JABLEČNÝ SVAŘÁK S KŘÍŽALAMI

BARVY PANTONE PRO LETOŠNÍ ROK
13.1.2021
RYCHLÝ OŘECHOVÝ CHLÉB Z OŠATKY
18.1.2021

Kdo by si rád nepochutnal na šálku výborného čaje? V zimním období se silný čaj může stát i součástí horkých ovocných nápojů.

Venku pořádně mrzne a horký nápoj je nejlepší vzpruhou po každém návratu domů. Až budete čajů hodně přepití, zkuste zase něco jiného - třeba jablečný svařák. Název okamžitě evokuje něco silnějšího do hrdla, ale recept na chutný nápoj nabízím zcela bez alkoholu, i když přiznávám, že mírně říznutý jablečnou pálenkou také není špatný.

Základem ovocného svařáku je jablečný mošt a zelený čaj. Použila jsem svěží cejlonský zelený čaj s listy máty peprné z kazety Collection No.1. Součástí nápoje je voňavé koření a čerstvý zázvor, který si v zimním období hojně dopřáváme pro utužení imunity. Ať si dáte alko, či nealko, v každém případě přidejte ještě jablečné křížaly, máte-li je nasušené do zásoby. Moc hezky se ve svařáku rozvoní, prohřejí a napijí všeho dobrého, a vy si skvěle pochutnáte.

Robin-Zaraguza-B

Robin doporučuje

Sypané i porcované cejlonské čaje firmy BASILUR ocení každý, kdo si rád uvaří dobrý nápoj. Dárkové kolekce čajů ve vkusných a bohatě zdobených plechových krabicích patří ke krásným dárkům. V nabídce našeho e-shopu naleznete krabice ve tvaru knihy (viz galerie pod článkem) s různě ochucenými lahodnými porcemi čajů. Kazeta Collection No.1 nabízí exkluzivní výběr černých cejlonských a zelených čajů s příchutěmi kiwi, jahod, šípků, máty a malin.


 

Příprava: 35 minut * Získáte: 1 l horkého nápoje

  • ½ l jablečného moštu
  • asi 0,5 cm zázvoru, i se slupkou, na plátky
  • 1 celá skořice, rozlámaná
  • ¼ lžičky hřebíčku, čerstvě mletého
  • ¼ lžičky kardamomu, jemně mletého
  • 1 lžíce cukru
  • ½ l zeleného čaje s mátou
  • hrstka jablečných křížal, mohou být i hruškové

1. Mošt nalijte do hrnce, přidejte dobře omytý zázvor nakrájený na tenké plátky, koření a lžíci cukru. Vše zahřejte a směs přiveďte k varu. Přidejte poklici a nechte 15 minut probublávat na mírném ohni. Plamen vypněte a směs nechte ještě 15 minut pod poklicí.

2. Před koncem přípravy zahřejte ½ l vody na 80 °C a vložte do něj 2 sáčky zeleného čaje s mátou. Nezakryté nechte 3 minuty louhovat, sáčky odstraňte. Svařený mošt přeceďte do termosky nebo jiné izolované nádoby, přidejte do něj horký čaj a ihned podávejte v nahřátých sklenicích. Do každé přidejte 1-2 kolečka křížal.

POZN.: Horký svařák můžete dosladit dle chuti i dolít malým panákem jablečné pálenky.

Kvalitní mošt lisovaný z jablek plus zelený čaj je zárukou silné chuti a vzpruhy. Čaj nenechte louhovat déle, než 3 minutky, ale koření v provařeném moštu nechte rozvonět. Do čaje dávám tropické koření kardamom (možná ho znáte spíše jako součást turecké kávy) patřící k zázvorovitým rostlinám. Rozdrcené tobolky obsahují semena vzdáleně připomínající mátu. Vedle kardamomu pak skořice a zázvor tvoří silnou trojici, která se při častějším užívání spolehlivě postará o váš imunitní systém. Koření i zázvor mají dobré antioxidační účinky, ničí bakterie a používají se jako prostředek proti nachlazení, kašli a chřipce.

Teplé svařené nápoje podávejte opravdu horké. Tak jsou zkrátka nejlepší. Dejte pozor, ať to nepřeženete se zázvorem, protože jeho výrazná chuť může vše ostatní přehlušit a to by byla škoda. Slaďte dle své chuti - a občas vyzkoušejte i trošku té pálenky :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.