Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Podzim se právě teď láme do své druhé poloviny a čeká nás sychravý listopad se svými chladnými rány, vlezlými mlhami a krátkými dny. Nezní to moc optimisticky? Pojďme si dodat optimismu s dobrým jídlem. Tohle pětichodové menu můžete podávat naráz i dávkovat na každý týden jeden recept!
Kromě možnosti dát si bez výčitek hrnek horkého svařáku a martinské rohlíčky mám na listopadu už jen jednu oblíbenou činnost: miluju světýlka a lampionové průvody a ty se na mě teď chystají jeden za druhým. V mezičase budu se ale s láskou budu schovávat ve vyhřáté kuchyni a doufat, že ven už půjdu jen sázet česnek.
Jako předkrm je dobré něco neutrálního, co ale rozproudí chuťové fantazie – proto jsem vybrala recept na překládaný kynutý cop se slanou náplní. Stačí ho malý kousek, pokud jej budete chystat na klasickou svačinu či večeři, nebude ho naopak nikdy dost. Nechce se vám dělat s kynutým těstem? Kupte hotové kynuté na pizzu nebo použijte listové, cop bude díky překládání stejně efektní!
Česnečku jde dělat na milion způsobů a jedním z těch méně vídaných je česnečka se zavařenou pohankou, která se s výraznou chutí česneku a majoránky dobře doplňuje. Pokud pohanku hodně nemáte rádi, použijte místo ní červenou čočku, ta je měkká za 10 minut, ale pokud pohanku neznáte, měli byste ji aspoň ochutnat!
Do čeho jiného se v listopadu pustit než do houbových receptů? Stále ještě vydatně rostou. A kdyby se vám do lesa náhodou nechtělo, sáhněte klidně po sušených, v receptu najdete postup pro obě dvě varianty, kdybyste si náhodou nebyli jistí. Abyste zjistili, jakým tajným kořením vepřové na houbách vyšperkovat, neváhejte číst dál.
Co by to bylo za svatomartinský měsíc, kdybyste se nepustili do pečení makových rohlíčků. Svatomartinské rohlíčky mají svoji dlouhou tradici, říkává se jim také vandrovnice nebo podkovy a jejich pečení je zmiňováno už v samotné legendě o svatém Martinovi. Tak se nenechte zahanbit a pusťte se do nich taky.
Nejen svařák pořádně zahřeje na procházce podzimní krajinou, stejně supr službu udělá i horký cider. Přidejte nějaké dobré sezonní ovoce, klidně i citrusy, nezapomeňte na trochu koření a čerstvé máty, která se v záhonech zatím ještě zelená, a pusťte se do přípravy. Pokud si příliš nepotrpíte na sladké, vzdá vám horký cider klidně za zákusek.
Pár nápadů k dýňovému vaření i dekorování
CO JEŠTĚ MŮŽETE UDĚLAT S DÝNÍ?