Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Nedá se nic dělat, buchty už budou jednou provždy spojeny s touto milou postavou. To bychom nesměli číst pohádky...
Mám mnoho přátel s tímto jménem, jmenuje se tak můj syn, holčičí podobu jména mám i já. Nic naplat, buchty jsem se musela naučit péct. Jako malá jsem nechápala, jak se dostane náplň dovnitř, a jak se těsto dá vytvarovat do krychličky. I když už to vím pár desítek let, chuť těsta jsem mnohokrát obměnila. Kynuté těsto na buchty je vlastně obyčejné, málo sladké i málo tučné, stačí, když je pěkně nadýchané. Vždyť veškerou chuť mu dají náplně, a těch může být do tuctu! Vzpomínám, že buchty dokázaly docela rychle oschnout, a tak jsem je měla nejradši ještě teplé.
To dnešní těsto, které dělám, je mastné i sladké, dodržuji magickou přísadu lžíce sádla, a náplně si vymýšlím všelijaké. Vyzkoušejte to jakkoliv po svém. Nejlépe se mi peče v kameninovém pekáči. Je veliký a těžký, společně s víkem v něm připravíte skvělá masa. Momentálně ho máme vyprodaný, ale na e-shopu i v galerii pod článkem objevíte další zboží. Třeba se vám zalíbí péct novodobě - ve skle.
Příprava: 90 minut * Získáte: 20 velkých buchet nebo 30 menších
Pokud budete dělat obě náplně, pak je třeba od každé jen poloviční množství
Těsto
Když těsto správně nakyne, je to radost. Na jeho přikrytí používám klasicky utěrku, a každý doma už ví, že nemá dělat průvan. Tady jsem mísu s těstem uzavřela potravinovou fólií; v kuchyni bylo docela chladno, a takto je těsto v konstantnější teplotě. Ke konci, kdy se těsto už dere ven, fólii na straně uvolněte.
Buchty kynou jak divé a než jsem zaplnila velký pekáč, bylo vidět, jak první řádka už vyskočila. Kynuté těsto si dobře rozumí s máslem, a tady je nutné natřít každou buchtu ze všech stran, aby šly po upečení pěkně od sebe. Ještě horké buchty znovu potřu máslem, ale smíchaným s rumem. Nijak ho tam nepocítíte, ale povrch nádherně zvláční.
Vyrobit šablonku, to byl jen v závěru klání takový malý nápad. Kytičky jsou vystřižené z obyčejného papíru, jen tak od oka. Určitě to zvládnete bez návodu :o) Hezkou zábavu a dobrou chuť!
2 komentáře
Nejen do těsta na buchty, ale do všech sladkých kynutých těst přidávám ještě strouhaný muškátový oříšek, těsto má velmi zajímavou chuť. Místo vanilkového cukru dávám vanilkový pudinkový prášek, těsto je pak pěkně žluté. Kdo má rád teplé buchty, může si ty zbylé ohřát na topinkovači, pokud je vybaven mřížkou na ohřev pečiva. Nemá-li toto příslušenství, lze použít i jinou kovovou mřížku, kterou na topinkovač postavíme.
Paní Marto,
děkuji za příspěvek se skvělými radami! :o)