BEZINKOVÉ ŠAMPAŇSKÉ I / ZDÁRNĚ NALOŽENO

MOTÝLÍ UBROUSEK A KRÉM KINDER BUENO
26.5.2017
6 POZVÁNEK NA DEN DĚTÍ
30.5.2017

bylinky_02

Jemně perlivá limonáda, která se vyrábí z bezu černého (Sambucus nigra), je skvělý a osvěžující nápoj, nemluvě o zdraví prospěšných látkách, které tato mohutná bylina obsahuje. Zvláště v dnešních vedrech by byl nápoj přímo fantastický. Jenomže, na mnoha místech bezy teprve rozkvétají…

Zmíněné květové víno se přirovnává k sektu, protože bezinky obsahují přírodní divoké kvasinky, díky nimž nápoj zkvasí. Do nápoje tedy není třeba přidávat kvasinky, ani sušené kvasnice, i když to mnozí dělají. Alkoholu bude v nápoji jako šafránu, zato bezové květy nápoj ochutí, a určitě víte, jak lahodný je třeba bezinkový sirup. Podáte-li šampaňské v náležitě vychlazené karafě a ve správných sklenkách, asociace vykonají své.

Dnes mám pro vás něco neobvyklého. Zatímco se snažím předkládat vám prověřené a vyzkoušené postupy i receptury, nyní jsem měla na výběr – buď celý proces s fotografem Honzou nafotit, a ukázat vám výsledek s tím, že už si bezinky možná nenaložíte (doba zrání sektu je totiž 14 dní), anebo – čemuž jsme dali přednost, dáme se do toho, a když to všechno dobře dopadne (a nebudeme muset malovat), článek doplníme pokračováním s finálními fotkami. Takto máte šanci jít s námi do toho; alespoň kolem Prahy bezy právě startují!


BEZINKOVÉ ŠAMPAŇSKÉ

Příprava: 24 hodin + 14 dní zrání * Získáte: 4 l květového vína

  • 4 l vařicí vody
  • 630 g nerafinovaného třtinového cukru
  • 6 velkých bezových květů, nejlépe trhaných po ránu
  • 1 bio citron nakrájený na plátky
  • 1 běžný citron na šťávu
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 dvoulitrové láhve, případně kbelík
  • utěrka
  • trychtýř
  • velmi jemné sítko
  • 4 litrové sterilizované PET láhve

1. den

1. Cukr rozdělte do obou láhví, případně vhoďte do kbelíku, budete-li květy namáčet tam. Uvařte 4 l vody a vařicí ji nalijte na cukr. Láhve přikryjte a nechte vychladnout.

2. Mezitím si prohlédněte hlavičky květů a zbavte je hmyzu, ale neperte je. Pak je přidejte do promíchaného cukrového roztoku, přidejte plátky citronu, vymačkanou šťávu a ocet, láhve přikryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin odležet. Láhve ponechte v kuchyni, nemusí být v chladu, ale nedávejte je na přímé slunce.

2. den

1. Připravte si sterilizovaný kbelík a přes velmi jemné sítko nebo přes jemné plátýnko tekutinu slijte. Květy zachyťte do plátna a dobře vyždímejte do základu.

2. Pomocí trychtýře a naběračky přelijte víno do sterilizovaných PET láhví. V hrdle ponechte asi 2 cm volného místa. Láhve uzavřete a dejte do temna a chladna uležet na 14 dní. Láhve každý den kontrolujte a pokaždé upusťte trošku nahromaděného plynu, aby nedošlo k jejich nafouknutí.

Po uplynutí uvedené doby nápoj podávejte vychlazený. Stále ho uchovávejte v temnu a v chladu. Víno spotřebujte během 2-3 měsíců.

Od 12. června si můžete přečíst pokračování – Bezinkové šampaňské II

002

Tak, zatím se mi veškerá alchymie moc líbila. Květy voní, citrony též, takže se těším na výsledek. Jako u všeho je zde nutná čistota. Připomenu tedy ještě zásady sterilizace:

TROUBA – nástroje, i sklo dobře umyjte a pak asi 20 min sušte v troubě vyhřáté na 140 °C, PET láhve prověříme!

  • PET láhve prověřeny, do trouby je nedávejte; jsou testovány na určitá maxima, k nimž může výjimečně dojít při přepravě nebo nesprávném uložení zboží, nicméně tento způsob sterilizace v domácnosti vhodný není

VODNÍ LÁZEŇ – předměty (tedy, co se vejde do vašeho hrnce) vložte do vody a pomalu ji přiveďte k varu, pak hrnec odstavte a vše ponechte pod hladinou, dokud sklenice či nástroje nebudete potřebovat

Troška o bezu

  • Já si jen pamatuji pořekadlo z dětství: “Před heřmánkem smekni, před bezem klekni!” A pak to, že se z mladých větviček bezu vyráběly flétničky.
  • Této kouzelné léčivce byla přisuzována magická moc. Legendy vyprávějí, že košťata čarodějnic byla umotaná právě z bezového dřeva. Kočí třeba mívali z tohoto dřeva bič, prý se pak neplašili koně. 
  • Kromě bílého květového vína se z bezu připravuje i červené bezové víno nebo likér, ovšem z jeho zralých černých bobulí. Ty se dávají i do chutných zákusků – k tomu bych se mohla vrátit, až dozrají. Připomeňte mi to…
  • Bezové květy i bobule se používají pro tišení příznaků chřipky a nachlazení. Odvary i sirupy, které koupíte v lékárně, pomáhají od horečky i od zahlenění a výrazně posilují imunitní systém. 
  • Šťáva z bobulí obsahuje hodně vitamínu A a C. 
  • Ještě musím připomenout, že keře významně odpuzují komáry a jinou havěť. Bez černý by měl být na každé zahrádce, protože vás ochrání před klíšťaty, a to je v dnešní době zvlášť příznivé!

bylinky_02

6 komentáře

  1. Vlasta napsal:

    Přečetla jsem si všechny Vaše komentáře. Hledám totiž recept na bezinkovou limonádu. Když už jsem ho měla na dosah ruky, zjistila jsem , že píšete o limonádě z květu černého bezu a tudíž o bezové limonádě a bezovém víně. Bezinky jsou plody bezu, černé kuličky, které se sklízejí právě teď – září říjen. Nemáte recept, prosím, i na tyto plody? Likér už odpočívá v chladnu, sušené plody ve voděodolné sklenici, ale tu limonádu nemohu najít. Děkuji.

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Vlasto,
    to je mi líto, že jsem Vás zavedla mimo s uvedeným názvem. Ale protože název “bezinka” je lidově zaužíván pro pojmenování celého keře, a lidé ho krajově znají, použila jsem ho. O bezu černém mám hodně načteno z knížek a úvah o lidovém léčitelství, a pojmenování keře – bezinka, je velice časté a takové milejší.
    S bobulemi bych vám moc ráda pomohla, ale letos sama přijdu o zavařování. Jsem dlouhodobě na léčení mimo domov, a recept je tam. Vynahradím Vám to pak nějakými podzimními laskominami :o)

  3. Jana Hodačová napsal:

    nevíte co s likerem z černého bezu který zkvasil?dá se stím ještě něco dělat?

  4. tomáš napsal:

    Jasně Jančo, vylij to do hajzlu a nezahrávej si se zdravím. Čus!

  5. Diana20 napsal:

    No a kolik má takové béžové víno alkoholu? Jako myslím kolik procent. Nikdy jsem nezkoušela nic nechat kvasit jelikož jsem měla strach že mi po tom pak bude zle to si radši koupím burčák. A nebo nějaké víno třeba tady objednávám občas http://vinigrandi.cz/ když chci nějaké lepší víno,mají tam myslím i šumivá vína.

  6. Jana napsal:

    Diano,
    jak píši v úvodu, alkoholu je tam jak šafránu. Takže je to naprosto nevinná limonáda. Je to ovšem jarní záležitost a na dobrý burčák už je také pozdě, tak nezbývá, než zaběhnout do obchodu :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *