ZAMOTEJTE TO! II

PRAŽSKÝ KOLÁČ S KOŇAKOVÝM KRÉMEM
21.3.2022
HEBKÉ DEKY PRO OBDOBÍ CHLADU
23.3.2022

Než se každá roláda nakrojí, můžete být chvíli napnutí, co bude uvnitř. O překvapení nebývá nouze, protože tradiční štrúdl může být naditý klidně i houbami...

Navazuji na zábavné téma závinů, rolád a šneků všech chutí. První, co si každý vybaví, když se má zamotat chutná náplň do jiné suroviny, je vzpomínka na palačinky. Slané, sladké, pro každého takové, jaké má rád. Je to určitě vzpomínka na dětství, kdy maminky a babičky stávaly u plotny a motaly a motaly, protože členů domácnosti a otevřených pus bylo vždycky víc, než rukou.

 

Palačinky s vláčným středem a křupavými okraji, to je něco, co si teď můžete dopřát často a pohodlnějším způsobem. Určitě víte o existenci elektrické pánve na palačinky, která má nepřilnavý povrch a úchvatný průměr - 29 cm. Palačinky a každou placku, kterou lze naplnit a zamotat, vám vytvoří bleskurychle a bez připalování. Už teď je mi jasné, že se o ní dá napsat celá kuchařka.

PÁNEV NA PALAČINKY s hladítkem a stěrkou pro vytvoření ultra tenkých palačinek

Vyzkoušejte třeba tradiční bramborové placky s povidly a mákem, anebo tucet sladkostí. Pokaždé budete mít na stole rychlou večeři, u které se může bavit celá rodina.

Následující recepty jsou o trošku pracnější, ale jsou jen malou ukázkou toho, jak nápadité je vaření a pečení. Probouzející se jaro, které brzy nabídne spoustu čerstvé, krásné a chutné zeleniny i dalších surovin z naší země, vám nejen obohatí jídelníček, ale také se postará o zábavnější trávení času v kuchyni.

Rychlý vaječný závin se hodí nejen tehdy, kdy nevíte co večer připravit, ale recept určitě využijete i po velikonočních svátcích, až se vám doma sejde snůška vykoledovaných vajec. Dáte-li si záležet, těsto na pizzu si připravte sami, ale pokud jste v jednom kole, pak si ho přineste z obchodu hotové. Občas to tak dělám; jeho povrch ráda sypu sezamovými semínky, o jejichž důležitosti pro náš organizmus se dozvíte v článku.

Francouzské koláče se sýrem a smetanou peču moc ráda. Jsou tučné, syté a lahodné, ale ne zas tolik, aby vám zničily linii. Velký podíl tu hraje zelenina, v tomto případě cuketa umotaná do spirály společně s parmskou šunkou. Cukety se v tuto dobu k nám dovážejí, jsou křehké a připomínají léto. Určitě si je kupte, pochutnáte si. Jakkoli koláč vypadá náročně, vážně není. Je to jen zábavné hraní.

Kuřecí maso se těší velké oblibě a zvláště libová kuřecí prsa, která si přímo říkají o doplnění dalšími chutěmi - od kvalitních uzenin, až po sladké ovoce, o krémových omáčkách ani nemluvě. Zde jsem zkoušela využít pevné skřipce na masové rolády, které mi pomohly v připraveném mase ukotvit mimo jiné i sušená rajčata. Rolády zůstaly šťavnaté a upekly se na jedničku. Vyzkoušejte nového kuchyňského pomocníka.

Když mluví někdo o těstě zadělaném pivem, nezní to příliš lákavě. Ale chyba lávky - těsto je vláčné, krásné tvárné, a tak bych ho rozhodně doporučila začátečníkům, obávajícím se tažených štrúdlů. Pivo těsto svou chutí nijak nezatíží. Jakmile odvede svou práci, odpaří se. Závin naplněný zdravým mákem můžete doplnit ještě kuličkami hroznového vína, které celek chuťově posunou až do nebes.  

Hluboké koláčové formy využijete po celý rok. Hodí se k pečení ovocných obrácených koláčů, tvarohových těst, bublanin i plněných buchet. Nezřídka v nich u nás končí i kousky masa, když připravuji menší porce. Tady se v nich zabydlelo kynuté těsto ochucené a smotané do spirálek, křupavé díky nasekaným ořechům. Recept se bude dobře hodit i k blížícím se velikonočním svátkům.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.