Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Ředkvičky i ředkev nepatří k zelenině, o níž se mluví v superlativech, přitom si to tato zelenina zaslouží vrchovatě. Její často palčivou chuť schovejte do misky lahodných surovin.
Kořeny a kořínky této na živiny bohaté zeleniny sahají až do antického Řecka. Ředkev setá patří k nejstarším kulturním rostlinám vůbec, znali ji Číňané i Egypťané. Ředkvička je její mladší a naparáděnější sestřičkou, a my máme to štěstí, že se oba kultivary objevují na trhu téměř po celý rok. Bulvy bílé ředkve bývají sladší, drobnější červené mnohdy na jazyku pálí, zvláště, chyběl-li při jejich krátkém pěstování dostatek vody. Konzumují se syrové, a pokud jsou čerstvé a křehké, pokaždé si na nich pochutnáte.
Ředkev i ředkvičky patří k dietním potravinám. Dodají nám vlákninu a mají skromně kalorií. Bulvy obsahují velkou část vody a řadu zdraví prospěšných látek, které nám ve stravě často chybí a doháníme je vitaminovými doplňky stravy. Především je to:
Ředkev byla vždy považována za léčivou rostlinu. Od nepaměti se užívala při onemocnění horních cest dýchacích a při zažívacích potížích. Nejinak je tomu dnes, ale laboratorní studie prokázaly další účinnost, a to velkého množství fytochemických látek, které obsahuje veškerá brukvovitá zelenina, k níž ředkvičky patří:
Příprava: 15 minut * Získáte: 4 porce
Varianta
1. Do středně velké misky dejte oba druhy sýrů, přidejte ředkvičky nakrájené na tenká kolečka a nadrobno nakrájenou červenou cibuli. Směs osolte a opepřete dle chuti. Opatrně promíchejte, nesnažte se udělat krém.
2. Vejce oloupejte, nakrájejte na kolečka a velice zlehka vmíchejte do pomazánky. Na dozdobení použijte řeřichu a sezamové semínko. Pomazánku můžete namazat na krajíčky pšeničnožitného chleba nebo ji podávat na vidličku.
Varianta - Sýr cottage obsahuje syrovátku a spolu s Paloučkem vytvoří výborný smetanový základ. Pokud použijete hutnější tvaroh, můžete ho naředit a zjemnit zakysanou smetanou.
Připravte si výtečnou letní svačinu nebo večeři. Bude plná bílkovin, vitaminů a látek prospěšných vašemu trávení. Pomazánka je určena k rychlé spotřebě, ale ve skleněné dóze s těsným uzávěrem si ji můžete vychladit i k osvěžující snídani.
SKLENĚNOU DÓZU LORA s víčkem nabízíme v 6 velkostech, od 300 - 1450 ml. Dokonale těsní díky silikonovému víčku, takže ji využijete:
Skleněná dóza je elegantním doplňkem sjednocujícím všechny styly prostírání, které se vám na stole sejdou. Neobejde se bez ní ani pohodové servírování letní večeře. Vybrat si můžete z mnoha variant velikostí, takže na chalupu si převezete přesně to, co právě chystáte.
2 komentáře
Dobrý den paní Jano, máme-li ředkviček hodně, můžeme z nich také připravit “smaženici” – jen místo hub použijeme na plátky nakrájené ředkvičky. Je to rychlá večeře.
Hezký den, paní Marto,
vůbec jsem o této možnosti nevěděla! Rozhodně vyzkouším a děkuji vám za výbornou radu.