RYCHLÁ VAZBA SE JMELÍM PRO ŠTĚSTÍ

JEMNÁ RYBÍ POLÉVKA
17.12.2020
5x PRO SILVESTROVSKÉ MENU
22.12.2020

Jmelí se stalo symbolem adventního období. Správně má být zavěšeno od stropu, a polibek pod ním přináší lásku a štěstí...

Advent nám uplynul v pilné práci, smýčení obydlí, pečení cukroví a chystání dárků. Všechno to, co nám schází ve společenském dění, většina z nás nahradila domácí pohodou, tvořením s dětmi a činnostmi, na které nebyl dlouho čas. Nejhezčí částí chystání Vánoc je výzdoba domova, která je korunovaná rozsvíceným slavnostně vystrojeným stromečkem. K zahájení adventu však neodmyslitelně patří větvička jmelí. Určitě se z ní doma těšíte.

Jmelí bílé, které jako jediné roste u nás, je po staletí považováno za bylinu, která přinese obdarovanému štěstí, je-li věnovaná od srdce. Dříve se jmelí zavěšovalo na dveře, aby zahnalo zlé duchy, a pro svou stále zelenou barvu i v zimním období, bylo považováno za posvátné. Samotná rostlina je křehká a po zaschnutí se snadno rozláme. Proto, chcete-li ji využít pro malé aranžmá na štědrovečerní stůl, učiňte tak hned, jakmile si čerstvé jmelí přinesete domů.

 

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO ARANŽMÁ SE JMELÍM

Pokud jste si přinesli jeden svazeček jmelí (dala jsem přednost zlatému, ale může být různé, klidně i růžové), nebude aranž nijak veliká. Připravte si pro ni pěkný květináč nebo nižší širokou vázu. Ještě budete potřebovat:

  • korpus z vinné révy nebo jiný věneček o průměru asi 20 cm
  • svazek jmelí
  • 2 větvičky čerstvého nebo sušeného eukalyptu
  • květináč se starožitnou patinou
  • pevnější drát
  • kleště, nůžky
  • 20 ks červených bobulek na drátku
  • 12 ks malých skleněných ozdob na stromeček

KORPUS Z VINNÉ RÉVY VYUŽIJTE JAKO OPORU

Celé aranžmá je lehounké a zranitelné. Proto doporučuji květináč mírně zatížit a věneček z vinné révy zafixovat na okraji květináče přilepením zevnitř. Použila jsem lepicí lakýrnickou pásku, která zase půjde odlepit. Věneček poslouží jako opora pro jmelí, které by mělo po zaschnutí snahu klesnout. Pak jmelí rozeberte na krátké úseky a hustě je naaranžujte tak, aby vytvořilo kulatou korunu. Mezi zlaté větvičky zapleťte nastříhané části eukalyptu, které aranžmá zpevní. Po obvodu věnečku zapíchejte červené bobule a jejich drátky vytvarujte do obloučku.

DO ARANŽE ZAPLEŤTE MILOVANÉ VÁNOČNÍ OZDOBY

V každé rodině se najde pár ozdob, které jsou stařičké a vzbouzejí mnoho vzpomínek. Opatrujete je po rodičích nebo patří do vašeho - už dost vzdáleného dětství, a pak jsou pro vás drahé. Máte-li takové, upevněte každou na dlouhý pevný drátek (viz předchozí fotografie) a nakonec je zapíchněte do hotového aranžmá. Ozdobami vyplníte každou volnou mezeru, až se třpytivá kytice stane celistvou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.