4x ZDRAVÝ ZÁZVOR V KUCHYNI

RYCHLÝ OŘECHOVÝ CHLÉB Z OŠATKY
18.1.2021
ZNÁTE PĚT PRAVIDEL PRO SPOKOJENÉ USÍNÁNÍ?
20.1.2021

Kdyby zázvor nebyl přínosem pro lidské zdraví, těžko by získal pojmenování zázvorovník lékařský. Po celá staletí se využívá v kosmetice, v kuchyni i k léčebným účelům.

V současné době je tato bylina pěstována v celém tropickém i subtropickém pásmu. Uzlovité oddenky zázvoru dobře známe i v našich končinách, a dokážeme - byť laicky, využívat jeho léčebné účinky v kuchyni v podobě sušené, mleté, kandované, nakládané i čerstvé.

Zázvor má charakteristickou štiplavou chuť, a konzumovat ho lze pouze v omezené míře, protože může být pro naše trávení příliš agresivní. Například malé děti a lidé se žaludečními vředy ho nesmí vůbec, nicméně jste-li v pořádku, pozitivní přínos zázvoru se projeví právě ve vašem trávicím traktu. Silné antioxidační vlastnosti složek zázvoru jsou blahodárné a v přijímáte-li je častěji, byť v malém množství, velmi pozitivně podporujete svou imunitu, což dnes máme na srdci úplně všichni.

 

Oddenky zázvorovníku lékařského se zpracovávají mnoha způsoby, a tradičně se používají k utlumení příznaků spojených s nachlazením, špatným trávením, artrózou, artritidou a nevolnostmi. Více se dozvíte v dalším článku, kde naleznete 5 receptů na zázvorové speciality.

1

zázvor v kuchyni


Tento recept na vepřové maso je spíš ódou na černé pivo, ale jeho neméně důležitou součástí je jemně strouhaný zázvor, kterého je tam tak akorát, aby s ostatním kořením a karamelizací piva při pečení vytvořil dobrou chuť. Vzhledem k tomu, že se maso upeče téměř bez vašeho přičinění, stojí za to recept vyzkoušet. K jídlu podávám rýži, kterou si rovněž snadno připravíte díky domácímu elektrickému rýžovaru.

2

zázvor a něco ostřejšího


Zázvor bývá také součástí horkých alkoholických nápojů. Kořen sám dokáže (podobně jako skořice) zahřát tělo zevnitř, ale to by nebyl ovocný punč punčem, kdybychom v něm v zimě nechtěli něco ostřejšího. Takže vedle silného čaje a čerstvé šťávy z pomerančů utopte v nápoji i kvalitní rum. Zázvor je zde zastoupen v podobě zázvorového sirupu (recept na něj naleznete ZDE). Výsledek je moc chutný a povzbuzující. Jak jinak!

3

zázvor pro pečený čaj


Exotický pečený čaj chutná hodně odlišně, než letní verze pečených čajů. Ovoce, které je na trhu v zimním čase, má jiné chuťové zabarvení. Základ čaje tvoří citrusové plody - například grepy a pomelo, a přidávám lahodné ‚Diovo ovoce’ - kaki. Využijte vyzrálé plody, které jsou sladké a dovolí přidat cukr v menší míře. Aby nebylo sladkého příliš, důležitou složkou je opět čerstvý zázvor a voňavé koření.

4

zázvor jako medicína


Jen nerada připomínám rýmy a chřipky v období, kdy čelíme mnohem závažnějšímu onemocnění. Naštěstí nás virózy navštěvují v menší míře, protože naše izolace jim rovněž nepřeje. I tak se může stát, že se někde prochladíte a objeví se kapička u nosu. Okamžitě ulehněte a odpočívejte, a pokud vás začne trápit mokrý kašel, vyzkoušejte léčivé účinky zázvoru v podobě mrkvové medicíny. Je to starý recept, který můžete dát i dětem, a který dokáže zafungovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.