RYCHLÝ OŘECHOVÝ CHLÉB Z OŠATKY

JABLEČNÝ SVAŘÁK S KŘÍŽALAMI
14.1.2021
4x ZDRAVÝ ZÁZVOR V KUCHYNI
19.1.2021

Chléb podáváme na stůl každodenně, a ačkoliv se nám nikdy nepřejí, občas můžete vyzkoušet méně obvyklou variantu receptu.

Není země, kde by se chléb nepřipravoval na mnoho způsobů. Jakkoli doba pokročila při technickém zpracování obilí, pokaždé se za pečením chleba skrývá pokora, řemeslo a tradice, i poděkování přírodě za úrodu. Základní skladba chleba, která nevyžaduje víc než žitný kvásek, mouku, vodu, sůl a kmín (a silné ruce k hnětení těsta), je obohacována o celou řadu druhů mouky a přísad souvisejících s kulturou té či oné země, a způsobem podávání chleba na stůl. Řemeslné přetváření těsta do nejrůznějších tvarů, a cesta kolem pekařství lákajícího svou neodolatelnou vůní, patří leckde k zážitkům.

Čerstvě upečený chléb může přivítat i hosty u slavnostnější tabule. K pochoutkám, k nimž stačí jen čerstvé máslo nebo ještě lépe zrající sýr s bílou plísní na povrchu, patří ořechový chléb vytvarovaný podle některé z efektních pekařských ošatek. Jsou zhotoveny z ratanu a chlebu dají pěkný tvar.

abeceda_zdravi_03

O - jako OŘECHY

ořechům je dáváno za vinu velké množství tuku, ale jejich tuky jsou převážně mononenasycené, tedy zdravé pro srdce

OŘECHY

Skořápkové plody patří k univerzálně zdraví prospěšným potravinám. Měli bychom si je dopřávat pravidelně. Stačí malá porce denně abychom se bránili civilizačním nemocem. V každém ořechu se skrývá velké množství vitaminu E, který chrání naše buňky před škodlivým UV zářením i před metabolickým stresem. Vitamin E je rozpustný v tucích a díky obsahu mastných kyselin v ořeších je zajištěno jeho optimální vstřebávání. Ořechy působí preventivně proti rakovině, jsou energeticky vydatné a jsou vynikajícím zdrojem vitaminů B a aminokyseliny argininu, chránící srdce.

OŘECHOVÝ OLEJ

Ořechové oleje jsou náročné na skladování a musí se rychle spotřebovat. I když patří k drahým surovinám, nešetřete jimi a užijte je čerstvé. Během spotřeby nechte láhev v chladu a temnu (nikoli v lednici, kde by olej ztuhl). Olej ochutnejte samotný, je velice chutný a plný zdraví. Působí jako prevence proti rakovině a má velkou výživově-fyziologickou hodnotu. Olej je výborný do čerstvých salátů a není vhodný ke smažení.


 

Příprava: 30 minut + kynutí * Získáte: kilovou večku

  • 20 g čerstvého droždí (½ kostky)
  • 400 g chlebové mouky T 1000
  • 150 g lískových oříšků, jemně mletých
  • 15 lžic ořechového oleje, nemáte-li, pak řepkového
  • 2 ½ lžičky soli
  • 100 ml vlažné vody

1. Droždí rozdrobte do malé misky a přilijte trošku vlažné vody. Rozmíchejte ho a nechte odpočinout asi 5 minut.

2. Do mísy robota prosejte mouku, přidejte mleté lískové oříšky, ořechový olej, sůl a zbytek vlažné vody. Krátce promíchejte, přidejte droždí, a po chvíli přesuňte těsto na moukou vysypaný vál. Těsto vydatně prohněťte, vypracujte bochánek a nechte pod utěrkou 30 minu odpočívat.

3. Mezitím vysypte moukou ošatku, z těsta vytvarujte šišku a vložte ji dovnitř. Znovu přikryjte a nechtě asi 45 minut kynout na místě bez průvanu. Před koncem kynutí vyhřejte troubu na 200 °C.

4. Plech opatřete pečicím papírem, vymastěte ho olejem a těsto vyklepte z ošatky. Pečte uprostřed trouby 35-40 minut. Vyndanou šišku chleba uložte na 2 dřevěné vařečky, aby mohla vychladnout. Vypečený chléb by měl po zaklepání zadunět.

Hladká chlebová mouka je speciálně určená na chléb a chlebové výrobky, které pak mají tmavší barvu střídky a výraznější aroma. Hutné mastné těsto díky oříškům a přidanému oleji vytvoří bochánek, který je hodně odlišný od kynoucího těsta tradičního chleba. Podobné výtvory znáte spíše z oblasti pečení ořechových koláčů. Ale nebojte se, nakonec z něj bude výtečný chléb. Po upečení ho nechte dokonale vychladnout. Uložím ho vždy na dřevěné vařečky, aby se z chleba dostala veškerá vlhkost.

Na e-shopu naleznete různé ratanové ošatky. Tato je ozdobená klasem a ořechové těsto ho krásně vyrýsuje, i když spolyká téměř všechnu mouku, kterou je ošatka vysypaná. Počítejte s tím, že ošatka se díky tuku po použití zamaže víc, než při práci s tradičním kváskovým nebo drožďovým těstem (i když to zas dokáže být mazlavé). Ošatky vám budou dlouho věrně sloužit. Nechte je dokonale vyschnout na teplém a suchém místě, pak je jemným kartáčkem vyčistěte a uložte vyložené papírovou utěrkou.

Určitě vás zajímá, jak vypadá chléb po upečení. Nečekejte vypečenou kůrku a porézní střídku. Tohle je hodně jiný druh pečiva. Chléb je uvnitř podobný drobivému moučníku, protože oříšky se tak v těstě chovají. Kůrka, byť hodně vypečená, je jeho neoddělitelnou součástí. Očekávejte však nádhernou vůni během pečení a v okamžiku, kdy si na vychladlý chléb namažete máslo a pěkně zralý sýr typu francouzského camembertu, i luxusní zimní pohoštění...

Chcete-li dát našemu e-shopu svůj hlas v Ceně popularity za rok 2020, hlasujte prosím do 28. 2. 2021 v anketě  ShopRoku! Děláme maximum pro to, aby nakupování bylo pro vás pokaždé radostí a děkujeme vám za stálou a milou přízeň.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.