ŘEDKVIČKY PRO ZDRAVÍ

6 DOKONALÝCH OVOCNÝCH DORTŮ A KOLÁČŮ
8.7.2022
grilované maso solná deska
VŠE PRO LETNÍ PARTY NA ZAHRADĚ
13.7.2022

Ředkvičky i ředkev nepatří k zelenině, o níž se mluví v superlativech, přitom si to tato zelenina zaslouží vrchovatě. Její často palčivou chuť schovejte do misky lahodných surovin.

Kořeny a kořínky této na živiny bohaté zeleniny sahají až do antického Řecka. Ředkev setá patří k nejstarším kulturním rostlinám vůbec, znali ji Číňané i Egypťané. Ředkvička je její mladší a naparáděnější sestřičkou, a my máme to štěstí, že se oba kultivary objevují na trhu téměř po celý rok. Bulvy bílé ředkve bývají sladší, drobnější červené mnohdy na jazyku pálí, zvláště, chyběl-li při jejich krátkém pěstování dostatek vody. Konzumují se syrové, a pokud jsou čerstvé a křehké, pokaždé si na nich pochutnáte.

abeceda_zdravi_03

Ř - JAKO ŘEDKEV

nejlépe si ji vychutnáte ve smetanovém nebo tvarohovém základu s bylinkami

Ředkev i ředkvičky patří k dietním potravinám. Dodají nám vlákninu a mají skromně kalorií. Bulvy obsahují velkou část vody a řadu zdraví prospěšných látek, které nám ve stravě často chybí a doháníme je vitaminovými doplňky stravy. Především je to:

  • železo, fosfor, hořčík, draslík (pomáhá snižovat krevní tlak), vápník
  • vitamin C (15 mg/100g) a vitaminy řady B 

Ředkev byla vždy považována za léčivou rostlinu. Od nepaměti se užívala při onemocnění horních cest dýchacích a při zažívacích potížích. Nejinak je tomu dnes, ale laboratorní studie prokázaly další účinnost, a to velkého množství fytochemických látek, které obsahuje veškerá brukvovitá zelenina, k níž ředkvičky patří:

  • silné léčivé složky brukvovité zeleniny jeví schopnost bojovat proti rakovině; náleží í k ní kromě ředkviček brokolice, růžičková kapusta, zelí, květák, kapusta, řeřicha; řadu těchto plodin lze kombinovat v čerstvých letních salátech, využijte toho
  • ředkvičky působí žlučopudně i močopudně, šťáva působí blahodárně na ledviny i játra; i malé množství šťávy lze přidávat například do zeleninových polévek
  • pokud si ředkvičky dokážete vypěstovat, využijte i křehké mladé listy, jsou zdravé a působí proti zánětu střev i průjmům; dobře je operte, natrhejte na kousky a využijte při přípravě domácích zeleninových salátů
  • ředkvičky pomáhají díky antioxidantům snižovat oxidační stres; nedostatek těchto látek - a tím i nahromadění velkého množství volných radikálů, může v našem těle působit jako spouštěč různých nemocí a rovněž přispívá k předčasnému stárnutí

Příprava: 15 minut * Získáte: 4 porce

  • 200 g tvarohového sýra cottage light
  • 200 g termizovaného sýra Palouček
  • 15 menších ředkviček
  • červená cibule, středně velká
  • sůl
  • barevný pepř, čerstvě mletý
  • 3 vejce, vařená natvrdo
  • řeřicha
  • sezamové semínko

Varianta

  • 400 g polotučného tvarohu (místo obou sýrů), z kostky
  • 3 plné lžíce zakysané smetany, 18%

1. Do středně velké misky dejte oba druhy sýrů, přidejte ředkvičky nakrájené na tenká kolečka a nadrobno nakrájenou červenou cibuli. Směs osolte a opepřete dle chuti. Opatrně promíchejte, nesnažte se udělat krém.

2. Vejce oloupejte, nakrájejte na kolečka a velice zlehka vmíchejte do pomazánky. Na dozdobení použijte řeřichu a sezamové semínko. Pomazánku můžete namazat na krajíčky pšeničnožitného chleba nebo ji podávat na vidličku.

Varianta - Sýr cottage obsahuje syrovátku a spolu s Paloučkem vytvoří výborný smetanový základ. Pokud použijete hutnější tvaroh, můžete ho naředit a zjemnit zakysanou smetanou.

Připravte si výtečnou letní svačinu nebo večeři. Bude plná bílkovin, vitaminů a látek prospěšných vašemu trávení. Pomazánka je určena k rychlé spotřebě, ale ve skleněné dóze s těsným uzávěrem si ji můžete vychladit i k osvěžující snídani.

SKLENĚNOU DÓZU LORA s víčkem nabízíme v 6 velkostech, od 300 - 1450 ml. Dokonale těsní díky silikonovému víčku, takže ji využijete: 

  • pro uchování potravin v čerstvém stavu v lednici
  • pro zamrazení potravin v mrazáku
  • v troubě (bez víčka) pro ohřívání jídla, stejně tak i v mikrovlnné troubě
  • pro přepravu surovin a jídla i k jeho servírování na stůl

Skleněná dóza je elegantním doplňkem sjednocujícím všechny styly prostírání, které se vám na stole sejdou. Neobejde se bez ní ani pohodové servírování letní večeře. Vybrat si můžete z mnoha variant velikostí, takže na chalupu si převezete přesně to, co právě chystáte.

2 komentáře

  1. Marta napsal:

    Dobrý den paní Jano, máme-li ředkviček hodně, můžeme z nich také připravit “smaženici” – jen místo hub použijeme na plátky nakrájené ředkvičky. Je to rychlá večeře.

  2. Jana napsal:

    Hezký den, paní Marto,
    vůbec jsem o této možnosti nevěděla! Rozhodně vyzkouším a děkuji vám za výbornou radu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *