat glitrovými barvami apod. A nezapomeňte, že šablona jde libovolně zvětšit na kopírce

Pokud nechystáte jen balení dárků, využijte nápad se svými dětmi. Procvičí si svou šikovnost a o svátcích si mohou vystříhat a vyzdobit celou vesničku. Třeba na okenním parapetu se bude vyjímat znamenitě. Možná, že za okny i nasněží...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.