Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Když spojíte čerstvé a sladké jahody s čokoládou, čeká vás luxusní chuťový zážitek. Přivítejte školáky do prázdnin pořádnou porcí této dobroty.
Tento recept dělám výhradně dospělé části své rodiny, protože čokoláda obsahuje tradiční italský mandlový likér a špetku štiplavého chilli. Nicméně bez alkoholu a koření poháry neztratí nic se své lahodnosti. Nabízím je radostně na oslavu ukončení školního roku, hodně náročného pro děti i rodiče.
Dezert jsem připravila do zmrzlinových sklenic Gelato, které mohou být věrnými společníky vašich letních společenských událostí. Poháry mají tvar zmrzlinových oplatek, předurčující je především pro podávání zmrzlin, ledových sorbetů i ovocných dření, a tak si jen přejme, aby léto bylo šťastné, zdravé a slunné.
V receptech naleznete verzi pro dospělé i pro děti, ale dejte pozor, ať se při servírování pohárů nespletete :o)
Příprava: 30 minut * Získáte: 3 velké poháry
Pohár ve 3 krocích pro dospělé
1. krok
Sušenky rozdrobte nahrubo, přidejte nasekané ořechy (nejsou-li součástí sušenek) a společně se změklým máslem prsty vytvořte drobenku. Rozložte ji na talíř a vložte do chladničky.
2. krok
Plátky jahod rozložte na talíř a zakapejte 2 lžícemi likéru, promíchejte a také vložte do chladničky.
3. krok
Do kastrůlku umístěného ve vodní lázni nalijte smetanu a pomalu ji zahřívejte. Po chvíli přidejte rozlámanou čokoládu a míchejte, až vznikne hladký houstnoucí krém. Kastrůlek odstavte a nechte chladnout. Když je čokoláda vlažná, vmíchejte chilli a zbytek Amaretta.
Dokončení - Na dno každého skleněného poháru vložte lžíci sušenkové drobenky (1 lžíci si ponechte stranou), zalijte trochou čokolády a v pruzích suroviny takto střídejte až zaplníte dvě třetiny pohárů. Zbytek pohárů hojně vyplňte plátky jahod a dozdobte drobečky a mátou.
Pohár ve 3 krocích pro děti
Pracujte podle předchozího popisu práce, jen vynechte Amaretto a chilli. Místo posledního zdobení drobečky, přidejte více sekaných mandlí.
Tady jsem v pruzích sestavila, co s čím patří dohromady. Pracovala jsem se sušenkami s kousky mandlí, tak ty na fotografií chybí, ale šetřit s nimi určitě nemusíte. Cukr nepřidávám nikam, ani do jahod, jsou-li zralé. K oslazení zcela stačí pár lžic sušenek a sladkost čokolády.
Čokoláda v poháru neztuhne, jen se tak nějak zabrzdí o mandlovou drobenku. Výsledek je křoupavý, protože vychlazené sušenky nestihnou zvlhnout. Nevadí, když se jahody svou váhou trochu vnoří dovnitř. Dávám jich tolik, kolik se vejde. Přesně o tohle jde - nabrat si na lžičku chroupavou čokoládu s mandlemi i jahodami. Dobrou chuť a krásné prázdniny!