JAK PODPOŘIT IMUNITU A PRŮBĚŽNĚ SE CHRÁNIT

COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁTOVÉ SPECIALITY
2.3.2021
POHODLÍ NA LŮŽKU PRO NOC I DEN
4.3.2021

O tom, kdy nás navštíví nemoc, rozhoduje naše imunita, vyrovnaná mysl a zdravé jídlo. Za poslední rok máme mnoho důvodů starat se o sebe co nejlépe.

O marodění se v této zimě těžko začíná. Mnozí z nás se zotavují z ataky covidu, a v sousedství této nemoci v podstatě nemá obyčejná rýma a kašel šanci. Co bychom za ně dali... Náchylnost k nejrůznějším respiračním nemocem je v období, kdy jsme vyčerpaní, máme málo pohybu na čerstvém vzduchu a působí na nás stres, velice reálná. Jediným spolehlivým cílem je v současné době posilování imunitního systému.

K tomu, abychom se cítili být v kondici, rozhoduje mnoho faktorů. Kromě výše uvedených je zapotřebí také nepřepínat síly, dobře spát a právě v tuto dobu konzumovat dostatek vitaminů a minerálů ve zdravé stravě. Ne všechny přírodní prostředky jsou v tomto období v dosahu - jako např. čerstvý rakytník, který je označován za zázračnou zásobárnu živin, ale řadu z nich lze koupit - citrusové plody, zázvor, česnek, různé bylinky a koření, a mnohé můžete mít dokonce ve spíži - možná jste se vybavili na zimu sušenými šípky, zásobou medu nebo soudkem kysaného zelí. Neméně důležité je otužování, časté procházky a celková hygiena domácího prostředí i nás samotných. Tady je pár nejdůležitějších tipů:

5433655_p694871-sada-frote-osusek-a-rucniku-davos-tyrkysove-195tbh1071_-1_-1_537502_eshop_z1

1 / Pozvolné otužování

má zásadní vliv na zabránění respiračních onemocnění

Oblékejte se správně

  • Připravte se na rozdíly v ranních a odpoledních teplotách a noste vrstvené oblečení. Střídání teplot organizmus špatně snáší, a tak je třeba tělu vyhovět v souladu s okolní teplotou, tedy nemrznout a nepřehřívat se. Když se zapotíte, v chladu na sebe nenechá onemocnění dlouho čekat.
  • Po ránu máme zpomalený krevní oběh a snadno nám prochladnou končetiny. Z teplé postele vždy vklouzněte do hřejivých ponožek a neprochladněte.
  • Časem zvládnete po ránu i studenou sprchu. Odborníci radí, aby otužování bylo pozvolné a pomalé - skutečným otužilcem se člověk stává až po 2 letech. Ráno se sprchujte vlažnou vodou po dobu 3 týdnů, a teprve pak začněte stupínky ubírat tak, abyste netrpěli. Poté přidejte pár jednoduchých cviků a zabalte se: SADA FROTÉ OSUŠEK A RUČNÍKŮ DAVOS, 4 kusy.
54783_vincenza_e_z1

2 / Kvalitní spánek a odpočinek

kompenzuje neustálé přetažení a vyčerpání organizmu

Každý jsme to mnohokráte zažili. Setrvalá únava se podepíše nejen na našem vzhledu, ale především na zdraví. Zánětlivé procesy se snáze rozbují ve vyčerpaném organizmu.

  • Pro dobrý spánek si dopřejte kvalitní matraci i lůžkoviny, usínejte s večerní absencí displeje telefonu i počítače a využijte čističku vzduchu nebo difuzér, který provlhčí vzduch, případně provoní prostor ložnice esenciálními oleji.
  • Těstě před spaním se vyvarujte tučných jídel, alkoholu. Pro mnohé je příjemným ventilem horká vana, meditace nebo veselý film.
  • Každé vyčerpání nahraďte v co nejkratším čase procházkou, četbou knížky a večer předčasným ulehnutím. Prodloužený ranní spánek vás spíše rozhodí: BAVLNĚNÉ LOŽNÍ POVLEČENÍ VINCENZA, standardní délka, český výrobek.
18263_94296104_xl_eshop_z2

3 / Jídelníčkem ke zdraví

přírodní zdroje jsou komplexní a pro nás nejpřirozenější

Náš organizmus dokáže získat vitaminy a minerály zcela přirozeně ze zdravého jídla. Na sklonku zimy však můžeme navýšit přísun vitaminu C prostřednictvím ovoce a zeleniny a případný nedostatek vitaminu D krátkodobě posílit i umělou cestou. Chybí nám totiž sluneční svit i pravidelný pobyt venku. Celkovou imunitu však dokáže nabudit celé množství bylinek, koření, ovoce i zeleniny. Podpořte jimi svůj každodenní jídelníček.

  • K elixírům života patří hlíva ústřičná - pomůže nejen s imunitou, vysokým cholesterolem, kožními chorobami, zažívacími potížemi i se zmírněním únavy. Navíc výborně chutná a je běžně k dostání v obchodech, takže ji můžete jíst hodně často. Hlívu lze dokonce úspěšně vypěstovat v domácích podmínkách.
  • Obyčejná a skromná bazalka - obsahuje fenylpropanoid, který omezuje zánět v krku a vytváří protizánětlivou ochranu sliznice dýchacího i trávicího traktu. Čerstvé lístky se hodí na řadu jídel a pomazánek.
  • Vysoký obsah vitaminu C má rakytník a protivirový šípek - Rakytník je malým přírodním zázrakem a vyrábí se z něj olej, sirup, víno, džemy, džusy a přidává se do medu. Ve výčtu vitaminů a minerálů je mezi našimi plodinami rekordmanem.
  • Zázvorový kořen - zázvor je v souvislosti s imunitou uváděn velice často. Jeho štiplavá chuť se však skvěle snáší v čajích, salátech i úpravách masa. Skvělý je zázvorový sirup (recept naleznete ZDE), kterým si osladíte ranní müsli nebo nejrůznější dezerty.
  • Jedna lžička medu stačí - je to tak, nevynechejte jediný den. Med je významným antioxidantem, zklidňuje sliznice, snižuje hladinu cholesterolu a dokonce zrychluje metabolizmus, takže při úměrném užívání se nemusíte bát ani nadbytečných kil. Směle s ním nahraďte cukr kde to jen jde.
  • Nelze opomenout česnek - jedinečné přírodní antibiotikum, které významně pomáhá v boji s bakteriemi konzumujte velice často. Máte-li problém s jeho silným aroma, každý stroužek rozřízněte a odstraňte klíček. Na rande to nebude, ale zápach z těla se zmírní: SADA PRO PĚSTOVÁNÍ HLÍVY, naočkované obilí ve 2 sáčcích po 10 g.
17918_eshop_z1

4 / Chraňte sebe a svou domácnost

před viry a bakteriemi antibakteriálními prostředky

Vždycky se říkalo - všeho moc škodí. Ale dnes je situace skutečně jiná, vážná. Ruce si myjeme od rána do večera, a zvýšená spotřeba mýdel je zcela na místě. Jsme opatrní na nákupy, domácnost udržujeme v čistotě více než dřív. Buďte předvídaví, dbejte na hygienu, a malou lahvičku antibakteriálního gelu noste u sebe. Vyplatí se to: ANTIBAKTERIÁLNÍ TEKUTÉ MÝDLO VISILE, 1 litr.

17875_e_z4

5 / Žijte aktivně

a svůj denní režim doplňte pravidelným pohybem

Stačí půlhodina denně! Věnujte ji rychlé chůzi, aktivnímu cvičení, míčovým hrám s dětmi, józe. Přestaňte jezdit výtahem - zvládnete-li schody, nebo si pořiďte psa, pokud po něm dlouho toužíte. Na výmluvy není čas. Máte-li fyzičku, cítíte se silní a to je hodně dobrý pocit, který vykompenzuje všechny frustrace. Udržet si dobrou náladu vůbec není jednoduché. Příjemné a zdravé prostředí si vytvoříte prostřednictvím zvlhčovačů vzduchu a difuzérů (více se dozvíte ZDE): AROMA DIFUZÉR S LED OSVĚTLENÍM.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.