JARNÍ INVENTURA SPÍŽE – KAM ULOŽIT SYPKÉ SUROVINY?

HEBKÉ DEKY PRO OBDOBÍ CHLADU
23.3.2022
BŘEZNOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – ZAVOSKOVANÉ HYACINTY
28.3.2022

Zásoby potravin mějte stále na očích a pravidelně je doplňujte. Ideální řešení nabízejí pevně uzavíratelné dózy ze skla, plechu i plastu.

Plýtvat potravinami si nikdo z nás nepřeje. Přesto občas něco nespotřebujeme včas, nebo některou ze surovin neubráníme před zkázou vlivem špatného uskladnění. S politováním končí v odpadkovém koši. Co dělat, aby se to nestávalo?

Samozřejmě je třeba postupně získat zkušenosti - vařit a péct podle toho, co jste si naplánovali, nebo ze surovin, co jsou takzvaně „na řadě”.  Lednice, jakkoli je veliká, všechny potraviny nepojme, a navíc je mnoho takových, které tam ani nepatří. K těm klasickým patří kromě několika druhů zeleniny a ovoce, také sypké suroviny:

CUKRU A SOLI VADÍ VLHKOST

dozy1

Sůl a cukr patří k pilířům kuchyně. Tyhle suroviny obvykle pečlivě hlídáme, protože jsou nenahraditelné a potřebujeme je bezmála každý den. Krystaly i moučka snadno zvlhnou, takže je vždy přechováváme v dokonale uzavíratelných obalech. Když moučkový cukr přijde do styku s vlhkostí spolehlivě zhrudkovatí:

  • ABY ZÁSOBY NEDOŠLY - suroviny budete mít pod kontrolou, uskladníte-li je do skleněných dóz, kde je vidět, jak ubývají. Vyberte si dózy, které mají pevný klipový uzávěr, případně šroubovací uzávěr doléhající do těsnících silikonových drážek.
  • ZHRUDKOVATĚLÝ CUKR - přesypejte do sáčku určeného na mrazení (je pevný, určený ke styku s potravinami a uzavíratelný na zip) a rozdrťte ho pomocí kuchyňského válečku. Nemáte-li po ruce vhodnou dózu, ponechejte cukr uvnitř. Při použití cukr vždy pečlivě prosejte přes síto.
  • ABSORPČNÍ OPATŘENÍ PRO SŮL - než uzavřete dózu se solí, zamíchejte do ní malou hrst sušeného hrachu. Případnou vlhkost do sebe krásně nasaje a vaše sůl zůstane suchá. 

 

JAK SPRÁVNĚ SKLADOVAT KÁVU

dozy2

K zrnkům kávy, ale i ke kávě umleté, či instantní se nesmí dostat vlhkost, vzduch a teplo. Opatřete si na ni pevně uzavíratelné dózy a při přípravě nápoje je nenechávejte dlouho otevřené. Káva je velice citlivá na nasátí dalších pachů:

  • MŮŽETE KÁVU PŘISYPAT KE STARŠÍMU ZBYTKU? - to rozhodně ne. Každá káva má své nezaměnitelné aroma, takže přinesete-li si domů nový druh, smíchat je nelze. Starší kávu spotřebujte, dózu umyjte a nechte vyschnout. Teprve pak přesypejte novou kávu. Na stěnách dózy by mohly zůstat zbytky kávy, které v tak malém množství mohou žluknout. 
  • SKLENĚNÁ DÓZA PATŘÍ DO SKŘÍŇKY - kávu je třeba uchovávat v temnu, je-li ve skle, vždy patří za zavřené dveře.
  • KÁVA DO LEDNICE NEPATŘÍ - je zde příliš mnoho pachů, ale chladné prostředí kávě vždy prospívá. Ponechejte ji tedy na místě, kde dóza není vystavena přímému teplu. Káva se v podstatě nekazí, ale špatným uskladněním ztrácí aroma i chuť.

SADA 3 KS SKLENĚNÝCH DÓZ VALENTINA, s objemem 800 ml - cukr / káva / sůl


 

PLECHOVKY KUCHYNÍM MIMOŘÁDNĚ SLUŠÍ

dozy3

Výrobci to vědí, a tak mnozí přicházejí s celými komplety, které kuchyň krásně ozdobí. Na ostatní plechovky si však dejte pozor; mnohé, které si schováte po jiném zboží, mohou špatně těsnit a často umožní vstup polétavému hmyzu i vlhkosti. Ponecháte-li je delší dobu bez dozoru - např. na chalupě, může se v plechovkách objevit dokonce i rez. Dejte raději přednost výrobkům, jejichž povrch je určený pro styk s potravinami, mající víčka opatřena pevným silikonovým těsněním:

  • SYPANÝ ČAJ - musí být vždy dobře uzavřen, neboť jinak rychle vyčichne a nasákne jinou vůni. Bylinkové směsi a sušené ovoce kontrolujte, aby se zde díky vlhkosti neobjevila plíseň.
  • KUCHYŇSKÉ ZÁSOBY SYPKÝCH POTRAVIN - těch máme  v podstatě nejvíc, např. různé druhy mouky, škrob, těstoviny, rýži, luštěniny apod. přesypejte ihned po nákupu do připravených dóz. Potraviny není dobré ponechávat v originálních obalech, protože snadno natáhnou vlhkost a ostatní pachy, nemluvě o povolených spojích u sáčků s moukou apod. Opět platí, že po každé spotřebě suroviny je třeba nové zásoby uložit do vymyté a čisté dózy.
  • ZVLÁŠTĚ MOUCE VĚNUJTE POZORNOST - nevytvářejte si velké zásoby, ale pokud chcete některý typ mouky déle skladovat, vložte ji na 24 hodin do mrazáku. Zničíte tak případné zárodky moučných brouků i molů, ale kvalitě mouky neublížíte. Před použitím mouku vždy prosejte a nakypřete. Dózy uložte na místo, kde je tma, protože mouka nesnáší světlo. Máte-li skleněné dózy, nenechávejte je na policích, i když se vám přehlídka potravin líbí a jsou tak po ruce. V tomto případě můžete dát přednost atraktivním plechovkám.
  • LUŠTĚNINY JSOU OBLÍBENÝM ZÁZEMÍM MOLŮ - výskytu molů zabráníte jednoduchým způsobem - do potravin nastrkejte několik sušených bobkových listů, které je spolehlivě odpuzují.

SADA PLECHOVÝCH DÓZ BLACK s různými objemy i s prostorným chlebníkem


 

LEVANDULOVÉ TÉMA VHODNÉ PRO CUKROVÍ I PRO BYLINKY

dozy4

Vůně levandule je mocnou zbraní proti molům. Nasušenou levanduli si obvykle dáváme do prádelníku, aby zastavila nálety šatních molů, kteří její vůni přímo nesnášejí. Stejnou měrou však zafunguje i ve vaší kuchyni:

  • POUŽIJTE ZDÁNLIVĚ VYVONĚNÉ SÁČKY - pytlíčky s kvítky levandule toho ještě mnoho dokážou ve vaší kuchyňské potravinové skříni. Levanduli promněte v dlaních, vložte do hrnečku a umístěte ho mezi dózami se suchými surovinami. Nejen, že vás vždy přivítá letmá vůně kdykoli otevřete dveře, ale potravinoví vetřelci tu nebudou mít šanci.
  • STEJNĚ ZAFUNGUJE I OCET - do spíže postavte sklenici s šálkem octa, do něhož nakapejte několik kapek Jaru. Většina mušek a další havěti se v ní spolehlivě utopí. 
  • SKLENĚNÉ DÓZY S LEVANDULÍ - jsou vhodné k uskladnění domácích sušenek a jiných pamlsků. Krátkodobě v nich můžete přechovat i mini muffiny, domácky vyrobené bonbony, müsli tyčinky apod. Pravidla k uskladnění jsou v tomto případě jednoduchá - schovat tak, aby je nenašly dvounozí predátoři s mlsnou pusou!

SADA 3 KS DÓZ LAVANDE k ukládání potravin, s objemem 800 ml


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.