6 DOKONALÝCH OVOCNÝCH DORTŮ A KOLÁČŮ

NEPEČENÝ DORT MÍŠA OPISUJE OD NANUKŮ
7.7.2022
ŘEDKVIČKY PRO ZDRAVÍ
11.7.2022

Prázdniny, to je doba nekonečného množství ovoce ze zahrad, sadů, luk a lesů. Třešně a jahody už pomalu končí, ale v plném proudu či ještě před námi jsou moruše, meruňky, rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, borůvky, broskve i švestky – a určitě jsem ještě na něco zapomněla.

Výhoda letních narozenin je tak naprosto zřejmá: nikdy není tak snadné upéct ovocný dort jako právě v červenci a srpnu, i září má ještě mnoho co nabídnout. Spoustu ovoce navíc seženete zadarmo v alejích podél cest, nejčastěji tam narazíte na třešně, višně, letní jablka, švestky nebo špendlíky. V lesích na vás čekají lesní jahody, borůvky, ostružiny i maliny, stačí si udělat výlet třeba s dětmi či vnoučaty.

Korpusy můžete zvolit ledasjaké: někdo miluje klasický piškot, který se dobře doplňuje s lehkými šlehačkovými krémy nebo stále populárnější kombinací šlehačky a mascarpone. Někdo dává přednost hutnějšímu třenému těstu, které bez problémů unese i máslové krémy, ať už s pudinkem, tvarohem nebo sněhovými bílky (tzv. swiss butter cream). Jedni milují světlá těsta ochucená maximálně vanilkou nebo tonka fazolkou, jiní si neodpustí přidat pořádnou dávku kakaa, rozpuštěné čokolády nebo ořechů. Kolik lidí, tolik chutí – a naštěstí i tolik různých kombinací. Následující výčet berte jako inspiraci pro nepřeberné množství dortů, které zcela jistě zvládnete ve své kuchyni vykouzlit. Ovoce použijte podle aktuální sezony a nebojte se experimentovat ani s dalšími ingrediencemi. Pár užitečných rad najdete i v článku kolegyně Jany Horké rady z kuchyně I: Pečení. A hlavně: vůbec se takovým ovocným dortem nenechávejte omezovat jen narozeninovou oslavu: důvod slavit se vždycky najde. V letních měsících obzvlášť.

P. S.: Kdyby vám náhodou něco chybělo, tak to zcela jistě najdete i na decoDomáckém e-shopu, v sekci PEČENÍ.

Tenhle dort je dokonalou oslavou ovoce. Jemný piškotový korpus zvládne každý, a pokud nemáte čas jej péct, seženete jej v obchodě i hotový. Na barevném zdobení křídel, která vzniknou vlastně jen prohozením polovin rozkrojeného kulatého korpusu, se můžete vyřádit, a určitě to bude bavit i děti, které rády pomáhají v kuchyni. Pak stačí zpevnit želatinou a je hotovo. Že si na želatinu netroufáte? Nebojte se toho, díky podrobnému návodu v odkazovaném článku to zvládnete levou zadní.

Aromatické maliny, třené tvarohové těsto a tvarohovošlehačkový krém. Zní vám to jako cesta do chuťového ráje? Pak jste tady správně. Tenhle dort je na přípravu trochu pracnější, ale není nijak složitý a s výsledkem budete určitě spokojeni. Tahle kombinace chutí se prostě nikdy neomrzí.

Druhá polovina léta, to jsou broskve a nektarinky české provenience. Tenhle dort si navíc oblíbí ti, kdo mají rádi překvapení: dokud nesejmete formu, nevidíte jej v celé kráse. Recept je na našem decoDoma blogu už od roku 2017, takže jej za tu dobu vyzkoušely spousty pekařů a pekařek a negativní recenze se k nám nedostala ani jedna. Místo broskví klidně použijte meruňky, skvělý bude i s pevnými hruškami.

Recept na tenhle dort vznikal uprostřed zimy, takže na jeho ozdobu byly použity mrazem sušené (lyofilizované) maliny, vy ale klidně použijte ty čerstvé. S voňavým perníkovým kořením se snoubí i hrušky, švestky nebo ostružiny, takže se toho rozhodně nebojte. V receptu se na prokrojení korpusu používá struna, dobře poslouží ale i dortový nůž se super dlouhou ocelovou čepelí.

Rybízy patří mezi moje nejoblíbenější ovoce a červené, černé i bílé kuličky milujeme celá rodina. Vyrábíme z něj marmeládu, sirupy, do tvořítek na nanuky dělám rybízovou dřeň, s jejíž výrobou nadšeně pomáhají i děti. Rybíz je ale skvělý i na pečení, ačkoliv většina lidí z něj zná jenom bublaninu. Kyselá, někdy až trpká chuť rybízu totiž v kombinaci se sladkými krémy a těsty působí neuvěřitelně svěže a rybízová šťáva nebo marmeláda navíc krémy umí i obarvit. Tenhle koláč si zamilujete, a pokud chcete honosnější dort, stačí upéct vyšší korpus, proříznout jej a promazat marmeládou nebo vrstvou krému.

Jedním velkým motýlem jsme začali a malými motýlky na ozdobu zase skončíme. V receptu najdete jednoduchý piškotový korpus, krém ze šlehačky z mascarpone a obsypání kokosem, ovocné motýlky ale můžete položit na prakticky jakýkoliv váš oblíbený korpus s krémem. Jako střed poslouží oplatková tyčinka či měsíček z broskve, jako křídla jakékoliv ovoce s kulatým či oválným průřezem nebo třeba ananas. Garantujeme, že borůvková tykadla na každé dětské oslavě z dortu zmizí jako první.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.