MECHOVÉ KRASLIČKY

VELIKONOČNÍ TÝDEN: CO A KDY SE TRADIČNĚ VAŘÍ?
26.3.2024
PRÁDLO ROZTŘÍDIT, VYPRAT, USUŠIT. S TĚMITO TRIKY DO BUDE HRAČKA!
3.4.2024

PROJEKTY Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ XVIII

Jako každoročně nás čeká zdobení vajec. Vajíčka znamenala symbol zdraví a nového života. Když se jaro začalo otevírat, hospodyně netrpělivě čekaly na první snůšku slepiček po dlouhé zimě. A protože se ze všeho co nám příroda dala nevyhodilo nic, z využitých vajec se schovávaly vyfouknuté skořápky, aby se o Velikonocích proměnily v krásné kraslice.

Vajíčka, která dáte koledníkům budou vařená a zejména ta obarvená načerveno určena těm srdci nejmilejším. Od koledy nás dělí jen pár dnů a tak je zatím čas na zdobení provětraných a uklizených příbytků. A k tomu se kraslice nádherně hodí. Vstoupili jsme do pašijového týdne a největší grunt připadl na Škaredou středu, kdy se dříve pilně vymetaly saze z komínů, aby se mohlo začít péct. No, a pak se smýčilo a bílilo, a k večeru pekly jidáše, aby se mohly podávat na Zelený čtvrtek k snídani. To je právě dnes, tak si mimo ně nezapomeňte připravit něco hodně zeleného na talíř.

Vyfouklé skořápky ze spotřebovaných vajec se uchovávaly a vejdumky, jak se jim říkalo, se pak malovaly barvami i voskem. Dnes zručné malérečky napodobí málokdo, ale stále je hezkým zvykem zdobit vejce mnohými moderními technikami. Každý rok si vyberu jinou. Letos jsem využila sušený přírodní mech, který může pomyslně vykvést drobnými kvítky nevěstina závoje (gypsophily).

Využijte energii jara a své krásné jarní svátky zabalte do tradic. Vytvořte si pestrý věnec na dveře, nazdobte kraslice na misku s osením, upečte něco dobrého. Užijte si optimisticky naladěný čas v přírodě i doma. Snad nám vkoukne i sluníčko.

MECHOVÉ VEJCE VE 4 KROCÍCH

S vyfouknutými vejci je třeba zacházet opatrně, v dlaních je nesmíte moc mačkat, ale to se týká každého dekorování kraslic. Protože mech povrch vajec zcela pohltí, tady si můžete usnadnit práci i plastovými dekoračními vajíčky. Máte-li nějaká, klidně je využijte, mech drží na povrchu výborně. Vyzkoušela jsem obojí.  Na dekorování si připravte:

  • odmaštěná vyfouknutá vejce / plastová vejce
  • univerzální bílé lepidlo na papír, textil, korek atd.
  • plochý štětec
  • stabilizovaný přírodní (sušený) mech určený k dekoracím
  • mikrotenový sáček a gumičky
  • kokosové vlákno (nemusí být)
  • slabý vázací drátek, nejlépe zelený
  • staré nůžky
  • větvičku barveného nevěstina závoje (gypsophily)

1  Vejce před vyfouknutím odmastěte, případně použijte plastová vejce.

2  Lepidlo vytlačte na pracovní podložku, štětcem natřete asi třetinu vejce a nešetřete s ním. Menší kus mechu rozprostřete na podložce na placičku a přiložte do lepidla. Prsty ho jemně přitlačte a natřete další třetinu. Pokračujte stejně dokud vejce nebude zabalené v mechu. Pak ho jemně sevřete v dlaních a otáčejte s ním, až budete cítit, že mech všude přiléhá. Na závěr rozstřihněte mikrotenový sáček na menší kusy a vejce pevněji zabalte. Mikroten zajistěte gumičkou a vajíčko nechte do druhého dne zaschnout. 

3  Druhý den vejce vybalte. Povrch mechu zůstane dokonale přitisknutý.

4  Pak na povrch vejce přiložte malou část nevěstina závoje. Odstřihněte dostatečně dlouhý kus drátku a květinu upevněte na místě tak, že vejce jednoduše omotáte. Přitom stále hlídejte začátek drátku, aby se práce nerozmotala. Z druhé strany vejce přidejte další část květiny a postup zopakujte. Když jste s výsledkem spokojeni, zakruťte začátek a konec drátku dohromady a konce zastřihněte.

KRASLICE VYDRŽÍ I NAPŘESROK

Kvítky nechte mezi drátky odstávat. Krasličky budou připomínající rozkvetlý trávník, z něhož se květy zvedají. Ještě malý tip - velké vejce vznikne z pevněji stočeného kousku sena. Povrch zkrášlíte mechem a trochou kokosového vlákna. Dále je postup stejný. Zelené aranžmá bude milým potěšením u svátečně prostřeného stolu.

Velikonoce na mě působí jako start do jara. Za okny právě vidím rašící větve třešní a pohled na zelenající se proutky keřů mi dodávají energii, kterou si přeji předat i své domácnosti. Ať si umotáte jarní věnec nebo se zakrátko umažete od pampelišek při výrobě medového sirupu, je to začátek radostného tvoření z přírodních materiálů, které je před námi na dlouhé měsíce. Užijme si to.

BRZY SE ZAZELENÁ I PŘÍRODA

Přírodní kraslice jsem nechala volně na dřevěném talíři z mangového dřeva. Samy si řekly o doteky, které mechu sluší. Naaranžujte je také do proutěné ošatky nebo drátěné misky vystlané kokosovým vláknem. I to můžete použít na ovinutí mechu. Nitky vláken v jiném barevném tónu vypadají dobře. Pokud budete tvořit s dětmi, svěřte jim raději plastová dekorační vejce. Při lepení mechu na ně mohou přitlačit, aniž by se rozbila.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.