NOŽKY V ZIMNÍ POHODĚ

4 TIPY NA ZDRAVÉ MLSÁNÍ
3.1.2017
SEKANÁ VE SLANINOVÉ KOŠILCE
5.1.2017

V zimě možná nenachodíte tolik kilometrů, jako v létě, ale nohy dostanou zabrat zase jinak. Takže se o ně musíte starat neméně svědomitě, jako v teplejší části roku.

Zimní sporty, mráz, balanc v podpatcích na městských chodnících, i nošení uzavřené obuvi nohám moc pohody nedopřejí. Pokud dodržíte pár pravidel, nebo alespoň jejich podstatnější část, budete se cítit dobře i v ledových měsících. Určitě vám neprozradím nic neznámého, ale myslím, že je zapotřebí si občas připomenout, že na sebe moc nemyslíme. Alespoň já se k tomu přiznávám. Pak se divím, že když vyjedeme z pražského pohybového nicnedělání na hory, bolí mě každý kloub.

Vezmu to popořadě, tedy od koupelny, protože tady si odpočinete nejvíc. Dopřejte svým nohám koupel s přísadou vonných solí, masáž hrubším ručníkem, anebo využijte sprchovou podložku, která navíc zabraňuje uklouznutí. Pravidelná pedikúra je nutností, pokud vás něco zlobí, svěřte se do péče odborné pedikérky. V mezidobí udržujte svá chodidla hladká pomocí elektrické brusky, která vás bezbolestně zbaví hrubé kůže. V uzavřené obuvi se vytváří poměrně intenzivně. Nehty nechte v zimě dýchat a laky si schovejte opět na jarní měsíce. Společně s hloubkově vyživujícími krémy jim dopřejte klid.

Když něco zabolí, nezbývá, než sáhnout po bylinných mastích. Jírovcová mast je určena především k masážím namožených svalů a k celkové péči o dolní končetiny. Dokáže zmírnit otoky kloubů i zlepšovat žilní odtok. Kostivalová mast také skvěle působí na unavené nohy. Je oblíbená hlavně u lidí, kteří jsou ve svých profesích celý den na nohou. V případě žilních potíží je vhodné (po poradě s lékařem) využít různé typy kompresních podkolenek, které jemným tlakem pomáhají krevnímu oběhu.

Nemalým pomocníkem jsou gelové vložky do bot tlumící nárazy nebo vložky z paměťové pěny, které vás zbaví otlaků a přinesou úlevu při dlouhém chození. Musíte si vyzkoušet, které vložky jsou pro vás nejpříjemnější. Je fakt, že je z čistajasna do obuvi nevložíte. Boty s tím musí počítat, takže vy zase počítejte s tím, že si obuv koupíte s rezervou. Ideální je, když si nové vložky vezmete s sebou na nákup. Teplá obuv vám beztak nesmí být těsná. Mráz by vás dostihl docela rychle, protože vaše prsty zůstanou bez pohybu.

Také se zorientujte ve výběru ponožek. Savé, prodyšné materiály, nové technologie vláken pohlcující pach i vlhkost, vám pomohou ke komfortnímu pocitu v teplých botách. A doma, tam svým nožkám dopřejte podpůrný polštář při relaxaci a tolik potřebné teplo. Když po práci vystřídáte zdravotní pantofle ponožkami nebo bačkorami s beránkem, budete jako za kamny, a zima si na vás letos netroufne.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.