HEBKÉ DEKY PRO OBDOBÍ CHLADU
23.3.2022BŘEZNOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – ZAVOSKOVANÉ HYACINTY
28.3.2022
https://www.instagram.com/decodoma.cz/
Zásoby potravin mějte stále na očích a pravidelně je doplňujte. Ideální řešení nabízejí pevně uzavíratelné dózy ze skla, plechu i plastu.
Plýtvat potravinami si nikdo z nás nepřeje. Přesto občas něco nespotřebujeme včas, nebo některou ze surovin neubráníme před zkázou vlivem špatného uskladnění. S politováním končí v odpadkovém koši. Co dělat, aby se to nestávalo?
Samozřejmě je třeba postupně získat zkušenosti - vařit a péct podle toho, co jste si naplánovali, nebo ze surovin, co jsou takzvaně „na řadě”. Lednice, jakkoli je veliká, všechny potraviny nepojme, a navíc je mnoho takových, které tam ani nepatří. K těm klasickým patří kromě několika druhů zeleniny a ovoce, také sypké suroviny:
CUKRU A SOLI VADÍ VLHKOST
Sůl a cukr patří k pilířům kuchyně. Tyhle suroviny obvykle pečlivě hlídáme, protože jsou nenahraditelné a potřebujeme je bezmála každý den. Krystaly i moučka snadno zvlhnou, takže je vždy přechováváme v dokonale uzavíratelných obalech. Když moučkový cukr přijde do styku s vlhkostí spolehlivě zhrudkovatí:
- ABY ZÁSOBY NEDOŠLY - suroviny budete mít pod kontrolou, uskladníte-li je do skleněných dóz, kde je vidět, jak ubývají. Vyberte si dózy, které mají pevný klipový uzávěr, případně šroubovací uzávěr doléhající do těsnících silikonových drážek.
- ZHRUDKOVATĚLÝ CUKR - přesypejte do sáčku určeného na mrazení (je pevný, určený ke styku s potravinami a uzavíratelný na zip) a rozdrťte ho pomocí kuchyňského válečku. Nemáte-li po ruce vhodnou dózu, ponechejte cukr uvnitř. Při použití cukr vždy pečlivě prosejte přes síto.
- ABSORPČNÍ OPATŘENÍ PRO SŮL - než uzavřete dózu se solí, zamíchejte do ní malou hrst sušeného hrachu. Případnou vlhkost do sebe krásně nasaje a vaše sůl zůstane suchá.
JAK SPRÁVNĚ SKLADOVAT KÁVU
K zrnkům kávy, ale i ke kávě umleté, či instantní se nesmí dostat vlhkost, vzduch a teplo. Opatřete si na ni pevně uzavíratelné dózy a při přípravě nápoje je nenechávejte dlouho otevřené. Káva je velice citlivá na nasátí dalších pachů:
- MŮŽETE KÁVU PŘISYPAT KE STARŠÍMU ZBYTKU? - to rozhodně ne. Každá káva má své nezaměnitelné aroma, takže přinesete-li si domů nový druh, smíchat je nelze. Starší kávu spotřebujte, dózu umyjte a nechte vyschnout. Teprve pak přesypejte novou kávu. Na stěnách dózy by mohly zůstat zbytky kávy, které v tak malém množství mohou žluknout.
- SKLENĚNÁ DÓZA PATŘÍ DO SKŘÍŇKY - kávu je třeba uchovávat v temnu, je-li ve skle, vždy patří za zavřené dveře.
- KÁVA DO LEDNICE NEPATŘÍ - je zde příliš mnoho pachů, ale chladné prostředí kávě vždy prospívá. Ponechejte ji tedy na místě, kde dóza není vystavena přímému teplu. Káva se v podstatě nekazí, ale špatným uskladněním ztrácí aroma i chuť.
SADA 3 KS SKLENĚNÝCH DÓZ VALENTINA, s objemem 800 ml - cukr / káva / sůl
PLECHOVKY KUCHYNÍM MIMOŘÁDNĚ SLUŠÍ
Výrobci to vědí, a tak mnozí přicházejí s celými komplety, které kuchyň krásně ozdobí. Na ostatní plechovky si však dejte pozor; mnohé, které si schováte po jiném zboží, mohou špatně těsnit a často umožní vstup polétavému hmyzu i vlhkosti. Ponecháte-li je delší dobu bez dozoru - např. na chalupě, může se v plechovkách objevit dokonce i rez. Dejte raději přednost výrobkům, jejichž povrch je určený pro styk s potravinami, mající víčka opatřena pevným silikonovým těsněním:
- SYPANÝ ČAJ - musí být vždy dobře uzavřen, neboť jinak rychle vyčichne a nasákne jinou vůni. Bylinkové směsi a sušené ovoce kontrolujte, aby se zde díky vlhkosti neobjevila plíseň.
- KUCHYŇSKÉ ZÁSOBY SYPKÝCH POTRAVIN - těch máme v podstatě nejvíc, např. různé druhy mouky, škrob, těstoviny, rýži, luštěniny apod. přesypejte ihned po nákupu do připravených dóz. Potraviny není dobré ponechávat v originálních obalech, protože snadno natáhnou vlhkost a ostatní pachy, nemluvě o povolených spojích u sáčků s moukou apod. Opět platí, že po každé spotřebě suroviny je třeba nové zásoby uložit do vymyté a čisté dózy.
- ZVLÁŠTĚ MOUCE VĚNUJTE POZORNOST - nevytvářejte si velké zásoby, ale pokud chcete některý typ mouky déle skladovat, vložte ji na 24 hodin do mrazáku. Zničíte tak případné zárodky moučných brouků i molů, ale kvalitě mouky neublížíte. Před použitím mouku vždy prosejte a nakypřete. Dózy uložte na místo, kde je tma, protože mouka nesnáší světlo. Máte-li skleněné dózy, nenechávejte je na policích, i když se vám přehlídka potravin líbí a jsou tak po ruce. V tomto případě můžete dát přednost atraktivním plechovkám.
- LUŠTĚNINY JSOU OBLÍBENÝM ZÁZEMÍM MOLŮ - výskytu molů zabráníte jednoduchým způsobem - do potravin nastrkejte několik sušených bobkových listů, které je spolehlivě odpuzují.
SADA PLECHOVÝCH DÓZ BLACK s různými objemy i s prostorným chlebníkem
LEVANDULOVÉ TÉMA VHODNÉ PRO CUKROVÍ I PRO BYLINKY
Vůně levandule je mocnou zbraní proti molům. Nasušenou levanduli si obvykle dáváme do prádelníku, aby zastavila nálety šatních molů, kteří její vůni přímo nesnášejí. Stejnou měrou však zafunguje i ve vaší kuchyni:
- POUŽIJTE ZDÁNLIVĚ VYVONĚNÉ SÁČKY - pytlíčky s kvítky levandule toho ještě mnoho dokážou ve vaší kuchyňské potravinové skříni. Levanduli promněte v dlaních, vložte do hrnečku a umístěte ho mezi dózami se suchými surovinami. Nejen, že vás vždy přivítá letmá vůně kdykoli otevřete dveře, ale potravinoví vetřelci tu nebudou mít šanci.
- STEJNĚ ZAFUNGUJE I OCET - do spíže postavte sklenici s šálkem octa, do něhož nakapejte několik kapek Jaru. Většina mušek a další havěti se v ní spolehlivě utopí.
- SKLENĚNÉ DÓZY S LEVANDULÍ - jsou vhodné k uskladnění domácích sušenek a jiných pamlsků. Krátkodobě v nich můžete přechovat i mini muffiny, domácky vyrobené bonbony, müsli tyčinky apod. Pravidla k uskladnění jsou v tomto případě jednoduchá - schovat tak, aby je nenašly dvounozí predátoři s mlsnou pusou!
SADA 3 KS DÓZ LAVANDE k ukládání potravin, s objemem 800 ml