ZDRAVÉ DOMÁCÍ ROZINKY

PRACÍ MANUÁL PRO ZAČÁTEČNÍKY I POKROČILÉ
22.9.2021
DIY – NÁPADY PRO PODZIMNÍ TVOŘENÍ
29.9.2021

Sušené hroznové víno je tak sladké, že se jako ostatní sušené ovoce používalo jako sladidlo. Rozinky jsou také mimořádně zdravé, jen je třeba vyrobit si je bez chemie.

Pokud nekupujete rozinky v bio kvalitě, pak se nejčastěji setkáte s rozinkami ošetřenými oxidem siřičitým. Používá se proto, aby rozinkám zůstala světlá barva a zabránilo se jejich oxidaci. Před konzumací je musíte několikrát opláchnout a rozhodně je nemůžete pojídat jen tak. Domácí rozinky tato rizika nemají a na rozdíl od mnohých kupovaných, jsou krásně vláčné a měkké. 

Vinná réva určená na výrobu rozinek patří k nejsladším odrůdám. Během sušení plody ztratí 80 % tekutiny, čímž se jejich sladkost ještě více zkoncentruje. Hrozny se nejběžnějším způsobem suší na slunci, v asijských zemích naopak ve stínu, k čemuž se využívají speciální hliněné místnosti s větracími otvory. Tento způsob sušení zachová v plodech nejvíce živin. Rozinky v bio kvalitě u nás zakoupíte nejčastěji z oblasti Afghánistánu, Iránu nebo Pákistánu, velkými vývozci je také Chille, Austrálie a Kalifornie.

Doma lze sušit bobule vína v troubě (s pootevřenými dvířky) nastavené na teplotu 55 °C, proces je však zdlouhavý. Mnohem příjemněji se rozinky suší v elektrické sušičce na ovoce. Ze 2 kg ovoce můžete získat až 450 g rozinek. Rozinky skladujte ve skleněné dóze s perfektně těsnicím víčkem. Jen tak jim uchováte barvu a vláčnost. Hodit se budou nejen do sladkého pečení, ovesných kaší, granoly a horkých nápojů, ale v rozumné míře je můžete nabídnout dětem jako zdravé mlsání místo kupovaných cukrovinek.

abeceda_zdravi_03

R - JAKO ROZINKY

původem zdroj cukrů, nyní výtečná náhražka konvenčních sladkostí

Hrozny, které seschly přirozenou cestou přímo na slunci, se staly pochoutkou starých Egypťanů a stejně tak je poznali Řekové i Římani. Teprve současnost odhalila, jak moc je konzumace rozinek zdraví prospěšná.

  • Rozinky obsahují velké množství antioxidantů rostlinného původu, tzv. fytonutrienty, což jsou látky snižující riziko některých onemocnění spojených se stárnutím. Už naše babičky říkávaly, že 1 rozinka vyčistí 1 kapku krve.
  • Díky obsahu vlákniny, která je zdrojem živin pro dobrou střevní mikroflóru, přispívají k prevenci proti nádorovým onemocněním tlustého střeva.
  • Vitaminy a nerostné látky, které rozinky obsahují, posilují imunitní systém a působí pozitivně na náš nervový systém.
  • Jako podpůrná antipyretika snižují horečku a zafungují při onemocnění dýchacích cest.
  • Velké množství glukózy a fruktózy je vhodné pro rychlé doplnění cukrů po sportovních výkonech.
  • Když se rozinky opět namočí a nabobtnají, poskytnou rychlý zdroj energie i při nechutenství.

 

Příprava: 24-26 hodin * Získáte: z 1 kg asi 220-250 g rozinek

K dehydrataci využijte pouze zdravé bobule bez jakýchkoliv vad, nejlépe drobné bezsemenné víno. Jako základ jsem použila sladké žlutozelené Sultánky.

1. Bobule oparně otrhejte, zbavte je malých stopek, vložte do cedníku a pořádně properte. 

2. Velký kastrol naplňte vodou a dejte vařit. Připravte si menší kastrol a dejte do něj asi 2 l vody. Rozpusťte v ní 2 čajové lžičky kyseliny citronové.

3. Bobule vložte do vroucí vody a přesně odměřte 30 vteřin. Ihned je vyjměte do misky. Povrch slupek mikroskopicky popraská a víno se pak v sušičce rychleji usuší.

4. Nyní víno vložte do studené vody s kyselinou citronovou a odměřte 10 minut. Občas je můžete promíchat. Kyselina citronová zachová rozinkám světlou barvu a celkově zlepší jejich kvalitu - cukernatost i dobu spotřeby.

5.  Na stůl rozložte papírové utěrky a víno na ně rozložte. Nechte okapat a po chvíli bobule utěrkami osušte. Rovnoměrně je rozložte na jednotlivá síta sušičky.

6. Teplotu nastavte na 60 °C. Minimálně prvních 12 hodin by měla být teplota vyšší a sušička by měla pracovat bez přerušení. Hroznové slupky zadržují vlhkost, a tak nechte rozinky zahřáté, aby nedošlo k tomu, že se začnou kazit. Teprve později můžete rozinky kontrolovat nebo prohazovat patra, je-li to zapotřebí. Teplotu snižte na 55 °C a sušte dalších 12 hodin. To už by se plody měly scvrkávat a krásně zlátnout.

7. Po 24 hodinách rozinky zkontrolujte, zda mají správný vzhled. Měly by zůstat scvrklé, ale poloměkké na skus. Pokud je promnete v prstech a cítíte v nich šťávu, přidejte ještě 2-3 hodinky. Vždy záleží na velikosti bobulí.

Hotové rozinky rozložte na talíře a nechte ještě 2 hodiny odpočinout v pokojové teplotě. Potom je vložte do skleněné nádoby a velice pečlivě uzavřete. Vydrží v pořádku až 1 rok.

K sušení se hodí veškeré druhy drobného vína, které je dostatečně sladké a neobsahuje semínka. V tuto zářijovou dobu naleznete na trzích droboučké žlutozelené Sultánky, jež dehydratace nezbaví krásně zlatavé barvy. Zelené hrozny s většími bobulemi usušíte také, ale bude to déle trvat. Povrch rozinek se pak zbarví do rezava. Z modrého vína získáte rozinky úplně temné. Tyto druhy se obvykle nesuší. Jsou mimořádně zdravé, takže je raději snězte začerstva.

Při dehydrataci je nejdůležitější, aby se vlhkost z bobulí odstranila co nejefektivněji. Sušení neovlivní chuť vína, pouze zkoncentruje sladkost, a ovoci, které by se jinak zkazilo, prodlouží životnost. Prvních 12-14 hodin sušičku zbytečně neotvírejte, aby zůstala teplota konstantní a bakterie v plodech obsažené nemohly růst. 

Zlatavé sultánky nezklamaly. Jsou sladké a zůstala jim krásná barva. Pro úplnost ještě dodám, že větší bobule zeleného vína jsem zkoušela sušit bez blanšírování a bez kyseliny citronové. Sušení trvalo 3 dny a kousek, a rozinky získaly klasickou rezavou barvu. Postup - otrhat a sušit - je rychlejší, ale dám přednost sušení, které jsem popsala. 

Pokud vás rozinkové nadšení z rozinek chytne, jako mě, příště přidám recept na domácí müsli tyčinky. A nezapomeňte, že sklenice plná rozinek je prima tipem na dárek pro někoho, komu přinesou radost v kuchyni i blaho do žaludku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.