PUNČOVÝ DORT A POSUVNÁ FORMA

POHODLÍ NA LŮŽKU PRO NOC I DEN
4.3.2021
5 POCHOUTEK S BRAMBORAMI
9.3.2021

Pokud rádi pečete, hranatá forma, kterou lze nastavit na čtvercové či obdélníkové tvary, nesmí chybět ve vaší kuchyňské výbavě.

Kulaťoučkým dortům rozhodně neodzvonilo, ale změna je vždy vítaná, tím spíš, když hranaté pečení lépe vyhovuje nejrůznějším typům cukrárenských řezů. Nerezová forma, u níž lze nastavit rozměry od 16 do 28 cm, je skvělým pomocníkem nejen pro tvarování méně obvyklých dortů, ale také pro dokončení dortů a řezů skládaných, které forma udrží v perfektním tvaru při prokládání krémem a při vychlazení v lednici. Právě tento úkol jsem formě svěřila.

Už dlouho jsem vzpomínala na skvělé punčové řezy, které maminka pečlivě skládala z barevných kostek do kruhové formy. Dát takovému dortu dokonalý tvar vůbec není snadné. Oprášila jsem starý rodinný recept a s pomocí posuvné formy jsem dortík vytvořila snadnějším způsobem. Šlo to jak po másle...

Příprava: 80 minut + pečení a vychlazení * Získáte: dort o rozměrech 18 × 22 cm

Žluté, růžové a hnědé těsto

  • 280 g polohrubé mouky, prosáté
  • 1 lžička prášku do pečiva, bio
  • 10 vajec
  • 250 g krupicového cukru
  • na špičku nože červené gelové barvy
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce horké vody, ne vařící
  • sklenice malinové zavařeniny

Na namáčení těsta

  • 60 ml punče nebo rumu
  • 150 ml horké vody
  • 6 zarovnaných lžic malinové zavařeniny

Poleva

  • 200 g moučkového cukru, 2× prosátého
  • 3 lžičky citronové šťávy, procezené přes jemné sítko
  • 2 lžíce vody

1. Troubu zapněte na 180 °C. Mouku smíchejte s práškem do pečiva.

2. Do robotu dejte vejce a cukr a šlehejte do objemné pěny. V podstatě zaplní celou mísu. Pak přidávejte po lžících mouku s práškem, vždy krátce zašlehejte a vypracujte hladké těsto. 

3. Těsto přesně rozdělte do 2 misek, jednu část přesuňte do formy vytvarované do zvolené velikosti - zkusila jsem 18 × 22 cm, kterou nejprve  postavte na dokonale rovný plech. Můžete tvarovat i čtverec. Pečte 20 - 25 minut uprostřed trouby. Korpus přesuňte na mřížku, po chvíli formu roztáhněte, a když trochu zchladne, vložte do ní další těsto. 

POZN.: Forma je rovná, ale pokud si nejste jisti, že máte rovný plech na pečení, formu postavte na velký kus alobalu, zahněte ho nad horním okrajem formy a teprve pak dovnitř vložte těsto. Budete mít jistotu, že nepodteče.

4. Mezitím druhou část těsta opět rozdělte do 2 misek přesně napolovic, do jedné části dejte kakao a lžíci horké vody, a ručně stěrkou vmíchejte. Dejte péct stejným způsobem, ale dobu pečení snižte na 15-18 minut.

5. Nakonec přidejte kapku gelové barvy do poslední části těsta a také ho upečte během čtvrt hodiny.

6. Dokončení dortu - Žlutý korpus podélně rozřízněte na 2 části. Formu umyjte a co nejvíc roztáhněte, aby se vám dobře pracovalo. Jeden žlutý díl vložte dovnitř tak, aby přiléhal ke 2 stranám formy. Rozdělejte si punčovou směs na namáčení. Nejprve celý plát potřete zavařeninou a pak ho ještě pokapejte punčovou směsí. Přiložte hnědý plát, celý ho pomocí štětce hodně promáčejte punčovou směsí a přiložte růžový plát. Opět ho vydatně promáčejte punčovou směsí.

7. Poslední žlutý plát potřete zavařeninou a přiklopte na dort. Formu tak zcela zaplníte. Zbytek punčové směsi natřete na horní stranu dortu, takže ji zcela spotřebujete. Nyní formu stáhněte do tvaru dortu, takže zcela obejme těsto. Dort je poměrně dost promáčený, takže ho pokryjte vystřiženým kusem pečicího papíru, dort dlaněmi smáčkněte a zatižte tak, aby se zátěž nepřilepila. Nechte ho odpočívat do druhého dne v lednici.

8. Poleva - Do hlubokého talíře dejte cukr a další ingredience, a lžící rychle a důkladně umíchejte polevu. Jakmile se začne lesknout jak zrcadlo, širokým nožem ji naneste na dort a uhlaďte. Nechte ztuhnout, pak odstraňte formu a dort nakrájejte na řezy nebo na kostky.

Posuvná forma spolupracovala výborně, ale moje plechy na pečení už něco pamatují a nejsou dokonale rovné. Pojistila jsem se tedy alobalem a i vám doporučuji neriskovat, jinak vám těsto uteče kolem. Nakonec jsem byla velice spokojená s tím, že se díky alobalu vytvořil rovný plát, který vypadá úhledně. Po upečení je dobré těsto uvolnit od formy nožem, jinak je pak třeba okraj maličko odkrojit a zarovnat.

Korpusy jsou napečené, a začínám vrstvit. Místo skládání kostek - jako je tomu u klasického punčáku, kdy se přímo namáčejí v punčové směsi, jsem si práci usnadnila a složila pouze jednotlivé pláty na sebe. Teprve pak jsem je hojně promáčela. Funguje to perfektně a je to rychlé. Formu, v níž se dort bude chladit, je třeba roztáhnout do maxima, aby se vám pohodlně pracovalo.

Čtyři pláty zaplnily formu přesně po okraj. Poslední zbyteček punčové směsi natřu štětcem na povrch dortu až zrůžoví a později bude prosvítat bílou ledovou polevou.

Forma pomohla znamenitě, dort byl jak vysoustruhovaný. Možná, že ho příště napustím punčovou směsí ještě víc. O tom tento klasický dortík je :o) 

Dnes si určitě dopřejte něco dobrého, slavíme přece Mezinárodní den žen!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.