SMETANOVÝ MALINOVÝ DORT

ŠPAGETOVÝ DORT
3.2.2022
ZELENÉ ROSTLINY JAKO DÁREK
8.2.2022

Milujete-li maliny, co jiného si upéct, než celý malinový dort. Tyto úžasné plody k nám přicházejí ze zámoří i v únoru, jako předzvěst léta plného ovocných pokušení.

Máme přesně týden do svátku zamilovaných, a tak jsem tu se slíbeným dortem. V tuto chvíli se jedná o další testování kovové formy, která mi pro letošní rok padla do oka. Představila jsem vám ji minulý týden naslano, a upekla v ní špagetový dort. 

Maliny už teď výborně chutnají. Uměle pěstované plody sice nezavoní jako v létě z lesa, ale na druhé straně pro ně v tento zimní čas nemusíte ke dvanácti měsíčkům. Pro vytvoření malinového dortu budete potřebovat jen 2 krabičky, tedy 250 g, a chvíli volného času. Vše ostatní za vás obstará forma imitující vzhled slavného italského dortu Charlotta, který jak známo drží pohromadě ohrádka z cukrářských piškotů. 

Příprava: 70 minut (bez pečení a vychladnutí korpusu) * Získáte: dort o průměru 22 cm

Korpus

  • 130 g změklého másla
  • 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 130 g krupicového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • vanilkový cukr
  • 250 g tučného tvarohu z vaničky, oddělit ½
  • 150 g polohrubé mouky, proseté
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva

Krém

  • 250 ml smetany, 33 %
  • 2 plné lžíce moučkového cukru, prosáté
  • druhá ½ tvarohu
  • 50 g želatinového ztužovače v prášku, zastudena 
  • 125 g malin

Dokončení

  • 125 g malin
  • 10 g červeného dortového želé v prášku
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 250 ml vody

1. Máslo, žloutky, cukr a 1 lžíci rumu našlehejte v robotu, až vznikne hutný krém.

2. Mísu odstavte a ve druhé ušlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu, přičemž před koncem zašlehejte vanilkový cukr.

3. Do žloutkového krému střídavě po lžících přidejte 125 g tvarohu a polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Troubu zapněte na 180 °C.

4. Do tohoto základu vmíchejte stěrkou 2 lžíce sněhu tak, aby těsto povolilo, a pak pomalým obracením vložte zbytek sněhu. Těsto přesuňte do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou, urovnejte povrch a dejte péct na druhou pozici na 35 - 40 minut.

5. Krém - Až dort vychladne, připravte si krém. Téměř dotuha ušlehejte smetanu, před koncem krátce zašlehejte cukr a druhou polovinu tvarohu. Podle návodu na obalu připravte želatinový ztužovač do šlehačky a ručně ho vmíchejte do základu. Nakonec opatrně vmíchejte maliny, které se tím částečně rozmačkají a obarví krém.

6. Dokončení - Zcela vychladlý korpus v polovině rozkrojte a všechen krém navršte na spodní část těsta. Přikryjte horní polovinou, upravte okraje a na horní plochu naskládejte maliny. Dort dejte do chladu. Připravte si červené dortové želé podle návodu na obalu. Vařte ho pouze 1 minutku, a i když se vám zdá tekuté, ihned jej lžící přelijte přes maliny. Uvidíte, že na chladném dortu začne želírovat. Teprve pak dort polijte zbytkem a dejte ho důkladně vychladit.

Kovová forma je lehoučká, a bude se vám s ní dobře pracovat. Samozřejmě si musíte vyzkoušet, kolik kterého těsta v ní upečete, aby dort byl tak vysoký, jak se vám líbí. Testovala jsem těsta dvě - viz úvodní foto. Zadní korpus z kokosového těsta bez mouky se mi lehce přehoupl nad okraj formy, ale na plnění krémem by byl hodně vysoký. Druhé těsto vystoupalo asi 2 cm pod okraj, takže pro tento účel vyhrálo. Až budete rozkrojený korpus plnit, do nadýchaného krému ze smetany přimíchejte maliny opatrně až nakonec. Krém krásně zrůžoví a zůstanou v něm kousky malin.

K dekorování dortu poslouží prohlubeň v těstě, kterou forma nabízí. Toto místo vyplňte ovocem a zalijte želé. Vyvýšené okraje udrží náplň na místě. Pokud chcete při zdobení malinami vycházet z reliéfu formy a sledovat spirálovitě směřující paprsky, pak dejte na každou druhou pozici 3 maliny, aby vznikl pravidelný vzor. Prozradím, že budete potřebovat 36 kousků malin, takže si je dejte před přípravou dortu stranou. Zbytek pak spolyká smetanová náplň. Nakonec povrch přelijte červeným dortovým želé. Křehkému ovoci tak prodloužíte životnost, ale dort těžko přečká nejbližších 24 hodin.

Pro korpus jsem zvolila trochu těžší tvarohové těsto, aby dobře zalilo a vykreslilo detaily formy, ale především mu chuťově sluší vychlazení, které potřebuje i krém. Vedle smetany mají maliny samozřejmě navrch, takže si je opravdu užijete. Přeji krásného Valentýna! 

Chcete-li ocenit naše úsilí o vaši spokojenost s nákupy a tím i o vaši domácí pohodu, můžete nás zde podpořit a dát svůj hlas v anketě ShopRoku 2021. My vám za to děkujeme, a i když práci nemůžeme vykonávat levou zadní jako Robin, rádi budeme nadále dělat maximum pro to, aby pro vás nakupování bylo radostí. Potěší nás, když našemu e-shopu dáte i letos svůj hlas v Ceně popularity 2021. Hlasujte pro nás až do 28. 2. 2022.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.