6 TRADIČNÍCH VELIKONOČNÍCH DOBROT

MECHOVÝ TRÁVNÍK K SNÍDANI
11.4.2022
JARNÍ BYLINKY NA TALÍŘ, DO ŠATNÍKU I DO POSTELE
13.4.2022

Nejhezčí domáckou pohodu vytvoří dobré jídlo u něhož se sejde celá rodina. Letos máme to privilegium setkat se, a být pospolu.

Určitě nemusíte svátkům brát míru jen od sporáku. Udělejte si třeba jen jedno oblíbené jídlo a užijte si svátky po svém. V přírodě, na kole, na chalupě, kdekoli. Všude tam, kde se to zelená, zpívají ptáci. Možná, že až dorazíte domů, budete mít chuť na něco výjimečně dobrého, pro co vám nejen zbude čas, ale naporcujete to ostatním s velkou dávkou jarního štěstí.

A protože s dobrým vybavením se to vaří a peče, zalistujte v našich katalozích, a zjistěte, co by se tak mohlo vyjímat ve vaší jarní domácnosti.

Tradiční beránek se obvykle peče z třených těst, která se dávají do tvarovaných forem. Beránka si ovšem můžete letos vymodelovat vlastníma rukama. S velkou chutí se tohoto úkolu zhostí i vaše děti. Pro tuto příležitost zvolte mírně sladké kynuté těsto, které jim bude připadat jako plastelína. Využijte svoje osvědčené těsto na mazance, anebo na sladké bulky, které tak dobře chutnají s máslem a medem. 

V čase velikonočním vejci v kuchyni docela hýříme. Patří do sladkých pochoutek, do nádivky, slaných koláčů. A proč ne, vejce jsou zdravá a v tuto chvíli je třeba nasbírat celou řadu vyfouknutých skořápek nejen pro vytvoření krásných dekorací, ale také na koledu. Pár vajíček spolyká i dobrá jarní večeře v podobě slaného koláče z křehkého máslového těsta. Ve Francii se připravuje z tučné smetany, šunky nebo slaniny, nejčastěji se plní sýrem a mlékem, rajčaty, pórkem i cibulí, tedy vším, co se hodí k vejcím, která povrch koláče dobře zpevní. Dozdobte ho ještě vykrajovátky s jarními motivy.

Boží milosti, tak se jmenuje cukroví, které se obvykle smažilo a podávalo o Velikonočním pondělí. Cukroví mělo nejčastěji tvar obdélníka se třemi zářezy uvnitř, které se dělají rádýlkem a znamenají trojjedinost boží, ale také tvar podlouhlý, jednou proříznutý a překroucený. Chcete-li těsto vyzkoušet a náležitě naparádit, vykrájejte tvary vykrajovátky ve tvaru květu. Kytičky po usmažení příjemně křupou a rozplývají se na jazyku. Nejvíce připomínají koblihy zatepla máčené v cukru. 

Pokud plánujete o svátcích upéct něco rychlého, lehkého a svěžího, pusťte se do citronového dortu vonícího po bylinkách. Na jeho přípravu i pozdější zdobení, vám bude stačit půlhodinka. Těsto umícháte klidně i v ruce a příprava polevy je otázkou několika minut. O celkový dojem se postarají nevadnoucí lístky rýmovníku a venku nasbírané sedmikrásky. Do těsta dejte citrony pouze s neošetřenou kůrou - dobře je umyjte, a pak spotřebujte každý milimetr jejich kůry. Provoní vám ruce, celou kuchyni a z běžného těsta se stane neobyčejné. 

Velikonoční nádivka se objevuje celkem spolehlivě na každičkém svátečním stole. Její obliba spočívá v tradiční skladbě surovin, mezi nimiž nechybí smetana, uzené maso, vejce a fůra bylinek. Jste-li přírodě blíž, určitě si zajděte na mladé kopřivy, které by v nádivce neměly chybět. Všichni máme tu svou vlastní, rodinnou a nejlepší nádivku, na které není třeba nic měnit. Většinou putuje i s pekáčkem na stůl, a je výtečná teplá i studená, k masu i jen tak, s uvařenými máslovými bramborami. 

Lízátka vzniknou díky dřevěným lžícím, které koupíte např. v party obchodech nebo v dobře vybavených papírnictvích. Jejich tvar připomíná vejce, takže si letos můžete pro dětské koledníky nachystat něco zbrusu originálního. Na lžíce nalijte rozehřátou čokoládu a dozdobte je podle fantazie.  Do mělkých prohlubní se mnoho nezdravostí nevejde, ale pokud jste proti barevným cukříkům, do tuhnoucí čokolády ponořte raději kandované ovoce. Nazdobenou část lžíce vložte do malého celofánového sáčku a pod krčkem ho zajistěte mašlí, aby si koledníci svou odměnu v pořádku donesli domů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.