Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Oblíbený „vaječňák” se na Vánoce podává v mnoha rodinách. Patří i k sympatickým dárkům pro přátele. Jestli jste ho letos udělali okapku víc, upečte z něj i cukroví.
Už přihořívá.... Vánoce jsou za pár dní, slavily i Lucie, při jejichž svátku se říká: Lucie noci upije, ale dne nepřidá. Pokud v dlouhých večerech pilně pečete, už je čas na cukroví, které se nemusí nechávat dlouho rozležet. Jedno takové tu mám, a vzhledem k tomu, že ho na poslední chvíli ještě promažete likérovým krémem, jedlé a křehké bude ažaž.
S vaječným likérem nijak nešetřím, dávám ho nejen do krému, ale i do těsta. Pokud už jste neuklidili hvězdná a kulatá vykrajovátka, můžete cukroví letos vyzkoušet...
Příprava: 1 hodina + slepování * Získáte: 30 - 40 ks, podle velikosti vykrajovátka
Likérové těsto
Likérový krém
1. Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva, cukr a vše promíchejte. Do důlku přidejte ostatní suroviny, nakonec změklé máslo nakrájené na kostičky. Rychle zpracujte jemné těsto a krátce ho nechte vychladit.
2. Na pomoučeném vále vykrajujte kolečka a hvězdičky z plátu silného asi 3 mm. Po přesunu na plech vyložený pečicím papírem vypíchněte vždy do poloviny tvarů malé otvory.
3. Pečte 9 minut v troubě vyhřáté na 180 °C do růžova. Cukroví nechte vychladnout a složte ho do krabice, kterou uložte v chladu. Teprve 2 - 3 dny před podáváním ho spojte likérovým krémem.
4. Likérový krém - Vejce a cukr dejte do ohnivzdorné misky a nad horkou vodní lázní je vyšlehejte do zhoustnutí. Nechte zcela vychladnout v pokojové teplotě. Máslo dejte do misky robotu, prošlehejte ho, pak přidejte vanilkový cukr a po krátkém prošlehání snižte otáčky. Pak po malých částech přidávejte vaječnou hmotu a vaječný likér. Krémem spojte plné tvary s vykrojenými a druhý den podávejte.
Pro rychlou práci v kuchyni vždy sáhnu po silikonovém vále. Na menší pláty těsta naprosto stačí a po práci je hned rychle uklizeno. Hladké těsto vyválejte asi na výšku 3 mm, v troubě pěkně vyskočí.
Tvary upečete do růžova a uložte je do krabice. Až dojde na slepování, vyberte si třeba z několika variant krému. Dávám přednost máslovému krému s likérem, anebo občas zvolím i pudinkový krém.
DALŠÍ TIP: Pudinkový máslový krém - Ze ¼ l mléka a 1 vanilkového pudinku s 1 vanilkovým cukrem uvařte hustý pudink a za stálého míchání ho nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Pak vyšlehejte kostku změklého másla se 150 g moučkového cukru a po malých částech do něj zašlehejte pudink, a 5 lžic vaječného likéru. Krém vychlaďte a cukroví slepte den před podáváním. Cukroví uchovejte v lednici a brzy zkonzumujte.
Cukrovíčko jemně poprašte vanilkovým cukrem a po vychlazení můžete ochutnávat. Pokud vaječnému koňaku neholdujete, pak vyzkoušejte citronový krém - lemon curd, recept naleznete ZDE. Je výtečný.