HALLOWEEN JAKO OSLAVA PODZIMU: DÝŇOVÉ VDOLKY I VÁZA

TALÍŘE FLORA SI NAKOMBINUJTE SAMI
23.10.2023
POCTIVÁ GULÁŠOVÁ POLÉVKA
26.10.2023

Navzdory všeobecně zažité představě, že halloween je nějaká moderní novinka, se jedná o svátek ještě z keltských dob. Jeho podoba se samozřejmě proměnila a ani já nemám zrovna v lásce jeho komerční podobu. Spolu s dušičkami je to pro mě ale oblíbený způsob, jak vzpomínat na své blízké a oslavovat krásy podzimu.

Svátek halloween má kořeny v prastarém keltském svátku samhain. Ten byl oslavou podzimu v jeho plné síle, keltové navíc věřili, že se v tomto čase stírají hranice mezi světem živých a mrtvých. Podobné oslavy v podobě mexického dia de los muertos (den mrtvých), japonského obonu, čínského qinmingu nebo třeba nepálského gai jatra se ostatně slaví kolem dokola celého světa.

Já mám halloween ráda, protože oslavuje dýně – v dýni použité jako světlo na cestu věčnou temnotou si podle irské pověsti totiž opilec Jack nosil uhlík, který mu daroval ďábel. Jackovi se totiž prý ďábla podařilo přelstít, ďábel mu slíbil, že nikdy nepůjde do pekla, ale v nebi jej taky nechtěli. Vydlabaná dýně se svíčkou proto má chránit před zlými duchy a ztraceným duším svítit na cestu.

Pojďte s námi letos oslavit halloween jako poctu podzimu. Děti určitě potěší i dekorace v podobě netopýrů a duchů, ty ale rozhodně nejsou podmínkou!

Na dýních mě baví nejen jejich barevnost a nekonečno jejich druhů, ale jejich univerzálnost. Dcera třeba miluje mramorované muffiny z dýňového těsta, já jsem se loni zamilovala do těchto smažených vdolečků se skořicí.

Ne, tenhle koláč není z dýně. Je z jiné skvělé podzimní suroviny, z blum – použít ale můžete i švestky. A pokud v mrazáku najdete pár ostružin, bude to úplná paráda. Tenhle koláč se díky své barevnosti perfektně hodí jako halloweenská dekorace, na které si navíc opravdu pochutnáte.

Originální podzimní dekorace je i tahle dýňová váza. Na její výrobu je samozřejmě lepší použít některou dekorativní, ne jedlou dýni. Jednak je škoda plýtvat jídlem a jednak ty okrasné většinou déle vydrží. Jaké květy pak použijete do vázy, to je jen na vás, ale chryzantémy a astry v ní vypadají prostě skvěle.

Tohle pečení bude děti bavit! Staří vám na ně klidně kupované křehké těsto, pár formiček a oblíbený krém, třeba čokoládový. Aby byly úplně stylové, můžete ale čokoládou zpevnit klidně dýňové pyré a košíčky plnit dýňovým krémem. Hotové košíčky jsou velmi efektní, na Vánoce je klidně udělejte se stromečky nebo andílky.

Osobně preferuji jídlo před dekoracemi, takže ideální je, když je jídlo dekorací samo o sobě. A to přesně platí pro bábovku. Navíc miluju tuhle krásnou hliníkovou formu, ze kterého bábovku vždycky snadno vyklepnu a je tak fotogenická! K dýni přidejte zázvor a skvělé kombo podzimních chutí během pečení provoní celý byt.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.