PLNĚNÉ PRALINKY K VALENTÝNU

NAPAŘOVAČ ODĚVŮ STEAMEASY + VIDEO
4.2.2021
5x ČESKÉ SPECIALITY I
9.2.2021

Valentýn, patron všech zamilovaných připomíná, že láska prochází kuchyní. Co byste řekli snadným čokoládovým romantickým srdíčkům?

„Na svatého Valentýna zamrzne i kolo mlýna!” - tak sice praví lidová pranostika, ale v neděli 14. února, bude příjemně všem, kteří jsou si nablízku. Nachystejte si malý slavnostní večer s milými dárky, k nimž patří pro NI - květiny a pro NĚJ - sladká čokoláda. Dokonce může být přichystaná s trochou domácího šarmu. Pořiďte si rychle silikonovou formu, z níž se čokoládové pralinky vyloupnou hladce a spolehlivě, a dejte do nich vše, co má váš partner rád. Může to být náplň z marcipánu, lískových oříšků, třešně v likéru, datle v rumu, cokoli. Domácí výroba pralinek je naprosto jednoduchá.

Příprava: 40 minut + chlazení * Získáte: 15 pralinek/1 forma

  • 120 g tmavé čokolády na pralinky, v peckách *
  • hrst lískových oříšků
  • váleček mandlového marcipánu
  • silikonová forma na pralinky se srdíčky

*Použila jsem tmavou hořkou čokoládu Arabesque Noir v peckách, s 72% kakaové sušiny (Belgie), ale použijte jakoukoli kvalitní čokoládu hořkou nebo mléčnou.

1. Formu dejte do ledničky. Připravte si 15 lískových oříšků a každý obalte malým množstvím mandlového marcipánu. V dlaních vypracujte pravidelné kuličky.

2. Čokoládu vložte do nerezové nádoby a rozehřejte ji ve vodní lázni při teplotě 45 °C. Potom asi 2/3 hmoty zchlaďte na teplotu 27 °C a přidejte zbývající 1/3 rozehřáté čokolády. Čokoládu pečlivě promíchejte a v okamžiku, kdy naměříte teplotu 31 °C, je připravená do formy.

3. Formu položte na podložku a do každé prohlubně vložte lžičku čokolády. Pak do čokolády lehce vmáčkněte marcipánové kuličky tak, abyste neporušili lehce tuhnoucí skořápku čokolády na dně. Čokoláda přitom vystoupne na boky srdíček a každou pralinku dorovnejte další čokoládou. Přebytečnou čokoládu setřete stěrkou do roviny a formu dejte do lednice vychladit.

4. Ztuhlá srdíčka vystrčte z formy a vložte třeba do cukrářských mini košíčků.

Tohle je asi tak vše, co budete k výrobě pralinek potřebovat. V prvé řádě samozřejmě kvalitní čokoládu, jdete-li na to správně, pak digitální kuchyňský teploměr, kastrůlek a nerezovou misku do vodní lázně, a nakonec si ještě promyslete, jak budete bonbony adjustovat. Pralinky lze uložit do papírových cukrářských mini košíčků a vyrobit z nich úhlednou bonbonieru, ale také je můžete nechat jen na krásném talířku nebo v misce.

Ze silikonové formy získáte hned 15 pralinek najednou. Zvolila jsem snadnou přípravu, která je na pomezí tradiční ruční výroby pralinek, ale dost zjednodušená. Správně je třeba nejprve vytvořit skořápku - tj. plášť pralinky, pak se přebytečná čokoláda odstraní, pralinka se naplní - nejlépe pomocí cukrářského sáčku třeba i tekutou náplní, a nakonec se uzavře zátkou. Naučit se přesný postup včetně správného temperování čokolády už chce trochu cviku. Mnohem rychleji se s úkolem popasujete, když do pralinky vložíte pevnou náplň, např. lískový oříšek obalený marcipánem z drcených mandlí. Vypracovanou kuličku stačí jen lehce vmáčknout do čokolády a zalít.

Silikonové formy mají své skvělé přednosti, které u výroby čokoládových pralinek potřebujete. Jednak jsou dokonale hladké a na čokoládě vytvoří dokonalý povrch, a díky pružnosti formy se pralinky skvěle vystrčí z formy ven. Srdíčka mají klasický tvar, ale formy mohou mít povrch plný reliéfních detailů, a ty pak silikon vykreslí naprosto dokonale.

2 Comments

  1. Marta napsal:

    Srdíčkové silikonové formy mám již mnoho let (už ani nevím, kde jsem je koupila). Jsou výborné nejen na čokoládu. Připravuji v nich také nepečené cukroví. Místo kuliček mám krásně tvarovaná srdíčka, která mohu i naplnit dle potřeby oříšky, rumovými rozinkami, zajímavé jsou také brusinky. V létě tyto formy využívám na výrobu ledu.

  2. Jana napsal:

    Marto,
    děkujeme za hezký nápad, jak formy využívat. Nepečené cukroví bude vypadat perfektně. Moc ráda vyzkouším :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.