PRÁDLO ROZTŘÍDIT, VYPRAT, USUŠIT. S TĚMITO TRIKY DO BUDE HRAČKA!

MECHOVÉ KRASLIČKY
28.3.2024
SKOTSKÁ VEJCE ANEB KAM S VAJÍČKY PO KOLEDĚ
4.4.2024

Péče o prádlo je hrozně nevděčná práce: každý vidí, když je udělaná špatně, ale málokdo ocení, když je udělaná dobře.

Možná to znáte taky – když dochází vyžehlené košile a čisté spodní prádlo, tak se hned všichni hlásí, ale když jsou ramínka i šuplíky plné, tak ani pes neštěkne. Jako matka dvou malých dětí navíc mám dojem, že jednoho dne zaručeně umřu zavalená pod hromadami prádla, protože když se mi konečně podaří všechno vyprat, usušit, poskládat a porovnat do skříní, tak už je koš na prádlo zase plný, případně končí sezona jako právě teď a já musím třídit zimní/jarní, co z loňska teď ještě bude, co je malé a co je třeba dokoupit.

Nedávno jsem založila nový systém dvou košů na prádlo a snažím se všechny členy rodiny přesvědčit, že bílé a světlé budou dávat do jednoho a zbytek do druhého – tak uvidíme, jestli to nakonec někdo z nich vezme na vědomí, i bez toho ale oceňuju, že když dělám hromádky různých barev prádla, nezůstávají se mi válet po zemi vedle koše, ale aspoň část zůstane roztříděná a schovaná očím uvnitř.

A protože tu teď procházím zmíněným marastem praní zimního oblečení před tím, než to všechno uložím do krabic, abych to na podzim vytáhla perfektně připravené, připravila jsem pro vás na dnešek pár vychytaných tipů, jak prádlo třídit, prát a sušit, aby šla práce hezky od ruky.

A nezapomeňte, že jen z čisté pračky můžete vyndávat čisté a voňavé prádlo – a to samé platí i pro sušičky, protože když je ta zanešená, prádlo páchne zatuchlinou.

Jak už jsem psala, vyčištěná pračka je základ, zejména v gumovém těsnění se u praček s bočním plněním dokáže držet opravdu spousta špíny. Jak vyčistit pračku důkladně a přitom s minimem námahy? Čtěte uvnitř článku.

Na dokonale čisté prádlo má každý svůj osvědčený recept, který reflektuje všechny proměnné – tvrdost vody, materiály, oblíbený prášek i obvyklou míru zašpinění. Přesto existují relativně univerzální vychytávky, které prací rutinu dokáží zjednodušit nebo jinak vylepšit. Znáte je všechny?

Důvodů, proč dát sbohem konvenčním pracím prostředkům, a začít se učit, jak prát ekologicky, může být řada: někdo tak činí z principu, někdo kvůli ceně, někdo kvůli alergiím a ekzémům, které prášky a gely mohou zhoršovat, někdo proto, že má domácí čističku odpadních vod, na kterou se jinak než s konkrétními přípravky nesmí. Zkusit to ale můžete i jen tak. :-)

Samozřejmě, sušení prádla není žádná raketová věda, i u toho se ale nevhodným rozvěšováním příliš hustě nebo přetěžováním sušičky se dá život zkomplikovat. Právě nyní navíc začíná moje oblíbené období, kdy sušičku zase budu moci nechat odpočívat letním spánkem a prádlo bude vonět sluníčkem a zahradou. Ideální čas, kdy dát sušičku strojově vyčistit. Ptáte se proč? Odpověď najdete opět uvnitř článku.

A když už v tom čistění pračky a sušičky budete, nezapomeňte ani na další spotřebiče, jako je kávovar, myčka, lednička nebo rychlovarná konvice, poděkuje vám za to při vyúčtování za elektřinu i vaše peněženka. Mimochodem, věděli jste, že teď bude ten pravý čas i na revizi plynového kotle? Na podzim, až to bude urgentní, totiž nikdo nebude mít čas, protože to budou chtít všichni.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.