Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Jemně perlivá limonáda, která se vyrábí z bezu černého (Sambucus nigra), je skvělý a osvěžující nápoj, nemluvě o zdraví prospěšných látkách, které tato mohutná bylina obsahuje. Zvláště v dnešních vedrech by byl nápoj přímo fantastický. Jenomže, na mnoha místech bezy teprve rozkvétají…
Zmíněné květové víno se přirovnává k sektu, protože bezinky obsahují přírodní divoké kvasinky, díky nimž nápoj zkvasí. Do nápoje tedy není třeba přidávat kvasinky, ani sušené kvasnice, i když to mnozí dělají. Alkoholu bude v nápoji jako šafránu, zato bezové květy nápoj ochutí, a určitě víte, jak lahodný je třeba bezinkový sirup. Podáte-li šampaňské v náležitě vychlazené karafě a ve správných sklenkách, asociace vykonají své.
Dnes mám pro vás něco neobvyklého. Zatímco se snažím předkládat vám prověřené a vyzkoušené postupy i receptury, nyní jsem měla na výběr – buď celý proces s fotografem Honzou nafotit, a ukázat vám výsledek s tím, že už si bezinky možná nenaložíte (doba zrání sektu je totiž 14 dní), anebo – čemuž jsme dali přednost, dáme se do toho, a když to všechno dobře dopadne (a nebudeme muset malovat), článek doplníme pokračováním s finálními fotkami. Takto máte šanci jít s námi do toho; alespoň kolem Prahy bezy právě startují!
BEZINKOVÉ ŠAMPAŇSKÉ
Příprava: 24 hodin + 14 dní zrání * Získáte: 4 l květového vína
1. den
1. Cukr rozdělte do obou láhví, případně vhoďte do kbelíku, budete-li květy namáčet tam. Uvařte 4 l vody a vařicí ji nalijte na cukr. Láhve přikryjte a nechte vychladnout.
2. Mezitím si prohlédněte hlavičky květů a zbavte je hmyzu, ale neperte je. Pak je přidejte do promíchaného cukrového roztoku, přidejte plátky citronu, vymačkanou šťávu a ocet, láhve přikryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin odležet. Láhve ponechte v kuchyni, nemusí být v chladu, ale nedávejte je na přímé slunce.
2. den
1. Připravte si sterilizovaný kbelík a přes velmi jemné sítko nebo přes jemné plátýnko tekutinu slijte. Květy zachyťte do plátna a dobře vyždímejte do základu.
2. Pomocí trychtýře a naběračky přelijte víno do sterilizovaných PET láhví. V hrdle ponechte asi 2 cm volného místa. Láhve uzavřete a dejte do temna a chladna uležet na 14 dní. Láhve každý den kontrolujte a pokaždé upusťte trošku nahromaděného plynu, aby nedošlo k jejich nafouknutí.
Po uplynutí uvedené doby nápoj podávejte vychlazený. Stále ho uchovávejte v temnu a v chladu. Víno spotřebujte během 2-3 měsíců.
Od 12. června si můžete přečíst pokračování – Bezinkové šampaňské II
Tak, zatím se mi veškerá alchymie moc líbila. Květy voní, citrony též, takže se těším na výsledek. Jako u všeho je zde nutná čistota. Připomenu tedy ještě zásady sterilizace:
TROUBA – nástroje, i sklo dobře umyjte a pak asi 20 min sušte v troubě vyhřáté na 140 °C, PET láhve prověříme!
VODNÍ LÁZEŇ – předměty (tedy, co se vejde do vašeho hrnce) vložte do vody a pomalu ji přiveďte k varu, pak hrnec odstavte a vše ponechte pod hladinou, dokud sklenice či nástroje nebudete potřebovat
Troška o bezu
6 komentáře
Přečetla jsem si všechny Vaše komentáře. Hledám totiž recept na bezinkovou limonádu. Když už jsem ho měla na dosah ruky, zjistila jsem , že píšete o limonádě z květu černého bezu a tudíž o bezové limonádě a bezovém víně. Bezinky jsou plody bezu, černé kuličky, které se sklízejí právě teď – září říjen. Nemáte recept, prosím, i na tyto plody? Likér už odpočívá v chladnu, sušené plody ve voděodolné sklenici, ale tu limonádu nemohu najít. Děkuji.
Dobrý den, paní Vlasto,
to je mi líto, že jsem Vás zavedla mimo s uvedeným názvem. Ale protože název “bezinka” je lidově zaužíván pro pojmenování celého keře, a lidé ho krajově znají, použila jsem ho. O bezu černém mám hodně načteno z knížek a úvah o lidovém léčitelství, a pojmenování keře – bezinka, je velice časté a takové milejší.
S bobulemi bych vám moc ráda pomohla, ale letos sama přijdu o zavařování. Jsem dlouhodobě na léčení mimo domov, a recept je tam. Vynahradím Vám to pak nějakými podzimními laskominami :o)
nevíte co s likerem z černého bezu který zkvasil?dá se stím ještě něco dělat?
Jasně Jančo, vylij to do hajzlu a nezahrávej si se zdravím. Čus!
No a kolik má takové béžové víno alkoholu? Jako myslím kolik procent. Nikdy jsem nezkoušela nic nechat kvasit jelikož jsem měla strach že mi po tom pak bude zle to si radši koupím burčák. A nebo nějaké víno třeba tady objednávám občas http://vinigrandi.cz/ když chci nějaké lepší víno,mají tam myslím i šumivá vína.
Diano,
jak píši v úvodu, alkoholu je tam jak šafránu. Takže je to naprosto nevinná limonáda. Je to ovšem jarní záležitost a na dobrý burčák už je také pozdě, tak nezbývá, než zaběhnout do obchodu :o)