KŘUPAVÍ SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHY

KLÍČ K JEDNOBAREVNÝM NAPÍNACÍM POTAHŮM: IV
25.7.2018
CO VŠECHNO ZAMRAZIT DO ZÁSOBNÍKŮ NA LED
30.7.2018

Pečivo z kynutého těsta patří neodmyslitelně k prázdninám. Koláče s tvarohem a buchty s borůvkami můžete doplnit i touhle křupavou dobrotou.

Kynuté těsto není nijak náročné. V teple, které panuje, vykyne úplně bez problémů a i když zaplněná koláčová forma vypadá pracně, není tomu tak. Vyválený plát těsta pouze stočíte do dlouhé rolády a rozkrájíte na pravidelné kousky. O zbytek atrakce se postará trouba. Šnečci naplnění skořicí, máslem a nasekanými ořechy, jsou nejlepší ještě za tepla, dokud jsou křupaví.

Do kulaté formy se jich vejde úctyhodné množství, tak si ji na léto určitě nezapomeňte pořídit. Upečete v ní milion koláčů.

Příprava: 50 minut + kynutí * Získáte: asi 17 šneků

Na těsto

  • 30 g droždí,
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 500 g polohrubé mouky, prosáté
  • 80 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 80 g másla
  • šťáva z ½ limetky
  • 50 g zlatých rozinek a trocha rumu

Náplň

  • 40 g rozpuštěného másla
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • hrst vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
  • 6 rovných lžic třtinového cukru

Poleva

  • 50 ml javorového sirupu
  • 40 g rozpuštěného másla
  • hrst vlašských ořechů, nahrubo nasekaných

1. Nechte vzejít kvásek z droždí, lžičky cukru a části smetany.

2. Mezitím prosejte mouku do mísy, přidejte zbytek cukru a špetku soli a směs promíchejte. Vytvořte důlek a vlijte do něj kvásek. De zbývající smetany zašlehejte vidličkou žloutky a přidejte k základu. Jako poslední přilijte zchladlé rozpuštěné máslo, limetkovou šťávu a rozinky namočené v rumu. Vařečkou nebo v robotu vypracujte hladké, vláčné těsto. Povrch poprašte moukou a nechte kynout na teplém místě.

3. Před dokynutím si připravte náplň. Všechny ingredience smíchejte dohromady.

4. Těsto rozdělte na poloviny a z každé vytvořte placku velkou asi 30 × 35 cm. Také náplň si rozdělte na poloviny a postupně placky natřete; asi 1 cm od krajů ponechte těsto volné. Těsto z kratší strany srolujte.

5. Ostrým nožem (používám nůž na sýry) rozdělte rolády na pravidelné kousky, široké asi 3,5 cm. Pekáč vymažte máslem, šnečky vložte dovnitř s asi 1,5 cm rozestupy. Také je natřete máslem ze všech stran, formu zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.

6. Ke konci zapněte troubu, vyhřejte ji na 170 °C a vykynuté šneky (už se spojují do jednoho celku) vložte dovnitř. Pečte 30-35 minut na středním roštu. Těsto by se už mělo tvářit propečeně. Pak formu vyjměte, šneky potřete připravenou polevou, hustě posypejte ořechy a dejte dopéct na spodní rošt při teplotě 160 °C.

7. Asi po 15 minutách poleva zkaramelizuje a vytvoří na těstě slabou krustičku. Vršek šneků zůstane křupavý a s chutí másla. Šneci nejsou přeslazení a nejlepší jsou v den, kdy jste je upekli.

Těsto vypracujte podle pokynů. Určitě ho nenechte někde v průvanu, a až minimálně zdvojnásobí svůj objem, pusťte se do pečení. Většinou si ho rozdělím na dvě části, aby nevznikly tak velké placky těsta; s roládou se pak lépe manipuluje. Těsto hustě potřete připravenou náplní, posypejte nasekanými vlašskými ořechy a smotejte.

Máslo je pro kynuté těsto dobrým společníkem, takže s ním nešetřete. Je součástí náplně, ale pak s ním ještě dobře vymažte formu i potřete jednotlivé kousky rozkrájené rolády. Mezi nimi ponechte dostatek místa, protože šnečci stále vesele kynou. Jednotlivé porce rovněž potřete máslem, aby se později krásně oddělovaly od sebe. Je to stejné, jako když pečete plněné buchty. 

Tady už je poslední fáze pečení. Ale předtím nechte šneky ještě půl hodiny kynout, až se začnou přibližovat k sobě, pak je potřete máslem a dejte péct. Za půl hodiny už to začne v kuchyni vonět po másle a skořici. Když jsem plnila tuto formu, ještě mi pár kousků zbylo. Pokud se vám to také stane, upečte je v malé zapékací misce. Když rolády rovnám do kruhu, může zbýt po obvodu málo místa, kam se další šnek nevejde. Jednoduše ho rozkrojím a vložím jen půlky. 

Zhruba po 30 minutách formu vyndejte z trouby, povrch šneků potřete javorovým sirupem, hustě posypejte ořechy a znovu dejte zapéct. Zkaramelizovaný sirup propůjčí vlašským ořechům chuť podobnou pekanovým ořechům. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.