5 DÁRKŮ Z DOMÁCÍ KUCHYNĚ

OŘECHOVÝ SRNČÍ HŘBET V ČOKOLÁDĚ
8.11.2021
PERNÍKOVÉ OZDOBY NA STROMEČEK
15.11.2021

Každý, kdo dostane dárek z domácí kuchyně, ví, že už dávno před Vánocemi na něj myslel ten, kdo ho tajně připravoval...

Takové dárky jsou nejkrásnější a potěší nejvíc. Navíc se dají zcela prozaicky sníst, takže si tu radost můžete nechat i pro společné chvíle. Mnohdy je dárek dost pracný, někdy dobroty vzniknou při velkém zavařování a letním nakládání úrody a jen si dáte stranou pár kousků pro kamarády. Ale v každém případě je třeba včas nachystat pěkné sklenice, láhve na likéry, nebo dózy a plechové krabice pro napečené cukroví. Pak jsou také dárky, na něž je čas, a mohou vzniknout na poslední chvíli. Patří k nim dárkové tabulky čokolády, bonbony, lízátka nebo třeba perníková chaloupka pro děti.

Příležitostí a nápadů - jak a čím potěšit, je moc, a není to těžký úkol, protože své blízké dobře znáte. Vše zakončete pěknou ambaláží, přidejte stuhy, drobné vánoční dekorace i pár vřelých slov, a těšte se na upřímná poděkování. Veškerá energie se vám stonásobně vrátí.

Příjemně oříškově nugátový likér věnujte tomu, kdo miluje sladké. Domácí likéry jsou mírné a poctivé, a pokud k jejich výrobě použijete kvalitní lihovinu (v tomto případě whisky), o potlesk nebude nouze. Tento likér voní po oříšcích, je plný smetany a zimního koření, a před naléváním ho nezapomeňte pokaždé lehce promíchat, protože čokoláda má snahu usadit se u dna. 

Bobule vína jsou zdrojem zdraví prospěšných látek. Máte-li sušičku, a jakmile je na trhu trochu přiměřenější cena hroznového vína, kupujte a sušte. K dehydrataci využijte pouze zdravé bobule bez jakýchkoliv vad, nejlépe drobné bezsemenné víno. Ideální jsou sladké žlutozelené Sultánky, ale nasušit můžete v podstatě kterýkoli druh. Sklenice sušených rozinek nadchne především děti, kterým domácí dobrota nahradí i kupované cukrovinky.

Původně jsem je vyráběla k Valentýnu, ale každý kdo má rád čokoládu s oříšky, toho oslníte kdykoli. Ideálně si na ně pořiďte silikonovou formu, v tuto dobu třeba s vánočními figurkami (viz galerie pod článkem), z níž se čokoládové pralinky vyloupnou hladce a spolehlivě. Uvnitř může být náplň z marcipánu, lískových oříšků, třešně v likéru, datle v rumu - zkrátka cokoli, co se tam vejde. 

Sladkokyselou omáčku vhodnou k bílému masu určitě znáte. A jestli ne, zeptejte se svého partnera. Nejspíš přitaká, že mu chutná. Omáčky se prodávají v řadě asijských obchůdků, ale chcete-li ji udělat zdravěji, zkuste ji připravit doma. Je to docela snadné a navíc máte možnost srazit míru pálivosti na únosnou míru. Můj recept je tak akorát, a kloní se spíš k thajské kuchyni - přidávám do něj porci ananasu a k pečenému kuřátku chutná znamenitě.

Zimní nápoje mají za úkol rozproudit krev a zahřát ruce. Nezřídka obsahují kapku alkoholu, ale vlastně ho vůbec nepotřebují. Například aromatické pečené čaje považujeme za dobrotu tak, jak jsou nachystány ve sklenicích. Jejich základem bývá sezonní ovoce a receptury mají spousty obměn. Pokud jste si neschovali letní zásoby pečeného čaje na zimu, nic se neděje, lze ho vyrobit i teď. Ovoce, které je na trhu v zimním čase, má jiné chuťové zabarvení, a určitě stojí za vyzkoušení. Voní po exotice nejen díky oranžovým plodům - kaki, které teď bez potíží zakoupíte. Ucítíte v nich med i meruňky a uprostřed zimy si příjemně pochutnáte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.