LETNÍ JÍDLA, KTERÁ VÁS VRÁTÍ DO DĚTSTVÍ

BAMBUSOVÉ VÝROBKY JSOU TU PRO VAŠE POHODLÍ
1.6.2023
DÁRKOVÁ POMAZÁNKA Z KIWI
5.6.2023

Tento týden byl dětský den a před námi jsou prázdniny, které jako dítě taky miloval každý. Pojďte se s námi vrátit do babiččiny kuchyně, jsou prostě jídla, která nás na první sousto vrátí klidně desítky let zpět.

Moje babička byla učitelka a děda byl, co pamatuju, v důchodu a u toho si vydělával jako hodinář. Většina mých vzpomínek na dětství je spojená právě s nimi. S výlety v dědově stopětce, s babiččinými pečenými bramborami, které jsme jedli jen tak, s kouskem másla a solí. Jídel, která máme spojené s dětstvím, je spousta a vzájemně se určitě liší, navíc třeba na koprovku rozhodně nemají všichni jen dobré vzpomínky. :-)

Dneska jsem se ale probrala naším archivem a vybrala z něj to, co máme v redakci i u nás doma s dětstvím spojené nejvíc, tak snad se trefíme do hezkých vzpomínek i vám. A kdyby náhodou ne, napište i svoje tipy, co máte rádi, do diskuse pod článkem!

Brambory, uzenina a sladká paprika, to je frankfurtská. Přesně na takovéhle polévky jsem během studií chodila „na stojáka“ do řeznictví v pražské Kaprovce. Moje babička na ni a podobné zase chodila, taky na stojáka, do svého oblíbeného řeznictví kousek od Vršovického náměstí. A vy si ji podle tohohle skvělého receptu udělejte klidně ještě dneska doma. 

U nás doma se jim říkávalo prostě zelňáky, podle vzoru bramboráky. V receptu najdete poměr 500 g brambor na 350 g kysaného zelí, ale neberte jej nijak dogmaticky. Moje mamka dávala brambory spíš na parádu, aby těsto drželo lépe pohromadě, v chuti ale rozhodně znát nebyly. Každému prostě tak, kolik kyselého zelí má rád.

Jedno z letních jídel, které miluju skoro tak jako brambory s tvarohem a květákový mozeček, jsou plněné papriky. U nás doma mi nad nimi ohrnují nos, takže zůstaly definitivně v kolonce jídel od maminky, která mi je poctivě každý rok aspoň jednou upeče. Se sterilovanými rajčaty v plechovce je jejich příprava podstatně jednodušší, než tomu bylo v dobách mého dětství, což je pro tenhle recept další významné plus.

Klasiku v podobě kuřete na paprice známe všichni minimálně ze školních jídelen. Některé recepty jsou lepší než jiné, což je případ i toho našeho – naučíme vás totiž dělat kuře na paprice v troubě. Někdo raději celé čtvrtky kuřete, já preferuju maso bez kostí, abych se nemusela mazat prsty omáčkou.

Voňavé kynuté buchty jsou snad synonymem každé chalupy, na které jsme jako děti jezdívaly. Do máku patří trocha mletého hřebíčku a nového koření, do tvarohu lžíce mletých mandlí, do povidel špetka mletého nového koření a skořice, každý je ale dochucuje trochu jinak. A které máte nejraději? Makové, tvarohové nebo povidlové?


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.